Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου 2014

Kουζινόπουλος: "Να υπάρξει άλλος τρόπος λειτουργίας του Δήμου"

Την ανάγκη ενός άλλου τρόπου λειτουργίας του δημοτικού συμβουλίου Θερμαϊκού, αλλά και της δευτεροβάθμιας αυτοδιοίκησης, που είναι η Περιφερειακή Ένωση Δήμων (ΠΕΔ) Κεντρικής Μακεδονίας, υπογράμμισε ο επικεφαλής της «Συμπολιτείας Θερμαϊκού», Σπύρος Κουζινόπουλος κατά τις δημαιρεσίες που έγιναν στο νέο δημοτικό συμβούλιο Θερμαϊκού για την εκλογή προεδρείου.

Όπως σημείωσε ο κ. Κουζινόπουλος στην ομιλία του:
«Ο πολίτης θέλει να έχει κοντά του την δημοτική αρχή διότι αυτή είναι η πεμπτουσία της πρωτοβάθμιας τοπικής αυτοδιοίκησης. Χρειάζεται επομένως η διαμόρφωση και εφαρμογή  διαδικασιών λαϊκής συμμετοχής, διαβούλευσης και έκφρασης των τοπικών κοινωνικών ομάδων και των κατά οικισμούς τοπικών κοινωνιών.
Δυστυχώς, αυτός ο νέος κύκλος λειτουργίας του δήμου Θερμαϊκού, με τη νέα δημοτική αρχή και το νέο δημοτικό συμβούλιο, γίνεται μέσα σε ένα συνεχιζόμενο ασφυκτικό μνημονιακό πλαίσιο. Και η κρίση που βιώνει η Τοπική Αυτοδιοίκηση, είναι πολλαπλή: Κρίση οικονομική, κρίση αξιών, θεσμών, πολιτικής. Απόρροια των μνημονιακών πολιτικών, του «Καλλικράτη» και του ακραίου οικονομικού φιλελευθερισμού. Η κρίση στην αυτοδιοίκηση θα παραμένει, όσο θα είναι προσδεδεμένη στις επιταγές μιας πολιτικής μακριά από τις ανάγκες και τα θέλω των πολιτών. Όσο θα αποκλείεται η αυτοδιοίκηση από τον σχεδιασμό και τις αποφάσεις, όσο δεν θα λειτουργεί σαν γνήσιος δημοκρατικός λαϊκός θεσμός.
Υπάρχουν σοβαρά ζητήματα για τα οποία θα πρέπει να αντιδράσουμε έντονα ως δημοτική αρχή και ως δημοτικό συμβούλιο. Το θέμα του ξεπουλήματος από το ΤΑΙΠΕΔ των κάμπινγκ, η σχεδιαζόμενη ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ, που μας πλήττει άμεσα στον τομέα της αποχέτευσης, η διαχείριση των σκουπιδιών, η αύξηση από την 1η Οκτωβρίου της τιμής των εισιτηρίων του ΟΑΣΘ κατά 30%, ο ΕΝΦΙΑ, και πολλά άλλα που σχεδιάζονται πίσω από την πλάτη μας, δεν πρέπει να μας αφήσουν αδιάφορους.
Κάτι πολύ χαρακτηριστικό: Είναι τόσο άθλια τα οικονομικά του δήμου μας, όπως και των άλλων δήμων της χώρας, εξαιτίας της περικοπής των πόρων με απαίτηση της τρόϊκας, ώστε ερχόταν στιγμές που κάποιοι έκαναν έρανο και έβαζαν ρεφενέ για να μπορέσει να λειτουργήσει στοιχειωδώς ο δήμος. Και όμως, παρόλη αυτή την οικονομική δυσπραγία, ο δήμος μας πλήρωσε 48.000 για τον ΕΝΦΙΑ της διετίας 2012-2013 και θα πληρώσει άλλες 29.000 φέτος.

Οι εκλογές για την ΠΕΔ
Σήμερα, σύμφωνα με το 4ο θέμα της Ημερήσιας Διάταξης, θα πρέπει να εκλέξουμε τους εκπροσώπους μας στη Γενική Συνέλευση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Κεντρικής Μακεδονίας. ΟΙ εκλογές που θα γίνουν στην ΠΕΔ για την εκλογή των οργάνων της αλλά και των αντιπροσώπων που θα στείλει στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, αποκτούν στις μέρες μας ιδιαίτερη σημασία. Καλούμαστε λοιπόν να απαντήσουμε με καθαρό τρόπο το πως θα πορευτούμε στην Αυτοδιοίκηση και ποιες θα είναι οι στοχεύσεις μας. Αν θα δώσουμε  τα πολιτικά χαρακτηριστικά που χρειάζεται και που απαιτούν οι καιροί .
Για εμάς, η υλοποίηση της εναλλακτικής πρότασης στην οργάνωση και λειτουργία της Αυτοδιοίκησης, αποτελεί μια δύσκολη και βαθιά ιδεολογική μάχη. Είναι θέμα αρχής. Έχει να κάνει με την ενεργή παρουσία του λαού, την αποτελεσματική υλοποίηση ενός σχεδίου κοινωνικής σωτηρίας και ανάπτυξης, με Δημοκρατία και συμμετοχή. Έχει να κάνει με κρίσιμες παραμέτρους του κυβερνητικού προγράμματος, τη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης, την αποκέντρωση του κράτους, την επίτευξη της κοινωνικής συνοχής, την παραγωγική ανάκαμψη, την ανακατανομή του πλούτου και τη μείωση της ανεργίας.
Έχουμε δύσκολο δρόμο μπροστά μας και σοβαρό το έργο που θα πρέπει να επιτελέσουμε. Στο επίκεντρο των προτεραιοτήτων μας από δω και πέρα,  απαιτείται να υπάρχει ένα άμεσο πρόγραμμα στήριξης της κοινωνίας. Προέχει η αλληλεγγύη, η παροχή κρίσιμων κοινωνικών υπηρεσιών και η στήριξη των ευπαθών κοινωνικών ομάδων. Προέχει προπάντων η έμπρακτη αμφισβήτηση των μνημονιακών μέτρων, αλλά και συνολικής αντιπαράθεσης με την πολιτική της φτώχειας και της εξαθλίωσης που εφαρμόζεται σήμερα από την κυβέρνηση. Όπως επίσης προέχει η αμφισβήτηση των ληστρικών συμβάσεων σε βάρος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του κοινωνικού συνόλου. Άρα είναι αναγκαίο περισσότερο από ποτέ να συνταχτεί ένα πρόγραμμα αναδιάρθρωσης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με δημοκρατικό προγραμματισμό και κοινωνικό έλεγχο.

Η «Συμπολιτεία Θερμαϊκού», υλοποιώντας τις προεκλογικές της δεσμεύσεις, θα εργαστεί ώστε ο δήμος Θερμαϊκού να μετατραπεί κάποια στιγμή σε ένα γνήσιο λαϊκό θεσμό, να αποτελέσει σ΄αυτή τη δύσκολη συγκυρία το αποκούμπι, το σπίτι, το καταφύγιο, το απάγκιο των συμπολιτών μας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.