Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2016

Δεν έγιναν τα εγκαίνια της Agrotica - Για προβοκάτσια Δεξιάς και Ακροδεξιάς κάνει λόγο ο Αποστόλου

Δεν πραγματοποιήθηκαν τελικά τα εγκαίνια της 26ης Agrotica στη Θεσσαλονίκη, με απόφαση της διοργανώτριας ΔΕΘ-Helexpo, καθώς ο περιβάλλον χώρος του διεθνούς εκθεσιακού κέντρου της πόλης είχε αποκλειστεί από μερικές χιλιάδες αγρότες, οι οποίοι διαδήλωσαν ενάντια στο Ασφαλιστικό που προωθεί η κυβέρνηση. 

Η κατάσταση έξω από τον χώρο της έκθεσης μύριζε μπαρούτι από νωρίς, με τους διοργανωτές να φοβούνται για μεγάλης κλίμακας επεισόδια, τη στιγμή που θα κατέφθανε στην εκδήλωση ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Β. Αποστόλου, που αποτελεί «κόκκινο πανί» για τους αγρότες, οι οποίοι πολιόρκησαν για πολλές ώρες το Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο.
Να σημειωθεί ότι ο κ. Αποστόλου έφτασε στη Θεσσαλονίκη, όντας έτοιμος να παραστεί στις αποψινές εκδηλώσεις, ωστόσο οι εμπλεκόμενοι φορείς έκριναν, τελικώς, πώς ήταν προτιμότερο να ακυρωθούν τα εγκαίνια για λόγους ασφαλείας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, έξω από το Βελλίδειο έγινε και μικρής έκτασης χρήση χημικών από τις ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονταν εκεί, προκειμένου να απωθηθούν οι συγκεντρωμένοι αγρότες, έπειτα από μικροένταση που σημειώθηκε στον περιβάλλοντα χώρο, ενώ κάηκε και ένα δέντρο. 

Η επίσημη ανακοίνωση της ΔΕΘ-HELEXPO:
«Η ΔΕΘ-HELEXPO, θέλοντας να διασφαλίσει το γεγονός ότι η AGROTICA είναι μια γιορτή του πρωτογενούς τομέα, μια συνάντηση του αγροτικού κόσμου και μια κορυφαία εκδήλωση για την πόλη της Θεσσαλονίκης, λαμβάνοντας υπόψη τις κινητοποιήσεις των αγροτών και σεβόμενη την επιλογή τους να διαμαρτυρηθούν για τα αιτήματα τους την πρώτη ημέρα λειτουργίας της έκθεσης, αποφάσισε, προκειμένου να μην υπάρξουν εντάσεις και να διατηρηθεί το επιχειρηματικό αλλά και γιορτινό κλίμα της μεγαλύτερης των τελευταίων ετών AGROTICA, να ματαιώσει την τελετή των εγκαινίων που είχε προγραμματιστεί για σήμερα Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2016 και ώρα 19:00 στο συνεδριακό κέντρο Ι. Βελλίδης.
Η Διοίκηση της ΔΕΘ-HELEXPO θα ήθελε να ευχαριστήσει τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ευάγγελο Αποστόλου που ήρθε στην πόλη μας για να εγκαινιάσει την έκθεση, καθώς επίσης και να ζητήσει συγνώμη από τους προσκεκλημένους για την αναστάτωση.

Προσκαλούμε τον αγροτικό κόσμο να συμμετέχει στην μεγάλη γιορτή του πρωτογενούς τομέα στην 26η AGROTICA η οποία θα λειτουργεί καθημερινά μέχρι και την Κυριακή 31/01/2016».

Δυναμικό παρών από χιλιάδες αγρότες
Ένα βροντερό «όχι» είπαν χιλιάδες γεωργοί, κτηνοτρόφοι και αλιείς, μαζί με παραγωγούς λαϊκών αγορών και ανθοκόμους, που συγκεντρώθηκαν από το μεσημέρι στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, πέριξ του Εκθεσιακού Κέντρου.
«Δεν θα γίνουμε σκιάχτρο στη γη μας», ήταν ένα από τα συνθήματα των συγκεντρωμένων, οι οποίοι προσπάθησαν να προσεγγίσουν με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα την πλατεία της ΧΑΝΘ, ωστόσο μπλοκαρίστηκαν από δυνάμεις της αστυνομίας.

Αποστόλου: Προβοκάτσια Δεξιάς και Ακροδεξιάς
Σε προβοκάτσια δεξιών και ακροδεξιών δυνάμεων αποδίδει τα όσα διαδραματίστηκαν σήμερα στη Θεσσαλονίκη, με την πολιορκία των αγροτών στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο, που είχε ως αποτέλεσμα να ματαιωθούν τα εγκαίνια της 26ης Agrotica, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου.
Σε ανακοίνωσή του ο κ. Αποστόλου διαπιστώνει κλιμάκωση της έντασης μετά την άρνηση στην πρόσκληση για διάλογο που απηύθυνε στους αγρότες η κυβέρνηση και ο ίδιος ο πρωθυπουργός.
«Δεν μπορώ να πιστέψω πως τα επεισόδια των τελευταίων ωρών, ο αποκλεισμός της Θεσσαλονίκης και η παρεμπόδιση των εγκαινίων της έκθεσης εκφράζουν τη μεγάλη μάζα των αγροτών. Οι αγρότες είναι άνθρωποι της δουλειάς και της προκοπής. Όχι της τυφλής και αδιέξοδης σύγκρουσης, στην οποία φαίνεται να πρωτοστατούν ή να υποκινούν προβοκατόρικες δυνάμεις της δεξιάς, αλλά και της ακροδεξιάς», τονίζει χαρακτηριστικά.
Ο ίδιος δηλώνει πως μετά τη ματαίωση των εγκαινίων της Agrotica αλλά και από σχετική παράκληση του κ. Μπουτάρη, θα αποφύγει τις κινήσεις που ενδέχεται να χρησιμοποιηθούν για να δημιουργήσουν περαιτέρω προβλήματα στη Θεσσαλονίκη.
Καλεί ακόμη όλα τα κόμματα, τους θεσμικούς φορείς και τους κοινωνικούς εταίρους να πάρουν σαφή θέση απέναντι σε τέτοιου είδους συμπεριφορές, ενώ απευθύνει εκ νέου κάλεσμα στον αγροτικό κόσμο να προσέλθουν στο διάλογο «έτσι ώστε να βρεθούν λύσεις όχι μόνον για τα ζητήματα που θέτουν με τις κινητοποιήσεις τους, το ασφαλιστικό και το φορολογικό, αλλά λύσεις για την επόμενη μέρα της ελληνικής γεωργίας και κτηνοτροφίας».

Δηλώνει τέλος πως ο λαός με την ψήφο του στις εκλογές, έδωσε εντολή στην κυβέρνηση να οδηγήσουν τη χώρα στον δύσκολο αλλά ελπιδοφόρο δρόμο και κάλεσε τους αγρότες να δώσου μαζί αυτή τη μάχη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.