Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2016

Καθεστώς εργασιακής ζούγκλας, ζητά από την Ελλάδα το ΔΝΤ

Ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ελλάδα Γουές Μακ Γκρου
Καθεστώς εργασιακής ζούγκλας, ζητάει από την Ελλάδα το ΔΝΤ, που ανοίγει νέα μέτωπα  λίγα 24ωρα πριν την έναρξη των διαπραγματεύσεων για την πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος από τους θεσμούς επί ελληνικού εδάφους.

Από το γραφείο του μόνιμου εκπροσώπου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ελλάδα Γουές Μακ Γκρου έγινε γνωστό πως το ΔΝΤ θέτει ζήτημα απελευθέρωσης των ομαδικών απολύσεων, θεσμοθέτησης του δικαιώματος της ανταπεργίας για τους εργοδότες και αλλαγής του συνδικαλιστικού νόμου.
Η εξέλιξη αυτή είχε μερικώς προαναγγελθεί ήδη μετά από τα Χριστούγεννα, όταν Κοινοτικοί κύκλοι και πηγές από την Ουάσιγκτον ανέφεραν πως το ΔΝΤ θα μετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα με τους δικούς του όρους, που μεταξύ άλλων προβλέπουν και τις παρεμβάσεις στα εργασιακά.
Σημειώνεται πως το νέο Μνημόνιο προβλέπει πως οι αποφάσεις για τις αλλαγές στα εργασιακά θα στηριχτούν σε μελέτη και προτάσεις του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας (ILO) για τις βέλτιστες πρακτικές που εφαρμόζονται στην Ευρώπη. Στις εν λόγω προτάσεις μάλιστα αναμένεται να προστεθούν και μελέτες του ΟΟΣΑ και της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Ωστόσο, εάν το ΔΝΤ ασκήσει «βέτο» και αποσαφηνίσει ότι προκειμένου να μετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα θα πρέπει να προχωρήσουν οι αλλαγές στα εργασιακά στη βάση που εκείνο θέτει, τότε ενδεχομένως να υπάρξει μετατόπιση από την αρχική πρόβλεψη του Μνημονίου.
Ήδη ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος παραδέχθηκε προ ημερών ότι στην διαπραγμάτευση θα γίνουν και «υποχωρήσεις και συμβιβασμοί», ενώ ζήτησε και «επιείκεια» προκαταβολικά.
Αυτό ακριβώς δείχνει ότι η διαπραγμάτευση με τους δανειστές, ακόμη και σε ζητήματα που δεν είναι πρώτα στην επικαιρότητα, κάθε άλλο παρά εύκολη υπόθεση θα είναι.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.