Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2014

Συγκίνηση στο "καλό κατευόδιο" για τις μηχανότρατες

Η συγκίνηση ήταν το κυρίαρχο συναίσθημα του επικράτησε το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου στο λιμάνι της Νέας Μηχανιώνας, κατά τη διάρκεια του «καλού κατευόδιου» στις μηχανότρατες, με την ευκαιρία της έναρξης της νέας αλιευτικής περιόδου. 

Οι ιδιοκτήτες των αλιευτικών πλοιαρίων, οι αλιεργάτες, οι οικογένειες και οι συντοπίτες τους, άκουσαν ευχές για «καλές θάλασσες» και «καλές ψαριές» για μια χρονιά καλύτερη από τις άλλες.  Επίσης, παρέλαβαν ο καθένας αγιασμό από τον ιερέα, καθώς και ένα ρόδι, σύμβολο της καλής τύχης. 
Στο σύντομο χαιρετισμό του ο δήμαρχος Θερμαϊκού Γιάννης Μαυρομάτης αναφέρθηκε στη σημασία της αλιείας για την οικονομία και την κοινωνία της περιοχής και προανήγγειλε σειρά παρεμβάσεων του δήμου για τη βελτίωση των υποδομών στο λιμάνι της Νέας Μηχανιώνας και την καλύτερη εξυπηρέτηση του εμπορίου των αλιευμάτων.
Μετά το καλό κατευόδιο ακολούθησε η εκδήλωση «Η θάλασσα γύρω μας», που διοργάνωσε το ΔΗ.Π.Π.Α.Κ.Υ. Θερμαϊκου και περιελάμβανε έκθεση ζωγραφικής επάνω σε μηχανότρατα με 40 πίνακες που φιλοτέχνησαν τα μέλη της εικαστικής ομάδας του δήμου Θερμαϊκού «Θαλασσί», τραγούδια της θάλασσας, παραδοσιακούς χορούς από τα μέλη των ΚΑΠΗ του δήμου Θερμαϊκού  και τα απαραίτητα κεράσματα. Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε ο Καλυμνιώτικος χορός ή –όπως είναι πιο γνωστός- ο «χορός του μηχανικού της Καλύμνου».
Πρόκειται για έναν καθαρά αντρικό χορό, στον οποίο βλέπουμε το πάθος για ζωή και την ανάκτηση των δυνάμεων του δύτη, που βούτηξε με σκάφανδρο, έχει πάθει τη «νόσο των δυτών», που είναι μια μορφή ημιπαράλυσης. Πολλοί από  όσους παρευρέθηκαν  στην εκδήλωση τον παρακολούθησαν για πρώτη φορά και δεν έκρυψαν τον ενθουσιασμό τους για τον τρόπο με τον οποίο το λαϊκό πνεύμα προσεγγίζει ένα τόσο ιδιαίτερο και δύσκολο από τη φύση του θέμα.   
Την εκδήλωση παρακολούθησε αρκετός κόσμος από ολόκληρο το δήμο Θερμαϊκού, αλλά και τη Θεσσαλονίκη, που είχε την ευκαιρία να απολαύσει το υπέροχο ηλιοβασίλεμα και το γραφικό τοπίο της Νέας Μηχανιώνας από τη θάλασσα.
Άνδρες του Λιμενικού Σώματος βοήθησαν τον κόσμο να ανέβει και να κατέβει στη μηχανότρατα με ασφάλεια, ενώ για τα κεράσματα φρόντισε η Δημοτική Κοινοτική Νέας Μηχανιώνας.

Ιδιαιτέρως χαρούμενα ήταν τα παιδιά, τα περισσότερα εκ των οποίων ανέβηκαν για πρώτη φορά σε αλιευτικό σκάφος και είχαν την ευκαιρία να το εξερευνήσουν. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.