Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2016

Τι πρέπει να ξέρουμε για το ακατάσχετο των καταθέσεων

Οι φορολογούμενοι που θέλουν να προστατεύσουν από κατασχέσεις τον έναν και μοναδικό λογαριασμό καταθέσεων για ποσά έως 1.500 ευρώ που διαθέτουν στις τράπεζες, θα πρέπει να συμπληρώσουν την ηλεκτρονική εφαρμογή για τη «Δήλωση Ακατάσχετου Λογαριασμού» στο Taxisnet.

Στη συνέχεια, σύμφωνα με τις σχετικές οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, οι πολίτες που θα δηλώσουν τον λογαριασμό τους, θα πρέπει να τυπώσουν το αποδεικτικό της αίτησης και να το προσκομίσουν στην τράπεζα.
Η επίσκεψη στην τράπεζα από τον ίδιο τον φορολογούμενο δεν προβλέπονταν στην αρχική απόφαση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, με την οποία καθορίζονταν η διαδικασία για την ηλεκτρονική δήλωση του ενός και μοναδικού ακατάσχετου λογαριασμού.

Τα βήματα για τη δήλωση του λογαριασμού:
Οι φορολογούμενοι που θέλουν να γνωστοποιήσουν στη φορολογική διοίκηση ένα λογαριασμό που θα προστατεύεται έναντι κατασχέσεων για χρέη προς το Δημόσιο για τα πρώτα 1.500 ευρώ, μπορούν να μπουν στην υπηρεσία του Taxisnet από την αρχική σελίδα www.gsis.gr και να επιλέξουν «Δήλωση Ακατάσχετου Λογαριασμού» στην κατηγορία «Υπηρεσίες προς πολίτες».
Με τους κωδικούς πρόσβασης που διαθέτουν στο Taxisnet μπαίνουν στην εφαρμογή όπου ενημερώνονται ότι το προς εκτύπωση αποδεικτικό πρέπει να προσκομιστεί από τον αιτούντα στην τράπεζα που θα δηλωθεί για τις δικές της ενέργειες μέχρι την πλήρη ένταξη όλων των πιστωτικών ιδρυμάτων που λειτουργούν στην Ελλάδα, οπότε και θα αυτοματοποιηθεί η διαδικασία.
Μετά θα πρέπει να εισέλθουν στην υπηρεσία για να υποβάλουν ηλεκτρονικά Αίτηση – υπεύθυνη δήλωση και να δηλώσουν τον αριθμό του τραπεζικού λογαριασμού (σε μορφή ΙΒΑΝ). Αφού δηλώσουν το ΙΒΑΝ θα πρέπει να εκτυπώσουν την αίτηση και να την προσκομίσουν στην τράπεζα. H ισχύς του εντύπου προστασίας έναντι των κατασχέσεων στον τραπεζικό λογαριασμό που θα δηλωθεί ξεκινά από την επόμενη ημέρα της προσκόμισης του αποδεικτικού στην τράπεζα.
Σημειώνεται ότι στην περίπτωση φορολογουμένων, μισθωτών ή συνταξιούχων, ο λογαριασμός είναι αποκλειστικά αυτός στον οποίο πιστώνονται περιοδικά μισθοί, συντάξεις ή / και ασφαλιστικά βοηθήματα κατά περίπτωση.
Κωδικοποιημένα τα βήματα για τους φορολογούμενους είναι τα εξής:
– Να υποβάλουν ηλεκτρονικά αίτησης-υπεύθυνης δήλωσης στην ιστοσελίδα www.gsis.gr.
– Να αναγράψουν τον αριθμό IBAN του τραπεζικού λογαριασμού στην ειδική εφαρμογή
– Να δηλώσουν στην τράπεζα τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου που αντιστοιχεί στον τραπεζικό λογαριασμό
– Στην περίπτωση που κλείσει ο λογαριασμός θα πρέπει να δηλωθεί άμεσα ο καινούργιος.
– Όταν ο ΑΦΜ δεν αντιστοιχεί σε πελάτη τράπεζας θα σταματά η διαδικασία και θα γίνεται επανέλεγχος. Το ίδιο θα γίνεται αν δικαιούχος του δηλωθέντος τραπεζικού λογαριασμού (ΙΒΑΝ) είναι άλλο πρόσωπο, ο λογαριασμός είναι κλειστός ή όταν δηλώνεται άλλος λογαριασμός από αυτόν της μισθοδοσίας ή της σύνταξης.
– Κάθε ενδιαφερόμενος που γνωστοποιεί στη φορολογική διοίκηση τον μοναδικό ακατάσχετο τραπεζικό του λογαριασμό οφείλει να ενημερώνει αμελλητί, υποβάλλοντας νέα αίτηση / υπεύθυνη δήλωση με τον ίδιο τρόπο, τον αριθμό IBAN τυχόν νέου λογαριασμού του σε περίπτωση που ο προηγούμενος – ήδη δηλωμένος – κλείσει για οποιονδήποτε λόγο ή εφόσον επιθυμεί την αλλαγή του παλαιού λογαριασμού με νέο.

– Ο ενδιαφερόμενος οφείλει να έχει εξασφαλίσει ότι το πιστωτικό ίδρυμα έχει ήδη συσχετισμένο τον ΑΦΜ του με τον λογαριασμό IBAN που ως (συν)δικαιούχος προτίθεται να δηλώσει στο περιβάλλον TAXISnet.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.