Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2016

Πρόστιμο 60 εκατ. ευρώ για επεκτάσεις πολεοδόμησης

Όπως διαβάζουμε, η Ελλάδα θα κληθεί να πληρώσει ως πρόστιμο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το υπέρογκο ποσό των εξήντα εκατομμυρίων ευρώ για την γνωστή «υπόθεση Βόλβης»,  τις συμπληρωματικές δηλαδή συμβάσεις για την κτηματογράφηση και την πολεοδόμηση σε περιοχές του δήμου Βόλβης, υπόθεση στην οποία εμπλέκονται οι δήμαρχοι Θεσσαλονίκης, Βόλβης, Θέρμης και Κασσάνδρας.

Η υπόθεση, αφορά και το δήμο Θερμαϊκού, καθώς η εταιρεία που είχε προχωρήσει σε αυτές τις συμπληρωματικές συμβάσεις, έχει αναλάβει και την κτηματογράφηση και πολεοδόμηση περιοχών του Δήμου και κυρίως των Νέων Επιβατών, της Αγίας Τριάδας και της Νέας Μηχανιώνας.
Ήδη, όπως αναφέρει σε ένα κατατοπιστικό του δημοσίευμα στη Voria.gr ο Τάσος Τασιούλας, την προηγούμενη εβδομάδα ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, πέρασε την πόρτα της ανακρίτριας διαφθοράς για παράβαση καθήκοντος με παράλειψη (πλημμέλημα). Ο δήμαρχος κατηγορείται ότι δε σταμάτησε την ιστορία όταν έπρεπε. Όταν δηλαδή κλήθηκε να σταματήσει (για τον οποίο είχαν την ευθύνη οι πολεοδομικές υπηρεσίες του δήμου, τις οποίες κληρονόμησε από την πρώην νομαρχία Θεσσαλονίκης), θεωρώντας ότι αυτό ήταν έργο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης.
Υπενθυμίζεται ότι το 2011 η χώρα μας καταδικάστηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, μετά τη διαπίστωση ότι γινόταν στην Ελλάδα «πάρτι» με τις συμπληρωματικές συμβάσεις για τις πολεοδομήσεις και πλέον φτάσαμε στο παρά πέντε της επιβολής προστίμου, το οποίο ανέρχεται σε 60 εκ. ευρώ, όπως λένε οι πληροφορίες.

Το ρεπορτάζ
Διαβάζουμε στο ρεπορτάζ:
"Όπως διαπιστώθηκε, υπήρχε σύμβαση 1,7 εκ. ευρώ που έγινε τελικά 3,7 εκ. ευρώ και σύμβαση που από 440.000 ευρώ που μετατράπηκε σε σύμβαση των 1,5 εκ. ευρώ... Κι αυτές οι συμβάσεις να αφορούν σε μία και μόνη εταιρία... Προφανώς και η ιδιωτική εταιρία έκανε τη δουλειά της. Αυγάτιζε τα κέρδη της από τη μανία προηγούμενων εποχών για ένταξη εκτάσεων στα σχέδια πόλης και τη μετατροπή χωραφιών σε οικόπεδα άρτια και οικοδομήσιμα. Ορθώς μάλιστα η εταιρία προσπαθεί να προασπίσει το συμφέρον και τα κέρδη της και έχει στραφεί εναντίον της κυβέρνησης και των δήμων ζητώντας μάλιστα αποζημιώσεις για δουλειά που παρέδωσε και δεν πληρώθηκε ή σωστότερα για δουλειά που της ανατέθηκε και δεν την άφησαν να την ολοκληρώσει. Από πού όμως να την πληρωθεί; Από τους δήμους οι οποίοι πίστευαν πως θα συνεχίσει η ΕΕ να πληρώνει συμπληρωματικές συμβάσεις; Μύλος. Τόσος ώστε η εταιρία να έχει κερδίσει δικαστήρια και να ζητάει τα λεφτά βάζοντας τους δήμους Θεσσαλονίκης και Βόλβης να... μαλλιοτραβιούνται για το ποιος θα πληρώσει το μάρμαρο.
Να ξεκαθαρίσουμε το κουβάρι. Οι πρώην δήμοι Αρέθουσας και Εγνατίας έκαναν επεκτάσεις σχεδίων πόλης. Ενώθηκαν στον νυν δήμο Βόλβης. Χωρίς να έχουν ολοκληρωθεί οι πρώτες μελέτες επεκτάσεων προχώρησαν σε συμπληρωματικές (εντάσσοντας κι άλλα στρέμματα). Η ΕΕ δεν το θεώρησε σύννομο (βλέπετε οι μελέτες αυτές πληρώνονται από την ΕΕ) και κάλεσε την Ελλάδα να συμμορφωθεί και να σταματήσει τη διαδικασία. Στο δήμο Βόλβης επιβλέπουσα υπηρεσία ήταν η Πολεοδομία του δήμου Θεσσαλονίκης. Όλα αυτά γίνονται το 2009.
Ο τότε προϊστάμενος της Πολεοδομίας ανακάλεσε τις συμβάσεις. Συμμορφώθηκε στην ευρωπαϊκή εντολή. Με εντολή της ηγεσίας του δήμου όμως το θέμα «κόλλησε».
Το 2011 η χώρα καταδικάζεται και της δίνεται περιθώριο να γλιτώσει το πρόστιμο ως το 2014. Κι αν η διοίκηση του δήμου πέταγε το μπαλάκι στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, φοβούμενη και το... κυνηγητό από την εταιρία, τον ανάδοχο, που ζητεί αποζημίωση δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ επειδή δεν του επετράπη να ολοκληρώσει τα έργα των επίμαχων συμβάσεων, η κυβέρνηση γιατί πετούσε και πετάει... αετό; Άλλωστε, στο Διοικητικό Εφετείο Θεσσαλονίκης ο ανάδοχος κέρδισε δυο φορές επιπλέον 2,5 εκ. ευρώ (τα πλήρωσε ο δήμος Θέρμης). Χρειάστηκαν δυο αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας εντός του 2014 για να ακυρωθούν αυτές οι αποφάσεις.
Ανάκριση για την υπόθεση έχει γίνει και πάλι στη Θεσσαλονίκη, αλλά μπήκε στο αρχείο, μέχρι να επέμβει η Εισαγγελία Εφετών και να επιστραφεί...
Το πρόστιμο τώρα προσδιορίζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, στα 50.000 ευρώ ημερησίως (από τον Οκτώβριο του 2011), ενώ στην υπόθεση έχουν κληθεί να παρέμβουν και οι Επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης.
Οι επεκτάσεις των σχεδίων πόλης γίνονταν με τη διαδικασία των ΣΧΟΟΑΠ (Σχέδια Χωρικής Οικιστικής Οργάνωσης Ανοιχτής Πόλης) και οι καταγγελίες αφορούν σε «διπλές αναθέσεις». Οι υπερβάσεις συμβάσεων για τις οποίες καταδικάστηκε η χώρα μας ανέρχονται στο 120%.
Οι υπερβάσεις στους προϋπολογισμούς των έργων προέκυψαν επειδή προχωρούσαν οι επεκτάσεις, χωρίς καν να έχουν ολοκληρωθεί οι αρχικές συμβάσεις για τα ΣΧΟΟΑΠ, ενώ καταγράφηκαν και υπερβάσεις στα όρια των πολεοδομήσεων, αφού περιλάμβαναν ακόμη και προστατευόμενες περιοχές, που τις χαρακτήριζαν οικιστικές, όπως αναφέρεται.
Σε εξέλιξη βρίσκονται οι δικαστικές διαδικασίες και για τις άλλες περιπτώσεις δήμων, όπου πάντα φαίνεται να συμμετέχει ο ίδιος ανάδοχος (έστω και δια της συμπράξεως με τρίτους).
Η υπόθεση έχει φέρει σε κόντρα το δήμο Θεσσαλονίκης με το δήμο Βόλβης, τον ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης με τον ΣΥΡΙΖΑ Βόλβης και πάει λέγοντας. Ο υπουργός Εσωτερικών σιωπά, ο κ. Μπουτάρης στέλνει την υπόθεση στον Άρειο Πάγο, κατηγορώντας τα υπουργεία Εσωτερικών και Εξωτερικών ότι αρνούνται να αντιμετωπίσουν το θέμα και το πρόστιμο έρχεται.
Όπως έρχονται κι άλλες υποθέσεις (έξι είναι οι σημερινές μόνο) συμπληρωματικών συμβάσεων, που είναι προβληματικές.
Κι όσο δε γίνονται μαθήματα τα παθήματα όλοι εμείς θα πληρώνουμε τις χρυσοφόρες αμαρτίες λίγων. Ας ελπίσουμε έστω την ύστατη ώρα το υπουργείο να... ξυπνήσει, να αποφύγουμε το πρόστιμο και η Δικαιοσύνη να κάνει το έργο της και να ξεμπλέξει αυτό το κουβάρι, που το λες και «σκάνδαλο» ολκής. Όχι;", καταλήγει το ρεπορτάζ


Πηγή: http: voria.gr

1 σχόλιο:

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.