Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2016

Προσοχή: Επιτήδειοι πλασάρουν χρωματισμένα σπορέλαια ως.. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο!

Οργιάζουν οι επιτήδειοι που νοθεύουν το ελαιόλαδο στην Κεντρική Μακεδονία και χρησιμοποιώντας χρωματισμένα σπορέλαια, το πωλούν  ως έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Για την αποκάλυψή τους,  ο ΕΦΕΤ και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας,  στο πλαίσιο κοινών ελέγχων,  ξεκινούν το επόμενο διάστημα σαφάρι για τον εντοπισμό των κερδοσκόπων.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΦΕΤ, Ιωάννη Τσιάλτα, το φαινόμενο της νοθείας του ελαιολάδου στην περιοχή έχει λάβει διαστάσεις το τελευταίο διάστημα και ήδη έχουν εντοπιστεί 16 εταιρίες και ένα κύκλωμα διακινητών, εμπόρων, παραγωγών και πωλητών που διαθέτουν χρωματισμένα σπορέλαια ως έξτρα παρθένο ελαιόλαδο σε ανυποψίαστους καταναλωτές.
Η νοθεία αποκαλύφθηκε από τους κοινούς ελέγχους που πραγματοποιούν η Περιφέρεια και ο ΕΦΕΤ στην αγορά.
«Στην Κεντρική Μακεδονία ρίχνουμε πλέον μεγάλο βάρος στους ελέγχους για δόλιες πρακτικές και νοθείες, ειδικά στο ελαιόλαδο, καθώς παρατηρούμε ότι αυτό το φαινόμενο λαμβάνει διαστάσεις. Τον τελευταίο χρόνο καταγράφουμε συστηματική παραγωγή, εμπορία και διακίνηση χρωματισμένων σπορέλαιων που πωλούνται ως έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Ελέγχονται εταιρίες που παράγουν τέτοια νοθευμένα προϊόντα, τα οποία φτάνουν στους καταναλωτές κυρίως από μικρά καταστήματα λιανικής, με πλαστά τιμολόγια, από εταιρίες χωρίς έδρα κτλ. Θα πραγματοποιήσουμε ελέγχους – σκούπα για να περιορίσουμε την παραβατικότητα και ήδη έχουμε εντοπίσει 16 διαφορετικές συσκευασίες με τέτοια προβλήματα. Οι καταναλωτές δεν πρέπει να αγοράζουν από πλανόδιους χύμα ελαιόλαδο και θα πρέπει να προσέχουν την ιχνηλασιμότητα του ελαιολάδου», τόνισε ο κ. Τσιάλτας.

Πρωτόκολλο – «πιλότος»
Σήμερα υπογράφηκε το νέο τριετές πρωτόκολλο συνεργασίας των υπηρεσιών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του ΕΦΕΤ από τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα και τον κ. Τσιάλτα.
Κατά τη διάρκεια της υπογραφής του πρωτοκόλλου ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα των κοινών ελέγχων που πραγματοποίησαν στην Κεντρική Μακεδονία οι δυο φορείς, με στόχο την ασφάλεια των τροφίμων και υπηρεσιών και την προστασία των καταναλωτών, σε όλη τη διάρκεια του 2015.
Η στενή συνεργασία ανάμεσα στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και τον ΕΦΕΤ διανύει ήδη τον τρίτο χρόνο της, καθώς επισημοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα το 2014, μέσω της υπογραφής πρωτοκόλλου και σήμερα αποτελεί «πιλότο» για φορείς και υπηρεσίες του Δημοσίου.

Αποτελέσματα ελέγχων
Τα αποτελέσματα των ελέγχων του 2015 από τα μικτά κλιμάκια της ΠΚΜ και του ΕΦΕΤ είναι τα εξής:
Πραγματοποιήθηκαν 10.512 έλεγχοι – επιθεωρήσεις:
-Παρασκευαστές – Συντηρητές: 1.389.
-Διανομείς – Μεταφορείς: 814.
-Λιανικό εμπόριο: 3.020.
-Παροχή υπηρεσιών: 3.748.
-Παρασκευαστές που πωλούν λιανικώς: 1.541.
Πραγματοποιήθηκαν επίσης 1.441 δειγματοληψίες για υπολείμματα φυτοφαρμάκων, νιτρικών, βαρέων μετάλλων κτλ. σε νωπά προϊόντα, E. Coli, σαλμονέλα κτλ., αφλατοξίνες, βαρέα μέταλλα, για την ποιότητα μελιού, χυμών, ελαιών και ελαιολάδου, γαλακτοκομικών, εμφιαλωμένων νερών κτλ. Βρέθηκαν 116 μη κανονικά δείγματα. Κατασχέθηκαν 116 και δεσμεύτηκαν 32 προϊόντα, ενώ 166 υποθέσεις παραπέμφθηκαν στη διαδικασία συμμόρφωσης (συστάσεις, επανέλεγχος, διοικητικές και ποινικές κυρώσεις).

Πρότυπη συνεργασία
Ο κ. Τσιάλτας τόνισε ότι «όντως η συνεργασία αυτή είναι πρότυπη και ήδη το επόμενο διάστημα ανάλογα πρωτόκολλα θα υπογραφούν και με άλλες Περιφέρειες της χώρας. Έχουμε έναν εξαιρετικά θετικό απολογισμό για το 2015 και ο τρίτος χρόνος συνεργασίας μας με την ΠΚΜ ήταν ο καλύτερος. Έγιναν περισσότεροι έλεγχοι, εξοικονομήθηκαν σημαντικοί πόροι και προσωπικό, οι παρεμβάσεις μας ήταν πιο αποτελεσματικές, έγινε καλύτερη γεωγραφική κατανομή των ελέγχων και πολλές δειγματοληψίες. Εστιάσαμε την προσοχή μας στις τουριστικές περιοχές, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, αλλά και στις κεντρικές αγορές τις περιόδους του Πάσχα και των Χριστουγέννων. Ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε στις τουριστικές περιοχές για την αποφυγή τροφιμογενών λοιμώξεων και για την ορθή λειτουργία των μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων. Με τη συνεργασία μας ξεπεράσαμε αγκυλώσεις του παρελθόντος, επιτύχαμε ισοδυναμία και αναβάθμιση της ποιότητας των ελέγχων και λάβαμε τα εύσημα από την ΕΕ, έπειτα από κοινοτικούς ελέγχους που δεχτήκαμε. Δίνουμε βαρύτητα στις καταγγελίες των πολιτών, ενώ στα αρνητικά είναι η έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού και χρηματοδότησης. Είναι αναγκαία η αναδιοργάνωση του αγροτοδιατροφικού τομέα».


Πηγή: Voria.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.