Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 2014

Σαφές προβάδισμα 6 μονάδων του ΣΥΡΙΖΑ έναντι Ν.Δ.

Σαφές προβάδισμα έξι μονάδων, φαίνεται να αποκτά ο ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ΝΔ, σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενήργησε το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ, στο πρώτο γκάλοπ που ενσωματώνει τον απόηχο της 79ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Ενώ την ίδια στιγμή ο Α.Τσίπρας προηγείται του Α.Σαμαρά 

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας που πραγματοποιήθηκε από τις 11 έως τις 15 Σεπτέμβρη, ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται στην πρόθεση ψήφου με 24% έναντι 18% της Νέας Δημοκρατίας.
Τρίτο κόμμα παραμένει η Χρυσή Αυγή με 6,5%, ενώ στην τέταρτη θέση «ισοβαθμούν» ΕΛΙΑ, Ποτάμι και ΚΚΕ με 5,5%. Η ΔΗΜΑΡ εξακολουθεί την κάτω βόλτα με το ποσοστό της να συρρικνώνεται στο 1%, ενώ ιδιαίτερα υψηλό είναι το ποσοστό των αναποφάσιστων (21%), αλλά και των πολιτών που απαντούν ότι θα ψηφίσουν άλλο κόμμα (10%).

Ειδικότερα:
§  ΣΥΡΙΖΑ 24%
§  ΝΔ 18%
§  Χρυσή Αυγή 6,5%
§  Ελιά 5,5%
§  ΚΚΕ 5,5%
§  Ποτάμι 5,5%
§  ΔΗΜΑΡ 1%
§  Αλλο 10%
§  ΔΞ/ΔΑ 21%

Πιο δημοφιλής από Σαμαρά ο Τσίπρας

Σε ό,τι αφορά τη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών ο Αλέξης Τσίπρας (21%)φαίνεται πως συγκεντρώνει για πρώτη φορά μεγαλύτερο ποσοστό από τον Αντώνη Σαμαρά (20%), ωστόσο, πιο δημοφιλής αναδεικνύεται ο Σταύρος Θεοδωράκης (25%). Αίσθηση προκαλεί ο καταποντισμός της δημοφιλίας του Φώτη Κουβέλη, ενώ σε χαμηλά ποσοστά κινείται και ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Δυσπιστία για κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ

Παρά το γεγονός ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης συγκεντρώνει πιο υψηλά ποσοστά στην πρόθεση ψήφου, ο ΣΥΡΙΖΑ, ως εν δυνάμει κυβέρνηση της χώρας, φαίνεται πως δεν πείθει τους πολίτες.

Σε ερώτηση για το αν μπορεί να κυβερνήσει αποτελεσματικά ένα 59% λέει «διαφωνώ» ή «διαφωνώ απολύτως».

Ανατροπή για την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας

Εν τω μεταξύ, σε ποσοστό 54% οι ερωτηθέντες προκρίνουν το σενάριο διάλυσης της Βουλής και προκήρυξης βουλευτικών εκλογών και στη συνέχεια να εκλέξει το νέο Κοινοβούλιο τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

«Δεν είπε τίποτα καινούργιο ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ»

Αρνητική φαίνεται πως είναι και η εικόνα των πολιτών για τις εξαγγελίες τόσο του Αντώνη Σαμαρά όσο και του Αλέξη Τσίπρα από τη ΔΕΘ.
Πιο αναλυτικά, για τον πρωθυπουργό, το 52% κρίνει πως «δεν εξήγγειλε τίποτα καινούργιο και πως η κατάσταση θα χειροτερέψει», ενώ το 53% πιστεύει πως οι προτάσεις του Αλέξη Τσίπρα «δεν είναι εφαρμόσιμες και ορθώς μελετημένες».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.