Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 2014

Εικόνες τρέλας καθημερινά στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης

Ουαί και αλίμονο αν αρρωστήσει κάποιος…
Εικόνες τρέλας διαδραματίζονται καθημερινά στα δημόσια νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. Η προσέλευση αυξήθηκε κατά τουλάχιστον 30%, οι αναμονές για τακτικά ραντεβού εκτοξεύτηκαν στον ένα χρόνο και στα επείγοντα καταγράφουν ρεκόρ ακόμα και άνω των οκτώ ωρών. Οι ασθενείς αντιμετωπίζουν ουρές και ταλαιπωρία, εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού, υποδομών και οργάνωσης.

Οι καβγάδες αποτελούν καθημερινό φαινόμενο, αφού ασθενείς και συνοδοί εξαγριώνονται με τις τριτοκοσμικές καταστάσεις. Χαρακτηριστικά είναι η πολύωρη καθήλωση ασθενών επειδή δεν υπάρχουν τραυματιοφορείς για να τους μεταφέρουν για εξετάσεις εντός νοσοκομείου ή να τους διακομίσουν σε άλλο ίδρυμα. Επιπλέον, η αγωνιώδης αναζήτηση γιατρών ή προσωπικού, αφού ειδικά στη νυχτερινή βάρδια ένας νοσηλευτής αντιστοιχεί σε 30- 40 ασθενείς.
Αυτές είναι μερικές μόνο από τις συνέπειες της υποχρηματοδότησης και της έλλειψης σχεδιασμού, όπως περιγράφουν γιατροί, νοσηλευτές και εργαζόμενοι διαφόρων ειδικοτήτων. «Τα λάθη είναι αναπόφευκτα, όταν μας κόβουν τα πάντα και προσφέρουμε ακόμα υπηρεσίες επειδή υπάρχει φιλότιμο», λένε.
Εκπέμπουν σήμα κινδύνου, χαρακτηρίζουν την κατάσταση εκτός ελέγχου και δηλώνουν ότι το υγειονομικό σύστημα καταρρέει. Καταγγέλλουν ότι λαμβάνονται βεβιασμένες και χωρίς μακροχρόνιο σχεδιασμό αποφάσεις από την πολιτική ηγεσία. Ζητούν άμεσα προσλήψεις και χρηματοδότηση ώστε οι ασθενείς να μην εξευτελίζονται αλλά να τους παρέχονται αξιοπρεπώς οι υπηρεσίες υγείας. Από την πλευρά τους, οι διοικούντες και το υπουργείο Υγείας θεωρούν ότι εικόνα θα βελτιωθεί όταν γίνουν οι 2.510 προσλήψεις. Πρόκειται για προκηρύξεις μέσω ΑΣΕΠ για 900 επικουρικούς γιατρούς για τις μονάδες του πρώην ΙΚΑ, 700 νοσηλευτές, 370 ειδικευόμενους γιατρούς, 200 ΔΕ πληρώματα ασθενοφόρων ΕΚΑΒ, 200 για τις δομές ψυχικής υγείας, 70 παραϊατρικό προσωπικό, 70 φαρμακοποιούς και ειδικό επιστημονικό προσωπικό (βιοχημικοί, ακτινοφυσικοί, χημικοί κλπ).

ΟΕΝΓΕ: Πώς θα σταματήσει ο εξευτελισμός
Με μελανά χρώματα περιγράφει την εικόνα στα νοσοκομεία ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας Δημήτρης Βαρνάβας. Θεωρεί ότι η κατάσταση έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο, με ολόκληρα τμήματα και τομείς να καταρρέουν εξαιτίας της έλλειψης γιατρών. Επιπλέον, τα λιγοστά χρήματα που απομένουν στα ταμεία με το ζόρι φτάνουν για να αγοραστούν απαραίτητα υλικά όπως φάρμακα και γάζες.
Ο ίδιος κατηγορεί τις διοικήσεις ότι δεν αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά τα προβλήματα και επικεντρώνονται σε ζητήματα όπως η είσπραξη του 5ευρου, αλλά και το υπουργείο Υγείας που υπόσχεται προσλήψεις και οικονομική ενίσχυση.
«Είναι ανάγκη, και το έχουμε ζητήσει από το υπουργείο, να γίνουν άμεσα προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, να υπάρξει χρηματοδότηση και θεσμική στήριξη του δημόσιου συστήματος υγείας με σεβασμό στην αξιοπρέπεια των ασθενών, οι οποίοι εξευτελίζονται σε νοσοκομεία που ούτε τα στοιχειώδη για τη νοσηλεία τους δεν μπορούν να παρέχουν», επισημαίνει ο κ. Βαρνάβας.
Σύμφωνα με την ΟΕΝΓΕ, οι ασθενείς στα επείγοντα περιμένουν και οκτώ ώρες, ενώ η αναμονή στα τακτικά περιστατικά φτάνει σε αρκετές περιπτώσεις τον ένα χρόνο. «Υπολογίζεται ότι μετά το λουκέτο στον ΕΟΠΥΥ εκτρέπονται περίπου 1,8 εκατομμύρια ραντεβού κάθε μήνα στα νοσοκομεία. Αυτό σημαίνει ότι η νοσηλευτική κίνηση αυξήθηκε κατακόρυφα κατά 30%. Αποτέλεσμα, ο τρομακτικός φόρτος εργασίας, τον οποίο δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τα νοσοκομεία, γιατί είναι αποψιλωμένα από προσωπικό και πόρους. Αυτό συνεπάγεται όχι μόνο απερίγραπτη ταλαιπωρία αλλά και κίνδυνο για τη ζωή των ασθενών», τονίζει ο κ. Βαρνάβας. Οι εκπρόσωποι των γιατρών προβλέπουν ότι σε περίπτωση που η κατάσταση χρονίσει, οι δείκτες υγείας θα επιδεινωθούν δραματικά και σύντομα θα μιλούν για «υγειονομική γενοκτονία» των Ελλήνων.

Ατέλειωτες ουρές αναμονής κι εντάσεις στις εφημερίες

«Παπαγεωργίου»: Φρενήρεις ρυθμοί λόγω φόρτου
Το νοσοκομείο «Παπαγεωργίου», με σταθερά τεράστια προσέλευση ασθενών, καταγράφει πρωτιές όσον αφορά στην αποτελεσματικότητά του, ωστόσο κινδυνεύει με οικονομική εξόντωση. Εργαζόμενοι και διοίκηση συμφωνούν ότι η άνιση μεταχείριση από την Πολιτεία το απειλεί με οικονομικό «κραχ». Τα προβλήματα χρηματοδότησης και υποστελέχωσης κληροδοτούνται από τον ένα υπουργό στον άλλο και δεν λύνονται.
Χαρακτηριστικό του φόρτου του είναι ότι εμφανίζει πληρότητα 85%. Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 2013 στα εξωτερικά ιατρεία εξετάστηκαν 870.422 άτομα, στα επείγοντα 103.984 άτομα και στα απογευματινά ιατρεία 20.406. Συνολικά νοσηλεύτηκαν 73.761 ασθενείς, με μέσο χρόνο νοσηλείας- ρεκόρ, στις 3 ημέρες.
Η τεράστια ζήτηση, σε συνδυασμό με τις ελλείψεις προσωπικού οδηγούν σε μεγάλες «ουρές», εκνευρισμό και επεισόδια. «Οι ‘’ουρές’’ σε τακτικά και επείγοντα δημιουργούν συχνά εντάσεις που φτάνουν σε ύβρεις ή και χειροδικίες με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι του ‘’πιλοτικού’’ και ‘’κορυφαίου’’ νοσοκομείου να βιώνουν ως καθημερινότητα... ξύλο από παντού!», αναφέρει ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Παναγιώτης Τουχτίδης.
Οπως περιγράφει, «το νοσοκομείο συνεχίζει να λειτουργεί σε φρενήρεις ρυθμούς, όντας πρώτο στην προτίμηση του κοινού πανελλαδικά, αφήνοντας πίσω μακράν ακόμη και αντίστοιχου μεγέθους νοσοκομεία της πρωτεύουσας. Η επιβράβευση της Πολιτείας είναι η... άρνηση της θεσμοθετημένης -από την ίδια- κάλυψης του συνόλου της μισθοδοσίας του προσωπικού, γεγονός που σε συνδυασμό με την υποχρηματοδότηση από τον ΕΟΠΥΥ στραγγαλίζει οικονομικά το νοσηλευτήριο, την ίδια ώρα που οι χρεώσεις στο νέο σύστημα εισαγωγών και νοσηλίων είναι 5 μήνες μπροστά από τα υπόλοιπα νοσοκομεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας!».
Ο κ. Τουχτίδης προσθέτει ότι η μεγάλη πληρότητα και η ανάπτυξη 170 επιπλέον κλινών εντατικοποιεί την εργασία σε βάρος της υγείας των εργαζόμενων και ενδεχομένως της ποιότητας των υπηρεσιών. «Το νοσοκομείο μετρά περίπου 130 κενές οργανικές θέσεις από τη στελέχωση των αρχικά 625 κλινών, ενώ οι ανεπτυγμένες κλίνες τείνουν πλέον στις 800! Δυστυχώς η "επιβράβευση" των εργαζόμενων γι’ αυτά τα επιτεύγματα συνεχίζεται και από τη διοίκηση η οποία -αν και η πρώτη πανελλαδικά που εφάρμοσε το ενιαίο μισθολόγιο- αρνείται να εφαρμόσει το άρθρο 35 αυτού ώστε οι πετσοκομμένοι μισθοί των ΔΕ να αποκατασταθούν με την μετάταξη των πτυχιούχων εργαζόμενων στις ΤΕ και ΠΕ κατηγορίες με τους τίτλους που κατέχουν», υπογραμμίζει ο κ. Τουχτίδης.
Η ανάγκη προσλήψεων είναι επείγουσα, λένε εργαζόμενοι και διοικούντες. «Ο υπουργός Υγείας εξαγγέλλει για το φθινόπωρο μερικές χιλιάδες προσλήψεις στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, αλλά δεν προχωρά την προκήρυξη που η διοίκηση έχει ζητήσει, από τον Ιούλιο του 2014, για 100 θέσεις κυρίως νοσηλευτικού προσωπικού. Παράλληλα, κρατά παγωμένες αιτήσεις μετατάξεων σε τμήματα του ‘’Παπαγεωργίου’’ από το υπόλοιπο Εθνικό Σύστημα Υγείας, ενώ έχουν εγκριθεί από το διοικητικό συμβούλιο του νοσοκομείου, μη εφαρμόζοντας ουσιαστικά το νόμο», καταλήγει ο κ. Τουχτίδης.
  
«Θεαγένειο»: Ασφυξία
Ασφυκτιά μέρα με τη μέρα το «Θεαγένειο», αφού στο μοναδικό αντικαρκινικό νοσοκομείο στη Βόρεια Ελλάδα απευθύνονται όλο και περισσότεροι ασθενείς εν μέσω κρίσης. Οι γιατροί βλέπουν να αυξάνονται ασταμάτητα τα σοβαρά περιστατικά. Αγωνιούν καθημερινά για το αν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν, αφού καλούνται να προσφέρουν περισσότερες υπηρεσίες σε ένα περιβάλλον με μεγαλύτερες δυσκολίες.
Μια επίσκεψη στους κατάμεστους χώρους αρκεί για να διαπιστώσει κανείς τον φόρτο που δέχεται το νοσοκομείο. Η αναμονή χτυπάει κόκκινο, οι χώροι υποδοχής δεν φτάνουν και οι βαριά ασθενείς χρειάζεται να προσπαθήσουν πολύ για να αντλήσουν κουράγιο και να παραμείνουν υπομονετικοί.
«Η επισκεψιμότητα είναι πλέον πάρα πολύ μεγάλη. Τα περιστατικά καρκίνου έχουν αυξηθεί πολύ και σ΄ αυτό έχει συμβάλει η οικονομική κρίση. Οι ασθενείς δεν μπορούν πια να επιλέξουν τον ιδιωτικό τομέα επειδή δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα. Το χειρότερο είναι ότι πλέον έρχονται πιο προχωρημένα περιστατικά, επειδή για οικονομικούς λόγους ο κόσμος δεν μπορεί να κάνει πρόληψη. Είναι τραγικό ότι ανάμεσα στα παραμελημένα αυτά περιστατικά βλέπουμε και νέους ανθρώπους. Φανταστείτε τι θα γίνει το επόμενο διάστημα...», λέει στον «Αγγελιοφόρο της Κυριακής» η πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων. Η Αθηνά Γραμματικοπούλου αναφέρει ότι λόγω των κενών θέσεων λείπουν 200 εργαζόμενοι. Ιδιαίτερα σημαντικό θεωρεί το γεγονός ότι δεν είναι δυνατή η παροχή ψυχολογικής υποστήριξης στους ασθενείς, διότι το προσωπικό που υπάρχει για το σκοπό αυτό είναι μόλις ένας ψυχίατρος και μια ψυχολόγος. Οι ασθενείς και οι συνοδοί τους, όπως περιγράφει, δεν χωράνε, αφού δεν υπάρχουν χώροι υποδοχής και αναγκάζονται να συνωστίζονται.
Οσον αφορά στην υλικοτεχνική υποδομή, η έλλειψη τομογράφου PET– CT, ο οποίος θα συνέβαλε στην καλύτερη διάγνωση, παρακολούθηση και θεραπεία του καρκίνου, υποβάλλει τους ασθενείς σε απίστευτη ταλαιπωρία. «Μιλάμε για τεράστια ταλαιπωρία όσων πρέπει να κάνουν την εξέταση, διότι μπαίνουν στη διαδικασία να πηγαίνουν στην Αθήνα. Υποβάλλονται δηλαδή και σε έξοδα λόγω μετακίνησης. Το θετικό είναι ότι πριν από λίγες μέρες υπεγράφη η σύμβαση έργου για την προμήθεια και εγκατάσταση του εξοπλισμού, αλλά μέχρι να ολοκληρωθεί το έργο (η σύμβαση προβλέπει σε έναν χρόνο), οι ασθενείς δεν θα απαλλαγούν από την ταλαιπωρία», τονίζει η κ. Γραμματικοπούλου.
Μια ακόμα «πληγή» για τους ογκολογικούς ασθενείς και τους συνοδούς τους οι οποίοι έρχονται από πόλεις εκτός της Θεσσαλονίκης και παρακολουθούνται στο Θεαγένειο είναι ότι δυσκολεύονται να εξασφαλίσουν τη διαμονή τους. «Ο ξενώνας που λειτουργεί στην Πυλαία διαθέτει ορισμένα κρεβάτια αλλά οι φιλοξενούμενοι χρειάζεται να καταβάλλουν ένα χρηματικό ποσό για διαμονή και σίτιση. Επιπλέον, το νοσοκομείο έχει δυο διαμερίσματα αλλά η ζήτηση είναι τόσο μεγάλη που δεν καλύπτονται οι ανάγκες», αναφέρει η πρόεδρος.
Στο μεταξύ, κίνδυνοι για την υγιεινή και την ασφάλεια των εργαζομένων και ενδεχομένως των νοσηλευόμενων ασθενών απορρέουν από την έλλειψη κεντρικής μονάδας διάλυσης χημειοθεραπευτικών φαρμάκων, όπως καταγγέλλει η κ. Γραμματικοπούλου. «Οι ασθενείς που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία στο τμήμα βραχείας νοσηλείας κάνουν τη θεραπεία τους χωρίς πρόβλημα, αφού η διάλυση των φαρμάκων γίνεται σε διαφορετικό χώρο. Ομως, στην περίπτωση των ασθενών οι οποίοι εισάγονται για νοσηλεία μέχρι να ολοκληρωθεί η θεραπεία, δεν ακολουθείται καλή πρακτική. Οι διαλύσεις χημειοθεραπευτικών φαρμάκων γίνονται πρόχειρα όσον αφορά την υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων, σε χώρους π.χ. της παθολογικής κλινικής όπου νοσηλεύονται ασθενείς. Τα μηχανήματα δεν είναι τα κατάλληλα, ενώ βρίσκονται κοντά στους χώρους νοσηλείας με αποτέλεσμα και να εισπνέονται τα διαλύματα και να γίνεται σπατάλη φαρμάκων», τονίζει η πρόεδρος των εργαζομένων.

«Γ. Παπανικολάου»: θα γίνει το λάθος
Η αποψίλωσή του από προσωπικό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα στο «Γ. Παπανικολάου», σύμφωνα με τους εργαζόμενους. Οπως λέει η πρόεδρός τους Ντίνα Πετρίδου, περίπου 100 άτομα αποχωρούν ετησίως, τα τελευταία πέντε χρόνια, χωρίς κανείς να αντικαθίσταται. Μόνο από τη διοίκηση έφυγαν 60 εργαζόμενοι σε μια 4ετία. Το προσωπικό της τεχνικής υπηρεσίας έχει να παίρνει 180- 200 χρωστούμενα ρεπό, ενώ το τηλεφωνικό κέντρο απέμεινε με μόλις 3 άτομα σε κυκλική βάρδια, που σημαίνει ότι... απαγορεύεται και να αρρωστήσουν!
«Τα κενά μεγαλώνουν και η έλλειψη είναι τρομερή, με επιπτώσεις για τον άρρωστο, ο οποίος δεν έχει το επίπεδο της περίθαλψης που θα έπρεπε. Οταν υπάρχει ένας νοσηλευτής στο τμήμα, είναι επικίνδυνο. Πολλά μπορεί να ξεχαστούν λόγω του όγκου εργασίας και κάποια στιγμή θα συμβεί λάθος. Δεν μπορεί όλα να γίνονται με δύναμη ψυχής», προσθέτει. Σύμφωνα με την κ. Πετρίδου, «παρατηρούνται ελλείψεις σε φάρμακα και υγειονομικό υλικό και ασθενείς αναγκάζονται να τα αγοράζουν ή να τα φέρνουν από το σπίτι. Τα χρήματα του προϋπολογισμού, που συνεχώς μειώνεται, έχουν τελειώσει. Για το 2012 είχαν δοθεί 100 εκατομμύρια ευρώ, ενώ φέτος πέσαμε στα 41».

«Αγιος Δημήτριος»: μεγάλη ταλαιπωρία
Οι οργανωτικές και λειτουργικές δυσκολίες έχουν αντίκτυπο σε εργαζόμενους και ασθενείς στον «Αγιο Δημήτριο», εξαιτίας των ελλείψεων σε διοικητικό προσωπικό. Όπως περιγράφουν οι εργαζόμενοι, οι πολίτες συχνά ταλαιπωρούνται μέχρι να εξυπηρετηθούν. Κανείς δεν γνωρίζει τι θα συμβεί σε δυο μήνες, αφού εκφράζονται φόβοι ότι από το Νοέμβριο δεν θα υπάρχουν χρήματα για να καλυφτούν οι ανάγκες.
Εκείνο που και οι εργαζόμενοι θεωρούν απαράδεκτο είναι ότι δεν γίνεται διαλογή περιστατικών στην εφημερία. Ασθενείς σε βαρύτερη κατάσταση περιμένουν αντί να εξυπηρετούνται κατά προτεραιότητα σε σύγκριση με άλλα, πιο ελαφρά περιστατικά. «Τις ημέρες γενικής εφημερίας δεν εφαρμόζεται Σύστημα Διαλογής Ασθενών (Triage) στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών», αναφέρει ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Δημήτρης Μαυρόπουλος.
Την ίδια ώρα, λόγω των συνεχιζόμενων μειώσεων του προϋπολογισμού, το νοσοκομείο αδυνατεί να καλύψει τα ποσά των συμβάσεων στους παρόχους υπηρεσιών φύλαξης, καθαριότητας και μηχανοργάνωσης στο σύνολό τους. Αυτό συμβαίνει, όπως συμπληρώνει, παρόλο που οι απαιτήσεις του νοσοκομείου για τις προσφερόμενες υπηρεσίες έχουν ελαττωθεί σε βαθμό που να δημιουργεί λειτουργικά προβλήματα.
Η οικονομική στενότητα αποτελεί εφιάλτη. Οι πιστώσεις εξαντλούνται και οι εργαζόμενοι προειδοποιούν ότι αν δεν υπάρξει μέριμνα θα δημιουργηθεί κώλυμα εξυπηρέτησης των αναγκών για το τελευταίο δίμηνο του 2014. «Επιπλέον, η έλλειψη διοικητικού προσωπικού έχει αποτέλεσμα την υποστελέχωση των τμημάτων και την αποδυνάμωση των υπηρεσιών. Δεν υφίσταται διοικητικό συμβούλιο για περισσότερο από ενάμιση χρόνο, με αποτέλεσμα κάποιες αποφάσεις να λαμβάνονται αποκλειστικά από τον διοικητή, ενώ άλλα θέματα να λιμνάζουν λόγω αδυναμίας λήψης αποφάσεων», τονίζει ο κ. Μαυρόπουλος.
Στο μεταξύ, η πρωτοβουλία του Σωματείου Εργαζομένων για τη δημιουργία ξενώνα για συνοδούς ασθενών σκοντάφτει. Ο πρόεδρος των εργαζομένων καταγγέλλει ότι ενώ υπήρχε η διαβεβαίωση του υποδιοικητή για την υλοποίησή της και η σύμφωνη γνώμη του διοικητή της αρμόδιας Υγειονομικής Περιφέρειας, ο διοικητής του νοσοκομείου αρνείται τη δημιουργία του. «Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι το περασμένο καλοκαίρι η διοίκηση προχώρησε στην περικοπή μισθών συναδέλφων χωρίς την ενημέρωσή τους, οπότε και χωρίς τη σύμφωνη γνώμη τους, καθώς αντιλήφθηκε -μετά το πέρας 18 μηνών από την έκδοση του νέου οργανισμού του νοσοκομείου- ότι οι θέσεις των προϊσταμένων ήταν υπεράριθμες, ενώ οι συνάδελφοι εκτελούσαν κανονικά τα απαιτούμενα καθήκοντά τους για το αναφερόμενο διάστημα», υποστηρίζει ο κ. Μαυρόπουλος. Την ίδια ώρα, στο προσωπικό οφείλονται δεδουλευμένα για τις αργίες και τις νυχτερινές βάρδιες από το Μάιο του 2014 και μετά.

ΑΧΕΠΑ: Παλιές υποδομές και ελλείψεις
Σε συνθήκες... ασφυξίας λειτουργούν πολλές υπηρεσίες του πανεπιστημιακού νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ, εξαιτίας των παλιών υποδομών. Στις λίγες και απαρχαιωμένες χειρουργικές αίθουσες γίνονται περισσότερα από 2.500 χειρουργεία ετησίως, αλλά με τεράστια προβλήματα που δυσχεραίνουν το έργο των γιατρών αλλά και τη θέση των ασθενών.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η είσοδος των χειρουργείων, στα οποία γίνονται επεμβάσεις σε ασθενείς πολλών κλινικών, βρίσκεται σε κοινή θέα. Οι άρρωστοι, για να μεταφερθούν σε θάλαμο νοσηλείας ή μονάδα εντατικής θεραπείας, διακινούνται με τα φορεία από τους διαδρόμους και το τούνελ. «Ανάσα» αναμένεται να δώσει η κατασκευή της νέας πτέρυγας. Η υπογραφή της σύμβασης για την υλοποίηση του έργου, που είχε «κολλήσει» για δεκαετίες, έγινε τον περασμένο μήνα. Σύμφωνα με τον διοικητή Παναγιώτη Παντελιάδη, η πτέρυγα προβλέπεται να ολοκληρωθεί σε τρία χρόνια, οπότε θα υπάρχει δυνατότητα να καλύπτονται οι ανάγκες να μικρύνει ο χρόνος αναμονής για τα χειρουργεία.
«Εκείνο που μας ‘’πονά’’ καθημερινά και οδηγεί στην ταλαιπωρία των ασθενών είναι η τρομερή έλλειψη τραυματιοφορέων. Εχουμε πάνω από 30 άτομα και λείπουν άλλα 50, με βάση τον οργανισμό λειτουργίας του νοσοκομείου. Οταν δεν υπάρχει διαθέσιμος τραυματιοφορέας, ο άρρωστος ‘’λιμνάζει’’, τυραννιέται στο θάλαμό του, αφού δεν μπορεί να γίνει έγκαιρη μεταφορά του εντός νοσοκομείου. Δεν εξυπηρετούνται δηλαδή κλινικές, εργαστήρια κλπ. Δικαιολογημένα ασθενείς και συνοδοί εξαγριώνονται. Εχουμε στείλει σχετικό έγγραφο στο υπουργείο Υγείας και ζήτησε από τη διοίκηση να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, αλλά αν δεν προσληφθεί προσωπικό δεν γίνεται τίποτα», αναφέρει ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Χαράλαμπος Κοροξενός. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα αναλώσιμα υλικά τα παίρνουν με το σταγονόμετρο, ενώ ζήτημα δημόσιας υγείας προκύπτει από την κατασκήνωση ρομά έξω από το νοσοκομείο οι οποίοι χρησιμοποιούν τις εγκαταστάσεις του για τις καθημερινές τους ανάγκες.
Αγωνία όμως κυριεύει κάθε λίγο και τους 1.100 οροθετικούς (άτομα που έχουν προσβληθεί από τον ιό HIV) και ασθενείς από τη Βόρεια Ελλάδα οι οποίοι παίρνουν τα φάρμακά τους από το ΑΧΕΠΑ. Οπως καταγγέλλουν, η φαρμακευτική αγωγή τους κοστίζει 700.000 ευρώ μηνιαίως και δεν προβλέπεται ειδικό κονδύλι.

Ιπποκράτειο: «Εκλείπουν» ειδικότητες!
Οριακή ή κάτω των ορίων χαρακτηρίζουν την κατάσταση στο Ιπποκράτειο οι εργαζόμενοι. Η έλλειψη ιατρικού προσωπικού, όπως περιγράφουν, οδηγεί σε ακραίες καταστάσεις. «Πολλοί γιατροί αποχωρούν λόγω συνταξιοδότησης, ενώ αναμένεται να φύγουν και άλλοι τους επόμενους μήνες. Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με τους αναισθησιολόγους, καθώς είμαστε σε οριακή κατάσταση. Για την κάλυψη των κενών δεν έγιναν προσλήψεις και όσες εξαγγέλθηκαν για νοσηλευτικό προσωπικό έμειναν στα χαρτιά», επισημαίνει ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Λάζαρος Λαζούλας. Ο ίδιος συμπληρώνει ότι σημαντικές ειδικότητες όπως τραυματιοφορείς, βοηθοί θαλάμων, ηλεκτρολόγοι και τεχνικοί αερίου έχουν «εκλείψει» με συνέπεια το νοσηλευτικό ίδρυμα να βρίσκεται κάτω από τα όρια ορθής λειτουργίας. «Αναγκαζόμαστε να δίνουμε τις υπηρεσίες σε εργολάβους», σχολιάζει ο ίδιος, υπογραμμίζοντας ότι δυσλειτουργίες προκύπτουν και λόγω παλαιότητας των υποδομών. Ιατροτεχνικά μηχανήματα απαιτείται να αντικατασταθούν για να διασφαλιστεί η αξιοπιστία των αποτελεσμάτων τους αλλά αυτό δεν γίνεται. «Ο προϋπολογισμός έχει μειωθεί στο 1/4 και φοβόμαστε πως θα προκύψουν και νέα προβλήματα», τονίζει ο πρόεδρος του Σωματείου, προσθέτοντας ότι υπάρχουν ελλείψεις σε φάρμακα και ιατρικά υλικά.  

«Γ. Γεννηματάς»: Καθυστερούν τα χειρουργεία
Τραγική χαρακτηρίζει την κατάσταση στο «Γ. Γεννηματάς» ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Πέτρος Κετικίδης, εξηγώντας ότι οι ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό καθιστούν δύσκολη την κάλυψη των αναγκών του νοσοκομείου. «Το 35% των οργανικών θέσεων των νοσηλευτών μένει κενό. Ενδεικτικά, υπάρχει ένας θερμαστής και μόλις 2 τραυματιοφορείς, ενώ τα κενά αυξάνονται συνεχώς. Η λίστα για τα προγραμματισμένα χειρουργεία καθυστερεί λόγω της έλλειψης υλικού», αναφέρει ο κ. Κετικίδης. Ο ίδιος προσθέτει ότι «ωστόσο είναι αξιοσημείωτο ότι αυξήσαμε κατά 30% τις επεμβάσεις, παρά τις δυσκολίες».
Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν προβλήματα και στον τομέα του ιματισμού, αφού το μηχάνημα για το σιδέρωμα και την ταυτόχρονη αποστείρωση των κλινοσκεπασμάτων βρίσκεται σε αχρηστία. Οσον αφορά στον προϋπολογισμό, έχει μειωθεί κατά το ήμισυ – από 12,5 εκατομμύρια το 2013 σε 6,5 εκατομμύρια το 2014). Ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων καταγγέλλει ότι οι περικοπές οδηγούν στη μείωση των δαπανών για την καθαριότητα και τη φύλαξη και ότι οι διοικούντες του νοσοκομείου παρουσιάζουν μια εικονική πραγματικότητα και αποσιωπούν τα πραγματικά καθημερινά προβλήματα.    

«Αγιος Παύλος»: Εκκρεμεί η νέα πτέρυγα
Στον «Αγιο Παύλο» μπορεί η κατάσταση να θεωρείται καλύτερη από άποψη προσωπικού, αλλά άλυτο παραμένει το θέμα της νέας πτέρυγας 200 κλινών.
«Είμαστε σε καλύτερη μοίρα από άλλα νοσοκομεία γιατί οι ελλείψεις νοσηλευτικού προσωπικού είναι μικρές και προέκυψαν από τις μετακινήσεις 30-40 εργαζομένων ειδικών κατηγοριών στην περιφέρεια. Το ευχάριστο είναι ότι θα προχωρήσει η ανέγερση της νέας πτέρυγας καθώς η επίλυση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος βρίσκεται στην τελική ευθεία», τονίζει ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Δημήτρης Βαλαρούτσος. Υπενθυμίζεται ότι το κτίριο του νοσοκομείου ανήκει στο υπουργείο Υγείας ενώ ο αύλειος χώρος στο πρώην ΙΚΑ και σύντομα αναμένεται να παραχωρηθεί στο υπουργείο Υγείας για να «ξεμπλοκάρει» το έργο. Στη συνέχεια, η μελέτη ανέγερσης της νέας πτέρυγας θα ενταχθεί σε έργα που χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
«Ενδεχομένως του χρόνου να μπουν οι υπογραφές. Αυτό ελπίζουμε. Πάντως, με εντολή του γενικού γραμματέα δημοσίων έργων Στράτου Σιμόπουλου μας παραχωρήθηκαν δυο οικίσκοι όπου θα λειτουργούν στο εξής οι διοικητικές υπηρεσίες και θα εξυπηρετούνται τα ραντεβού για τα εξωτερικά ιατρεία αλλά και τα επείγοντα περιστατικά που θα αντιμετωπίζουν οι ορθοπαιδικοί, οι ουρολόγοι και οι καρδιολόγοι», επισημαίνει ο κ. Βαλαρούτσος.

ΨΝΘ: Ψυχορραγεί και φοβάται λουκέτο
Μετ΄ εμποδίων λειτουργεί το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης (ΨΝΘ) λόγω της διαθεσιμότητας και των δεκάδων συνταξιοδοτήσεων. «Βασικό μας πρόβλημα είναι η υποχρηματοδότηση και η υποστελέχωση, ενώ καλούμαστε να αντιμετωπίζουμε όλο και περισσότερα περιστατικά», τονίζει ο ψυχίατρος και μέλος του Σωματείου Εργαζομένων Θανάσης Βαξεβάνης. Χαρακτηριστικό είναι πως ολόκληρο το Νοσοκομείο εξυπηρετείται από μόλις έναν φαρμακοποιό, μία ακτινολόγο και μία επικουρική μικροβιολόγο, ενώ δεν υπάρχει κανένας χειρουργός. Οι οδηγοί ασθενοφόρων που μετακινήθηκαν στο ΕΚΑΒ δεν αντικαταστάθηκαν, με αποτέλεσμα να μην γίνονται έγκαιρα οι διακομιδές ασθενών σε νοσοκομειακές μονάδες.
Στα προβλήματα προστίθεται και η αγωνία για το μέλλον του νοσοκομείου. «Δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα όσον αφορά στην ψυχιατρική μεταρρύθμιση. Δεν ξέρουμε αν θα ανοίξουν νέες δομές και αν θα κλείσουν άλλες», αναφέρει ο κ. Βαξεβάνης.
Την ίδια ώρα, οι ασθενείς αυξάνονται σημαντικά, αφού, όπως λέει ο κ. Βαξεβάνης, δεν επισκέπτονται πλέον ιδιώτες γιατρούς λόγω οικονομικής αδυναμίας και οι λιγοστοί εναπομείναντες γιατροί αντιμετωπίζουν μεγάλο φόρτο εργασίας. Οσον αφορά στις υποδομές, η μείωση του προϋπολογισμού έχει επιφέρει έλλειψη σε ακριβά φάρμακα, σύμφωνα με τον ίδιο.


Πηγή: εφημερίδα «Αγγελιοφόρος»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.