Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2016

Περιοδεία της ΡΕΚΚ στο Νέο Κατιρλί Καλαμαριάς

Μακράς διάρκειας συνάντηση,  είχε κλιμάκιο της Ριζοσπαστικής Ενωτικής Κίνησης Καλαμαριάς, με το Δ.Σ. του Συλλόγου Κατιρλιωτών «Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος» και κατοίκους της περιοχής.

Το κλιμάκιο αποτελούνταν από τους Μανόλη Λαμτζίδη (επικεφαλής), Άρη Τεμεκενίδη (δημοτικό σύμβουλο), Αθανασιάδη Οδυσσέα, Μυλωνίδη Νίκο (μέλη του Συντονιστικού Συμβουλίου) , Αμπατζίδου Έρη, Γαβριήλ Νίκο, Μπαμπάλα Νίκο και Λίνα Τότα και τον Γιάννη Ιγγλεζάκη  (Αναπληρωτή Καθηγητή  του Τομέα Ιστορίας, Φιλοσοφίας και Κοινωνιολογίας του Δικαίου στο ΑΠΘ).
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Συλλόγου, στο πλαίσιο αποκεντρωμένων δράσεων της ΡΕΚΚ και εξορμήσεών της στους συνοικισμούς του Δήμου Καλαμαριάς.
Κατά τη συζήτηση τέθηκαν τόσο θέματα ιστορικά (η ιστορικότητα του χώρου του πρ. Στρατοπέδου Κόδρα, εντός του οποίου έγιναν συστηματικές ανασκαφές με πολύ σημαντικές ανακαλύψεις στο παρελθόν με  ευρήματα να έχουν βρει θέση σε Αρχαιολογικά Μουσεία του εξωτερικού), όσο και θέματα προστασίας περιβάλλοντος (περιβαλλοντικές μάχες του Συλλόγου για το πρ. Στρατόπεδο Κόδρα, την πώληση της «Μαρίνας Αρετσούς», τον χαρακτηρισμό έκτασης 13 στρεμμάτων ως δασικής εντός της «Μαρίνας», λειτουργία παράνομου «κυνοκομείου»  κλπ.)
Όσον αφορά ζητήματα νεότερης ιστορίας έγινε αναφορά  ότι από την οδό Πασαλίδη οι Ναζί οδήγησαν το 1943 τους Εβραίους στα «απολυμαντήρια» προκειμένου να τους στείλουν μετά «καθαρούς» για εξόντωση στα στρατόπεδα συγκέντρωσης και θανάτου .
Ακόμα, έγινε αναφορά  και στις μάχες που έδωσε ο Μένιος Αλεξιάδης για το πρώην στρατόπεδο Κόδρα που γειτνιάζει με το Συνοικισμό για την προστασία των αρχαιοτήτων.
Την αδιαφορία της πολιτείας για την διακοπή της λειτουργίας του παράνομου κυνοκομείου, που έπρεπε να είχε σφραγιστεί από την Κτηνιατρική υπηρεσία με τη βοήθεια της Αστυνομίας.
Ακόμα, αναδείχθηκαν και ζητήματα που έχουν άμεση  σχέση με την καθημερινότητα των κατοίκων, όπως:
1.Την έλλειψη , έστω και μίας , παιδικής χαράς
2.Την έλλειψη καθολικής προσβασιμότητας  στα πεζοδρόμια και στους κοινόχρηστους χώρους (ακατάλληλες «ράμπες»)
3. Το συγκοινωνιακό-κυκλοφοριακό (η οδός Μαρμαρά, αν και έχει μικρό πλάτος είναι «διπλής κατεύθυνσης», λάθος μονοδρομήσεις άλλων μικρότερων δρόμων)
4. Λανθασμένη ονοματοδοσία στάσεων λεωφορείου («Στάση ΧΑΝΘ»)

5.Την άθλια κατάσταση, στην οποία βρίσκεται με ευθύνη του Δήμου το κληροδότημα της Βασιλικής Δαή
6. Τέλος, αναφέρθηκε ως σοβαρό πρόβλημα  στη συζήτηση  το παράδοξο να διατηρούνται για 3 έως 5 ημέρες νεκροί δημότες του Δήμου στον νεκροκαταψύκτη, μέχρι να ταφούν κανονικά στα Κοιμητήρια του Δήμου, λόγω έλλειψης διαθέσιμου χώρου.
Το κλιμάκιο της ΡΕΚΚ την ίδια ημέρα επίσης, επισκέφτηκε τμήμα του πρ. Στρατοπέδου Κόδρα, όπου αντίκρισε εξαγριωμένα σκυλιά «τροφίμους» του παράνομου κυνοκομείου να ορμούν στα σύρματα του «καταφυγίου», διατηρητέο να έχει μετατραπεί σε κανονικό «κατάλυμα», σταθμευμένα ΙΧ, πράγμα που ρητά απαγορεύεται, και όγκους στερεών απορριμμάτων («μπάζα») σε διάφορα σημεία του χώρου.

Μετά τη συνάντηση με το Σύλλογο και τους κατοίκους, το κλιμάκιο της ΡΕΚΚ περιόδευσε σε όλα τα σημεία του Συνοικισμού.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.