Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου 2014

Εκπέμπουν SOS για τη μεταφορά των μαθητών

Κινητοποιήσεις γονέων στους δήμους Θέρμης και Θερμαϊκού
Άμεση και μόνιμη λύση στο πρόβλημα της μεταφοράς μαθητών από και προς τα σχολεία ζητούν οι Ενώσεις Συλλόγων Γονέων των δήμων Θέρμης και Θερμαϊκού, οι οποίες σκοπεύουν να καταθέσουν, τη Δευτέρα το πρωί, μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου για τη συνέχιση του προβλήματος για δεύτερη εβδομάδα από την έναρξη της σχολικής χρονιάς, αλλά και να προχωρήσουν σε σειρά κινητοποιήσεων, με αρχή το κοινό συλλαλητήριο, στα «πράσινα φανάρια» του δήμου Θέρμης, στις 18:00 το απόγευμα της Δευτέρας.


Οι Ενώσεις Συλλόγων Γονέων των σχολείων των δύο δήμων κατήγγειλαν, σε συνέντευξη Τύπου, τους αρμόδιους φορείς για αδιαφορία στο πρόβλημα της μεταφοράς, το οποίο αφορά περίπου 4.000 μαθητές, ηλικίας από 4 ετών έως το Λύκειο (ανάμεσά τους και περίπου 50 νήπια), που αναγκάζονται, όπως τόνισαν, να διανύουν μεγάλες αγροτικές αποστάσεις (από 2 έως και 12 χιλιόμετρα), κάτω από αντίξοες συνθήκες, θέτοντας σε κίνδυνο τη σωματική τους ασφάλεια. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, τόνισαν ότι είναι πολλές οι περιπτώσεις που αναγκάζονται τα παιδιά να περπατούν μέσα σε χωράφια, σε δρόμους χωρίς πεζοδρόμια υπό βροχή και ανάμεσα σε ουρές αυτοκινήτων.

Σύμφωνα με τις Ενώσεις Συλλόγων, υπάρχουν περιπτώσεις παιδιών που δεν πηγαίνουν στο σχολείο επειδή η οικογένειά τους δεν διαθέτει όχημα ή επειδή οι γονείς τους εργάζονται και δεν μπορούν να τους μετακινήσουν, αλλά και περιπτώσεις παιδιών που χάνουν τις πρώτες και τελευταίες ώρες μαθημάτων (αυξάνοντας τις απουσίες τους) προκειμένου να προλάβουν τα ωράρια των αστικών. Κάποιες περιοχές του δήμου Θερμαϊκού δεν διαθέτουν καν άμεση σύνδεση μεταξύ τους με αστικό, ενώ τα υπάρχοντα αστικά στοιβάζονται πολλές φορές με περισσότερους από 170 μαθητές.

«Κάθε χρόνο, 3.000 μαθητές από περίπου 50 σχολεία, που μεταφέρονται με λεωφορεία, αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα. Πρέπει όλοι οι αρμόδιοι φορείς να βρεθούν και να δώσουν μία μόνιμη λύση, αντί των συμβάσεων που λήγουν και των διαγωνισμών που καθυστερούν ή κηρύσσονται άγονοι», δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Συλλόγου Γονέων Δήμου Θέρμης Δημήτρης Γαβριηλίδης.

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Ένωσης Χρόνη Μακρίδη, οι ευθύνες βαρύνουν κυρίως την αιρετή περιφέρεια και το υπουργείο Εσωτερικών, ωστόσο, και οι λεωφορειούχοι, που μέχρι σήμερα έχουν επωφεληθεί οικονομικά σημαντικά, στο πλαίσιο της κοινωνικής τους ευθύνης, θα έπρεπε να δείξουν πνεύμα συνεργασίας και να συμβάλλουν στην επίλυση του προβλήματος, διαθέτοντας τα λεωφορεία τους, καθώς και στο παρελθόν έχει φανεί ότι δεν έχουν χάσει ποτέ χρήματα.

Η πρόεδρος της Ένωσης Συλλόγου Γονέων Δήμου Θερμαϊκού και γραμματέας της Ομοσπονδίας Συλλόγων του νομού Θεσσαλονίκης Ιωάννα Βουλγαράκη δήλωσε ότι το πρόβλημα επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο από το 2007 μέχρι σήμερα και αφορά 12.000 μαθητές στο νόμο Θεσσαλονίκης (εκ των οποίων 1000 από το δήμο Θερμαϊκού), χωρίς να διαφαίνεται καμία μόνιμη λύση. "Οι βραχυχρόνιες συμβάσεις, οι άγονοι διαγωνισμοί και οι αναθέσεις δεν μπορούν να δώσουν λύση στο θέμα της μεταφοράς μαθητών, από το οποίο ταλαιπωρούνται γονείς, μαθητές και καθηγητές καθ' όλη τη διάρκεια της χρονιάς" είπε.

Οι δήμοι που αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι της Θέρμης, του Λαγκαδά και του Θερμαϊκού -καθώς εκεί οι αποστάσεις των σχολείων από τις οικιστικές περιοχές είναι μεγάλες και κυρίως αγροτικές, ενώ αφορούν και μεγάλο αριθμό μαθητών- και ακολουθούν οι δήμοι Πανοράματος και Ωραιοκάστρου.

Οι Ενώσεις δεν αποκλείουν τη συνεργασία μεταξύ τους σε όλο το νόμο και την κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους, προκειμένου να πιέσουν για την υπογραφή συμβάσεων των λεωφορειούχων με την Περιφέρεια, το συντομότερο δυνατό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.