Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2016

Δήμος Θερμαϊκού: Μία επιζήμια «Διαβαθμική» σύμβαση

Οι μαθητές δεν μπόρεσαν τη Δευτέρα να ανέβουν την ανηφόρα για το 1ο Δημοτικό 
του Σπύρου Κουζινόπουλου
Τα όσα διαδραματίστηκαν τις πρωϊνές ώρες της περασμένης Δευτέρας, όταν με μία ελαφριά χιονόπτωση βρέθηκε εντελώς απροετοίμαστη η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, κατέδειξαν πόσο δίκαιο είχε η «Συμπολιτεία Θερμαϊκού» όταν στις 27 Μαίου 2015 καταψήφιζε στο δημοτικό συμβούλιο τη σύμβαση «Διαβαθμικής Συνεργασίας» που υπέγραψε η διοίκηση Μαυρομάτη με την Περιφέρεια.

Μία σύμβαση, που όπως καταγγείλαμε τότε οι τρεις δημοτικοί σύμβουλοι της «Συμπολιτείας», αποβαίνει εις βάρος των συμφερόντων του Δήμου μας, καθώς η διοίκηση Μαυρομάτη, ενεργώντας πρόχειρα και αψυχολόγητα, όπως σε πάρα πολλές άλλες περιπτώσεις, ανέλαβε ένα δύσκολο και δαπανηρό έργο, που ήταν υποχρεωμένη, λόγω των αρμοδιοτήτων της, να διεκπεραιώνει η Περιφέρεια.
Με βάση λοιπόν τη σύμβαση αυτή, που θεωρώντας την ασύμφορη, την καταψήφισαν ακόμη και στελέχη της παράταξης Μαυρομάτη, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας «φόρτωσε» στις πλάτες του δήμου Θερμαϊκού, την αντιμετώπιση όλων των προβλημάτων που υπάρχουν στη συντήρηση του επαρχιακού οδικού δικτύου, αρμοδιότητάς της, και γεωγραφικά βρίσκεται στα όρια του Δήμου Θερμαϊκού. Καθώς επίσης, στη συγκέντρωση και αποκομιδή απορριμμάτων στο επαρχιακό οδικό δίκτυο αρμοδιότητας Π.Κ.Μ., στον καθαρισμό ρεμάτων και όλων των υφισταμένων αντιπλημμυρικών έργων, στον αποχιονισμό των νομαρχιακών δρόμων της περιοχής αλλά και σε άλλες δομές περιβάλλοντος.
Τι έγινε τα ξημερώματα της περασμένης Δευτέρας; Αντί ο Δήμος Θερμαϊκού να διαθέσει τα μηχανήματά του για τον αποχιονισμό στο εσωτερικό οδικό δίκτυο, έτρεχε, με βάση την υποχρέωση που ανέλαβε από τη συμφωνία αυτή, να καθαρίσει πρώτα τους βασικούς οδικούς άξονες που ανήκουν στη δικαιοδοσία παλαιότερα της Νομαρχίας και τώρα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, όπως είναι οι δρόμοι Μηχανιώνας-Πλαγιαρίου, Επανομής-Πλαγιαρίου κλπ. Με συνέπεια τμήματα του εσωτερικού οδικού δικτύου να αντιμετωπίζουν προβλήματα και, όπως συνέβη για παράδειγμα με το 1ο δημοτικό σχολείο Επανομής, αυτό να μη λειτουργήσει εκείνη την ημέρα. Όταν αργότερα, μετά τις 9:00-9:30 το πρωί, τα συνεργεία του Δήμου έριξαν αλατόνερο και αλάτι, ήδη οι μαθητές είχαν χάσει τα μαθήματα, ενώ και δεκάδες εργαζόμενοι δεν μπόρεσαν να μεταβούν στις εργασίες τους, χάνοντας μεροκάματα.
Όπως είχαμε την ευκαιρία να επισημάνουμε στο δημοτικό συμβούλιο, σ’ εκείνη τη συνεδρίαση, οι συμβατικές υποχρεώσεις που αναλαμβάνει ο δήμος Θερμαϊκού είναι ασύμφορες, αν συγκριθούν με το αμφίβολης ποιότητας αντάλλαγμα που μας παρέχει η Περιφέρεια και είναι κάποια ξεχαρβαλωμένα μηχανήματα.
 «Όταν ξεπουλήσατε την καθαριότητα στους εργολάβους με το επιχείρημα ότι ο δήμος δεν διαθέτει προσωπικό, είναι εξωφρενικό να υπογράφετε σύμβαση για τη διάθεση προσωπικού αλλά και να αναλαμβάνετε ένα δυσβάστακτο για τα οικονομικά του δήμου μας έργο», είχαμε τονίσει. Και δυστυχώς, επιβεβαιωθήκαμε.
Μετά από αυτή την εμπειρία, θέλουμε να πιστεύουμε ότι η διοίκηση του δήμου Θερμαϊκού θα αντιλήφθηκε το πόσο επιζήμια για το Δήμο μας ήταν αυτή η  ανισοβαρής σύμβαση, αλλά και οι άλλες δημοτικές παρατάξεις «Θερμαγικός» και «Λαϊκή Συσπείρωση» να κατάλαβαν ότι έκαναν λάθος που δεν συντάχθηκαν με την «Συμπολιτεία» και δεν την καταψήφισαν.

Καλούμε λοιπόν τη δημοτική αρχή να καταγγείλει έγκαιρα τη συμφωνία με την Περιφέρεια και να απαλλαγεί, όσο είναι καιρός από τις δυσβάστακτες υποχρεώσεις που ανέλαβε για λογαριασμό της. Μετά από 17 μήνες που βρίσκεται στο τιμόνι του δήμου Θερμαϊκού η διοίκηση Μαυρομάτη, θα πρέπει να αντιληφθεί επιτέλους ότι τέτοιου είδους πειραματισμοί, κάθε άλλο παρά ευνοούν το Δήμο και τους δημότες του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.