Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου 2014

Κουζινόπουλος: "Ναι στον εθελοντισμό, όχι στη μαύρη εργασία"

Η «Συμπολιτεία Θερμαϊκού» θα ενισχύσει ουσιαστικά κάθε προσπάθεια για την ανάπτυξη του εθελοντισμού στην περιοχή του δήμου Θερμαϊκού, υπό την προϋπόθεση ότι θα πρέπει να αποσυνδεθεί η κίνηση αυτή από κάθε σκέψη χρησιμοποίησης των εθελοντών για μαύρη και αδήλωτη εργασία. Αυτό δήλωσε ο επικεφαλής της «Συμπολιτείας», Σπύρος Κουζινόπουλος, αναφορικά με την πρόταση του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου Θερμαϊκού για την ίδρυση «Γραφείου Εθελοντισμού» και «Μητρώου Εθελοντών».

Αναλυτικά η σχετική αναφορά που πρόκειται να καταθέσει στο δημοτικό συμβούλιο Θερμαϊκού κατά τη σημερινή του συνεδρίαση, έχουν ως εξής:

«Σχετικά με την εισήγηση της διοίκησης για τη δημιουργία «Γραφείου-Μητρώου Εθελοντισμού»
Με εισήγησή του προς το Δημοτικό Συμβούλιο, ο πρόεδρός του κ. Σπύρος Αδαμίδης, προτείνει την ίδρυση Γραφείου Εθελοντισμού, τη δημιουργία Μητρώου Εθελοντών και τη σύσταση «Ομάδας Εθελοντών Δήμου Θερμαϊκού». Παρότι προσωπικά είμαι ένθερμος υποστηρικτής της ιδέας για την ανάπτυξη του εθελοντισμού στην περιοχή μας, κάτι που για μένα αποτελεί στάση ζωής, ο τρόπος που επιχειρείται να αναπτυχθεί αυτή η «Ομάδα», μέσα από «Μητρώα Εθελοντών», αιτήσεις συμμετοχής και υποβολή στοιχείων με το γενεαλογικό δέντρο όσων υποβάλλουν αίτηση συμμετοχής, μας βρίσκει ριζικά αντίθετους.
Στη σύγχρονη εποχή ο εθελοντισμός έχει καθιερωθεί ως ο θεσμός εκείνος, που συμβάλει στην αντιμετώπιση των κοινωνικών, οικονομικών και περιβαλλοντικών προβλημάτων και καλείται να αναπληρώσει τα κενά που δημιουργεί η αδυναμία και η ασυνέπεια του κράτους.
Είχα την ευκαιρία να συμμετέχω τα τελευταία χρόνια εθελοντικά σε αρκετές  δράσεις, με σημαντικότερη, τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, το 2004, όταν επί οκτάμηνο, χωρίς την παραμικρή αμοιβή, μετείχα στην Επιτροπή Προβολής της Ολυμπιάδας στη Βόρεια Ελλάδα και στα Βαλκάνια, οργανώνοντας μάλιστα και δύο διαβαλκανικά δημοσιογραφικά συνέδρια, με τη συμμετοχή εκατό και πλέον διαπρεπών λειτουργών της ενημέρωσης από όλες τις Βαλκανικές χώρες.
Με βάση την εμπειρία που αποκόμισα, κατέληξα στην άποψη ότι δεν νοείται Εθελοντισμός με αποφάσεις, ντιρεκτίβες, διατάγματα και τα συναφή. Πολύ περισσότερο που διάφορες «χρήσεις» του εθελοντισμού, στο παρελθόν προκάλεσαν αντιδράσεις, καθώς αρκετοί είδαν στους εθελοντές την ευκαιρία για «δωρεάν εργατικά χέρια».
Ο εθελοντισμός δεν είναι απλά ένας όρος, είναι στάση ζωής και δρα εποικοδομητικά στο κοινωνικό στερέωμα καθώς αφορά όλους ανεξάρτητα από κοινωνικές και οικονομικές διακρίσεις, προάγει την ενεργή συμμετοχή των πολιτών στην προάσπιση των θεμελιωδών τους δικαιωμάτων, δίνει υψηλά δείγματα αλτρουϊσμού και ενδυναμώνει την κοινωνική αλληλεγγύη και συνοχή.
Τα τελευταία χρόνια, οι διάφορες κυβερνήσεις που πέρασαν από τον τόπο, καλλιεργούν όλο και περισσότερο τη φάμπρικα του «εθελοντισμού», προκειμένου να πετύχουν απλήρωτη εργασία και να αποφύγουν υποχρεώσεις τους. Πάρτε για παράδειγμα την αυτοδιοίκηση. Από τη μία, είχαμε τη δραματική μείωση κατά 60% και πλέον των κρατικών πόρων και από την άλλη έχουμε διαρκώς νόμους και οδηγίες και εγκυκλίους του υπουργείου Εσωτερικών προς τους Δήμους. Όλοι εμείς, αγαπητοί  συνάδελφοι, πληρώνουμε φόρους και χαράτσια και έκτακτες ή μόνιμες εισφορές, για να έχουμε από το κράτος και εμμέσως από τους δήμους στοιχειώδη καθαριότητα, περίθαλψη, συγκοινωνία, εκπαίδευση κλπ. Αν όλα αυτά έπρεπε να υλοποιούνται μέσω του εθελοντισμού, δεν χρειαζόταν τότε να πληρώνουμε φόρους.
Τα λέω αυτά, γιατί έχω υπόψη μου διάφορους δήμους της χώρας (π.χ. δήμος Σαλαμίνας) οι οποίοι εξ αιτίας της κουτσουρεμένης κρατικής επιχορήγησης, έφτασαν στο σημείο να οργανώνουν ομάδες εθελοντών, καλώντας δημότες τους να υπογράψουν υπεύθυνη δήλωση ότι θα παρέχουν «στο Δήμο εθελοντικά, άνευ ουδεμίας αμοιβής, χωρίς συγκεκριμένο ωράριο και ημέρες προσφοράς τη συνδρομή μου σε εργασίες καθαριότητας και εξωραϊσμού Δημοσίων και Δημοτικών Χώρων και κτιρίων κλπ.»
Με συγχωρείται αλλά αυτός δεν είναι εθελοντισμός, παρά μεσαιωνικές συνθήκες σκλαβιάς. Και όμως, υπάρχουν πολίτες που εξ αιτίας της τεράστιας ανεργίας η οποία μαστίζει τη χώρα, κυρίως τους νέους, δέχονται να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο τζάμπα, με την ελπίδα να γίνουν αρεστοί στη διοίκηση του δήμου και την προσδοκία μήπως μπορέσουν να αμειφθούν με καμία πεντάμηνη σύμβαση.
ΚΙ όμως, τα τελευταία χρόνια, υπήρξε αξιοπρόσεκτη προσπάθεια αρκετών Δήμων με πρωτοβουλίες και υιοθέτηση καινοτόμων δράσεων να ανταποκριθούν στις αυξανόμενες ανάγκες των πολιτών τους και η άλλη στην αφύπνιση και πρωτόγνωρη για την Ελλάδα στράτευση της Κοινωνίας των Πολιτών που μέσα από μια πληθώρα κινηματικών πρωτοβουλιών, φορέων και άτυπων θεσμών προβάλλουν τις έννοιες του εθελοντισμού και της κοινωνικής αλληλεγγύης.
Μία τέτοια πρωτοβουλία, είναι και αυτή που αναπτύχθηκε στο δήμο Θερμαϊκού τα τελευταία δύο χρόνια με το πρόγραμμα «ΣΤΟΠ στην πείνα» και μέσω του οποίου δεκάδες συνδημότες μας αλλά και η Εκκλησία, μαγείρευαν και πρόσφεραν φαγητό σε ανήμπορους κατοίκους του δήμου μας. Και δυστυχώς, στις εξαγγελίες της νέας διοίκησης, δεν βλέπουμε προσπάθεια συνέχισης αυτής της πρωτοβουλίας.
Ένα άλλο παράδειγμα, είναι το Κοινωνικό Φροντιστήριο, που δημιούργησε η Κίνηση Πολιτών Επανομής, βοηθώντας μαθητές οικογενειών που αντιμετωπίζουν οικονομικό πρόβλημα. Μια δραστηριότητα που δεν ενισχύθηκε ούτε κατ΄ελάχιστο από την τότε διοίκηση του δήμου Θερμαϊκού, η οποία αρνήθηκε ακόμη και να παραχωρήσει χώρο για να γίνονται τα μαθήματα από εθελοντές καθηγητές.
Ή πάλι, είναι αξιέπαινες οι προσπάθειες της Ανεξάρτητης Πρωτοβουλίας Πολιτών Θερμαϊκού για τη συγκέντρωση τροφίμων, ιματισμού και φαρμάκων για τους αναξιοπαθούντες συνδημότες μας.
Ο εθελοντισμός αποτελεί ασφαλώς ενισχυτικό παράγοντα στην αντιστάθμιση της απουσίας του επίσημου τομέα, δεν υποκαθιστά όμως την αναγκαιότητα  σταθερών πλαισίων στη επίσημη και θεσμική ρύθμιση των ζητημάτων της κοινωνικής πολιτικής. Στο πλαίσιο αυτό, θα πρέπει να δούμε την ανάπτυξη ενός ευρέως φάσματος εναλλακτικών πολιτικών και νέων σχεδιασμών άσκησης Κοινωνικής Πολιτικής σε πολύμορφη συμπόρευση και με τα κινήματα των πολιτών. Και κυρίως, να δώσουμε βαρύτητα σε αυτό που ονομάζουμε κοινωνική προστασία - μέριμνα, με δημιουργία νέων και περισσότερων κοινωνικών δομών αλληλεγγύης. Να υλοποιήσουμε αυτό που έλεγε η «Συμπολιτεία Θερμαϊκού» στο πρόγραμμά της, ότι δεν θα αφήσουμε κανένα σπίτι του Θερμαϊκού να μείνει χωρίς ρεύμα, χωρίς νερό. Ότι δεν θα επιτρέψουμε καμία έξωση. Και ότι ταυτόχρονα θα δημιουργήσουμε το "δίχτυ ασφαλείας" εκείνο με κοινωνικά παντοπωλεία, μαθήματα αλληλεγγύης σαν φροντιστήρια και άλλες δράσεις.

Επομένως, με βάση όλα αυτά, λέμε «Ναι» στην πρόταση για την ανάπτυξη του εθελοντισμού, μέσω ενός γραφείου που θα συνεργάζεται με τις κινήσεις, τους συλλόγους και τις άλλες εθελοντικές ομάδες και οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στην περιοχή μας. Υπό την αίρεση πάντα, ότι θα πρέπει να αποσυνδεθεί η κίνηση αυτή από κάθε σκέψη χρησιμοποίησης των εθελοντών για μαύρη και αδήλωτη εργασία. Και φυσικά εννοείται ότι και ο ειδικός σύμβουλος, που προβλέπεται, ότι θα είναι κι αυτός άμισθος», καταλήγει ο επικεφαλής της «Συμπολιτείας Θερμαϊκού» Σπύρος Κουζινόπουλος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.