Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 2014

Με επιτυχία οι εκδηλώσεις για τη γενέθλια ημέρα Περαίας

Του Γιώργου Νικολαΐδη (gnborn2shoot)

Με πλήθος εκδηλώσεων γιορτάστηκαν και φέτος τα 91α γενέθλια της Περαίας (1923-2014). Με ομιλίες, χορευτικό αντάμωμα, γιορτή φασολάδας, συναυλία χορωδιών, παραδοσιακή βραδιά και άλλα, τιμήθηκαν οι πρώτοι κάτοικοι (πρόσφυγες από. Μ. Ασία), που με βάρκες έφτασαν στα μέρη αυτά και έκαναν την περιοχή νέα τους πατρίδα και τόπο διαμονής τους. Περιοχή που την αγάπησαν, δούλεψαν σκληρά σ΄αυτήν (και γι΄αυτήν) και προόδευσαν.

Και σήμερα οι απόγονοι εκείνων, διαβάζουν, θυμούνται ιστορίες που άκουσαν ως παιδιά από εκείνους, κάποιοι ηλικιωμένοι αναπολούν, μα και κάποιοι αναρωτιούνται συγκρίνοντας εποχές, ανθρώπους, συνήθειες , αντιδράσεις.
Μάρτυρες τραγικών καταστάσεων οι παππούδες με εκείνα που αναγκάστηκαν να ζήσουν στα πέτρινα χρόνια της προσφυγιάς. Και με αλληλοϋποστήριξη ξαναδημιούργησαν τις νέες τους κοινωνίες.


Μάρτυρες (αυτόπτες) εμείς οι σημερινοί κάτοικοι και η κάμερα,αυτές τις μέρες των εκδηλώσεων μνήμης. 
Και είδαμε, διαπιστώσαμε και καταγράψαμε επαρκώς. 
Μεταξύ όλων και άλλων την ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΟΥΣΙΑ. Σύσσωμης της αντιπολίτευσης.Που για μια ακόμη φορά μας (κατ)έδειξαν οι εκλεγέντες, ότι μόνον ως «πρώτοι» στις επιλογές των ψηφοφόρων (καταδέχονται;) να παρίστανται σε μέρες μνήμης.
Σε σύντομη στιχομυθία με τον προ 8ετίας δήμαρχο, έμαθα ότι «συνηθίζεται» να παρευρίσκονται μόνον αυτοί που διοργανώνουν τις εκδηλώσεις.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ Σπ.Κουζινόπουλου: Επειδή είναι καλό να λέγονται όλα, πρέπει να αναφέρουμε ότι η «Συμπολιτεία Θερμαϊκού» και ο επικεφαλής της δεν προσκλήθηκαν από τους διοργανωτές της εκδήλωσης και στα χέρια μας δεν έφτασε καμία πρόσκληση.
Και οι απόστρατοι αξιωματικοί
Με επιτυχία, πραγματοποιήθηκε από τον «Σύνδεσμο  Στρατιωτικών & Σωμάτων Ασφαλείας  Δήμου Θερμαϊκού»  η ομιλία με θέμα «Πορεία στο χρόνο-Κτίζοντας την νέα Πατρίδα», που οργανώθηκε από το ΔΗ.Π.Π.Α.Κ.Υ.Θ του Δήμου Θερμαϊκού, στα πλαίσια των εορταστικών εκδηλώσεων για την Γενέθλια ημέρα Περαίας.
Ομιλητές ήταν τα  μέλη του Συνδέσμου Βεργίδης Μανώλης και Διαμαντίδης Βασίλης, οι οποίοι αναφέρθηκαν στην ιστορία των περιοχών της Χερσονήσου Καλλίπολης  και Χερσονήσου Ερυθραίας και συγκεκριμένα  στους  τόπους καταγωγής του προσφυγικού Ελληνισμού της Μικρασιάτικης καταστροφής  Καλλιπόλεως  – Γαλατά  και Τζιμοβασίου – Μολδοβανίου  αντιστοιχα. .                                                                                                        14 Σεπτεμβρίου. Ημέρα μνήμης  των θυμάτων της Μικρασιατικής καταστροφής από τις θηριωδίες των τούρκων του Μουσταφά Κεμάλ αλλά και τιμής και μνήμης όσων επέζησαν και ήρθαν πρόσφυγες στην Ελλάδα   που όχι απλά ρίζωσαν, αλλά πρόκοψαν και διακρίθηκαν στην νέα πατρίδα .                                                                                                                      21 Σεπτεμβρίου . Ημέρα μνήμης και τιμής που 91 χρόνια πριν οι πρόγονοι μας ήρθαν σε αυτόν τον ευλογημένο τόπο, την Περαία. Στη μνήμη όσων σφαγιάστηκαν, αλλά και όσων ξεριζώθηκαν από τις πατρογονικές εστίες, να θυμόμαστε και να μην λησμονούμε, να μην θυσιάζουμε την ιστορική αλήθεια και να σβήνουμε την συλλογική μνήμη .                                                                                               


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.