Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2016

Τι έγραψε η "Μακεδονία" για την χιονόπτωση της Δευτέρας

Κάποιοι από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας αλλά και τη διοίκηση του δήμου Θερμαϊκού, θεώρησαν υπερβολικά τα όσα έγραψε ο «Φάρος του Θερμαϊκού» για την έλλειψη ετοιμότητας των αρμόδιων υπηρεσιών στην προχτεσινή ελαφριά χιονόπτωση. Για απάντηση, τους παραθέτουμε αυτούσιο το ρεπορτάζ που δημοσίευσε στην εφημερίδα Μακεδονία η έγκριτη δημοσιογράφος Φανή Σοβιτσλή.

Με την ευκαιρία, ο δήμαρχος Θερμαϊκού κ.Μαυρομάτης, πανηγύριζε με προχτεσινό δελτίο τύπου ότι «ο  Δήμος που ήταν σε πλήρη ετοιμότητα από τις παραμονές των Χριστουγέννων, κινήθηκε γρήγορα και αντιμετώπισε με τη μέγιστη δυνατή αποτελεσματικότητα» τα προβλήματα που προέκυψαν. Όντως, κινητοποιήθηκε ο Δήμος, αλλά μετά τις 8-9 η ώρα το πρωί, κι αφού στο μεταξύ δεκάδες συνδημότες μας έχασαν τις δουλειές τους, καθώς ο δρόμος Μηχανιώνας-Πλαγιαρίου ήταν παγωμένος, το ίδιο όπως και πολλοί δρόμοι στην Άνω Περαία, τους Άνω Νέους Επιβάτες και την Επανομή, ενώ πάρα πολλοί πολίτες είχαν παγιδευτεί στα υψώματα Πλαγιαρίου και Τριλόφου, καθώς η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας κοιμόνταν τον ύπνο του δικαίου.

Το ρεπορτάζ της Μακεδονίας
Παραθέτουμε στη συνέχεια αυτούσιο το δημοσίευμα της Μακεδονίας:
Στον ύπνο έπιασε την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας το αναμενόμενο κύμα κακοκαιρίας, καθώς οι υπηρεσίες της δεν μπόρεσαν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τα προβλήματα που προκλήθηκαν σε πολλές περιοχές ανατολικά και δυτικά της Θεσσαλονίκης και στην περιφερειακή οδό. Αγανακτισμένοι πολίτες κατήγγειλαν για ακόμη μία φορά τον πρόχειρο σχεδιασμό, την έλλειψη αλατιού αλλά και εκχιονιστικών μηχανημάτων.

Παρότι η διοίκηση της περιφέρειας είχε προμηθευτεί 1.000 τόνους αλατιού και είχε επιστρατεύσει 24 οχήματα, χθες το πρωί επικράτησε κομφούζιο, με την κυκλοφορία των οχημάτων να διεξάγεται με δυσκολία. Ενδεικτικό της προχειρότητας είναι το γεγονός ότι κλιμάκια των τεχνικών υπηρεσιών της ΠΚΜ ζήτησαν από δήμους αλάτι, για να καλύψουν δρόμους στους οποίους τελικά βγήκαν μόνο δημοτικά οχήματα. Οι αλατιέρες δεν βγήκαν ούτε στην περιφερειακή οδό, όπου από νωρίς το πρωί σημειώθηκαν αρκετές συγκρούσεις οχημάτων λόγω της ολισθηρότητας, χωρίς ευτυχώς να αναφερθούν τραυματισμοί.
Στο έλεος του χιονιά βρέθηκαν πολλές περιοχές των δήμων Θέρμης, Θερμαϊκού, Ωραιοκάστρου και Λαγκαδά, οι οποίοι όμως κατάφεραν να ανοίξουν τους δρόμους με μηχανήματά τους και ρίχνοντας αλάτι σε όλο το οδικό δίκτυο, πολλά σημεία του οποίου είναι αρμοδιότητα των τεχνικών υπηρεσιών της περιφέρειας. Ωστόσο πολλά σχολεία σε περιοχές της Θέρμης δεν λειτούργησαν, καθώς δάσκαλοι και καθηγητές δεν μπόρεσαν να φτάσουν στα σχολικά συγκροτήματα.
Από την πλευρά της η διοίκηση της ΠΚΜ δήλωσε ότι παρά τις ελλείψεις και τα προβλήματα οι υπηρεσίες της βρίσκονταν σε ετοιμότητα. Ειδικότερα οι αρμόδιες υπηρεσίες της αντιπεριφέρειας Θεσσαλονίκης ανέφεραν ότι οι δήμοι δεν ζήτησαν την αρωγή τους και πως περίμεναν εντολή από την τροχαία και τους δήμους όπου σημειώθηκαν τα μεγαλύτερα προβλήματα, για να ρίξουν αλάτι. «Ειδοποιηθήκαμε τα ξημερώματα για τα προβλήματα, οπότε έσπευσαν τα οχήματα και οι αλατιέρες. Δεν μπορούμε να ρίξουμε αλάτι στους δρόμους εκ των προτέρων, δηλαδή αν δεν πιάσει πάγος», τόνισε ο αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Δικτύων Στάθης Αβραμίδης και πρόσθεσε ότι η ΠΚΜ έχει επιστρατεύσει 24 οχήματα, για να αντιμετωπιστούν τυχόν προβλήματα από τον παγετό που αναμένεται να επικρατήσει τις επόμενες ημέρες.

Παραμένουν
σε επιφυλακή
Σε επιφυλακή θα παραμείνουν οι αρμόδιες υπηρεσίες της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Κλιμάκια των τεχνικών υπηρεσιών ήδη έχουν παρατάξει αλατιέρες και εκχιονιστικά σε ολόκληρο το εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο, ενώ θα μισθωθούν και άλλα δεκατέσσερα οχήματα και εξοπλισμός, σε περίπτωση που παρουσιαστούν μεγαλύτερα προβλήματα σε ορεινές αλλά και πεδινές περιοχές. Λόγω του παγετού όμως που αναμένεται να επικρατήσει τα επόμενα 24ωρα βαρύτητα θα δοθεί στα επικίνδυνα σημεία των επαρχιακών και αγροτικών δρόμων στη Θεσσαλονίκη και στους γύρω νομούς. Ειδικότερα τα σημεία στα οποία θα δοθεί προτεραιότητα είναι: περιφερειακή οδός, κόμβος Σταυρούπολης, Δερβένι, Δρυμός, Μελισσοχώρι και Λητή στο δήμο Ωραιοκάστρου, Σοχός, Βαμβακιά, Λαχανάς και Αρέθουσα στο δήμο Λαγκαδά, Φίλυρο και Ασβεστοχώρι στο δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη, Πλαγιάρι, Επανομή και Καρδία στο δήμο Θέρμης», κατέληγε το δημοσίευμα της Μακεδονίας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.