Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2016

Διοίκηση Μαυρομάτη: 16 χαμένοι μήνες !

του Σπύρου Κουζινόπουλου
Έκλεισε ένας χρόνος και τέσσερις μήνες  αφότου ανέλαβε τη δημοτική αρχή του Δήμου Θερμαϊκού η παράταξη του κ. Γιάννη Μαυρομάτη. Δυστυχώς, ο απολογισμός της είναι πολύ φτωχός, διαψεύδοντας τις προσδοκίες που είχαν δημιουργηθεί όχι μόνο στους ψηφοφόρους της παράταξης του δημάρχου, αλλά και στο σύνολο των πολιτών του Θερμαϊκού.

«Θα ασκήσω μία δημοκρατική ενωτική διοίκηση και θα αντιμετωπίζω ισότιμα όλους τους πολίτες χωρίς διαχωρισμούς», είχε διακηρύξει ο κ.Μαυρομάτης στις 24 Αυγούστου 2014, κατά την ορκωμοσία του νεοεκλεγμένου τότε δημοτικού συμβουλίου Θερμαϊκού. Διαβεβαιώνοντας πως  «έχουμε πλήρη συνείδηση της ευθύνης μας και των προσδοκιών που έχουν δημιουργηθεί στους πολίτες». Δυστυχώς, αυτό που έκανε η διοίκηση αυτούς τους 16 μήνες από την εγκατάστασή της στο Δημαρχείο, ήταν να κινηθεί σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση από τις προεκλογικές της εξαγγελίες και τις μετεκλογικές της δεσμεύσεις. Και κυρίως με μία επίδειξη αλαζονείας και βοναπαρτισμού.
Θα ήταν άδικος κανείς αν αγνοούσε τις δυσκολίες που είχε να αντιμετωπίσει η δημοτική αρχή, με την κατά 67% περικοπή των πόρων προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση από τις προηγούμενες κυβερνήσεις της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ. Όμως το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν λίγο-πολύ όλοι οι δήμοι της χώρας. Και παρ’ όλα αυτά, βλέπει κανείς, ιδιαίτερα στους γειτονικούς δήμους, ότι κάτι κινείται, ότι καταβάλλονται προσπάθειες για βελτίωση της εικόνας τους προς τους επισκέπτες και καλύτερης εξυπηρέτησης των δημοτών τους.
Και στο δήμο Θερμαϊκού; Όχι μόνο δεν υπήρξε κάποιο σοβαρό έργο που θα βοηθούσε σε καλυτέρευση της ποιότητας ζωής των πολιτών, αλλά ακόμη και κάποια μικροέργα που έγιναν, στηρίχθηκαν στη λογική της «βιτρίνας» και του πασαλείμματος.
Την ίδια ώρα, «ξεχνώντας» τις δεσμεύσεις περί «δημοκρατικής ενωτικής διοίκησης», η δημοτική αρχή εφάρμοσε μία τακτική ηγεμονισμού και αλαζονείας, έναντι των άλλων δημοτικών παρατάξεων, με απώτερο στόχο τη συντήρηση ενός καθεστώτος αδιαφάνειας και αντιδημοκρατικών πρακτικών.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα, ο αποκλεισμός της παράταξής μας, της «Συμπολιτείας Θερμαϊκού»- που στις εκλογές του Μαίου 2014 ψηφίστηκε από το 20% περίπου των δημοτών - από τις διοικήσεις όλων των δημοτικών επιχειρήσεων. Ο σκοπός προφανής, όπως διαπιστώθηκε στη διάρκεια του διαρρεύσαντος χρονικού διαστήματος: Να μην έχει γνώση η «Συμπολιτεία» για τα όσα συμβαίνουν στις επιχειρήσεις αυτές, στις τοποθετήσεις που έγιναν, τους διορισμούς ημετέρων, στη διαχείριση του δημόσιου χρήματος αλλά και στην προσπάθεια εκποίησης της δημοτικής περιουσίας.
Η αυταρχική συμπεριφορά της διοίκησης, κορυφώθηκε με τον κανονισμό λειτουργίας του δημοτικού συμβουλίου, που έγινε κομμένος και ραμμένος στα μέτρα της, ώστε να ευνοεί σκανδαλωδώς τη δημοτική αρχή, περιορίζοντας στο ελάχιστο το χρόνο ομιλίας και παρεμβάσεων των δημοτικών παρατάξεων.
Η αδιαφανής προσπάθεια της διοίκησης Μαυρομάτη να μεταφερθούν τα 23,5 στρέμματα του Ποταμού Επανομής στην ΤΕΘ Α.Ε., που τελικά αποφεύχθηκε χάρη στις προσπάθειες της «Συμπολιτείας» και τις προσφυγές της στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης, κατέδειξε τις προθέσεις της. Το γεγονός ότι λόγω αυτής της μεθόδευσης, λειτούργησε το φετινό καλοκαίρι μόνο το ένα από τα τέσσερα αναψυκτήρια του Ποταμού, με συνέπεια την απώλεια σημαντικών εσόδων για το Δήμο, δείχνει τις συνέπειες της πορείας που ακολουθεί η διοίκηση.
Στην ίδια λογική, κινήθηκε η δημοτική αρχή και στο ξεπούλημα της δημοτικής Υπηρεσίας Καθαριότητας για δύο χρόνια σε εργολάβους, παρά τις περί του αντιθέτου προεκλογικές δεσμεύσεις του δημάρχου κ. Μαυρομάτη. Στην ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας, ήταν τόσο εξόφθαλμα παράτυπη η στάση της διοίκησης στις διαδικασίες που επιλέχθηκαν, ώστε στη συνέχεια οι δύο από τις τρεις εταιρίες που μετείχαν, να κινηθούν εξωδικαστικά κατά του Δήμου Θερμαϊκού. Πέρα βέβαια από την έκπτωση του μισού εκατομμυρίου ευρώ, την οποία πρόσφερε η εταιρία στην οποία κατακυρώθηκε ο διαγωνισμός, επιβεβαιώνοντας πλήρως μελέτη που εκπόνησε η «Συμπολιτεία» και από την οποία προκύπτει ότι αν ο Δήμος λειτουργούσε μόνος του την υπηρεσία καθαριότητας, θα είχε σε βάθος δεκαετίας καθαρό όφελος τουλάχιστον 3 εκατομμύρια ευρώ.
Κι’ όμως, η δημοτική αρχή εκλέχθηκε στις εκλογές του Μαίου 2014 με σημαία της τον αγώνα κατά των ιδιωτικοποιήσεων της δημοτικής περιουσίας. Αλλά «πριν αλέκτωρ λαλήσει τρις», βάλθηκε να παραδώσει στα ιδιωτικά συμφέροντα υπηρεσίες του Δήμου, όπως η καθαριότητα, οι ηλεκτρολογικές εργασίες κλπ.
Ακόμη ηχούν στα αυτιά των κατοίκων του Θερμαϊκού τα λόγια του Γιάννη Μαυρομάτη, όταν λίγο πριν τις εκλογές η τότε διοίκηση Αλεξανδρή προκήρυσσε διαγωνισμό για την ιδιωτικοποίηση επί ένα έτος της υπηρεσίας καθαριότητας. «Η υπηρεσία καθαριότητας όπως και κάθε άλλη υπηρεσία του Δήμου, επιτελούν κοινωνικό έργο. Είστε ανίκανοι να τις λειτουργήσετε και θέλετε να τις ξεπουλήσετε», έλεγε ο σημερινός δήμαρχος Θερμαϊκού, Γιάννης Μαυρομάτης όταν ήταν στην αντιπολίτευση, χαρακτηρίζοντας ως «προμελετημένο έγκλημα την παραχώρηση της καθαριότητας στους ιδιώτες». Για να ακολουθήσει σήμερα κατά γράμμα την τακτική του «προμελετημένου εγκλήματος».
Ένα δείγμα των παλινωδιών της διοίκησης Μαυρομάτη, φάνηκε έντονα και στο θέμα των αδέσποτων ζώων: Στη μία συνεδρίαση, στις 12 Σεπτεμβρίου 2014, ο δήμαρχος παραδέχθηκε ότι είναι υπερβολικά μεγάλο το ποσό των 110.000 ευρώ που πληρώνει ετησίως ο Δήμος στον ΣΥΠΠΑΖΑΘ, την ίδια στιγμή που τα αδέσποτα έχουν κατακλύσει όλα τα δημοτικά διαμερίσματα. Μάλιστα σ’ εκείνη τη συνεδρίαση, δεσμεύτηκε ότι θα εξετάσει σοβαρά την πρόταση της αντιπολίτευση για αποχώρηση από το Σύνδεσμο. Όμως, «πριν αλέκτωρ λαλήσει τρεις», στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση, στις 8 Οκτωβρίου 2014, ο κ.Μαυρομάτης, συνεπικουρούμενος από τον πρόεδρο του ΣΥΠΠΑΖΑΘ, προσπαθούσαν να πείσουν το δημοτικό συμβούλιο πόσο «εξυπηρετικός» είναι ο σύνδεσμος. Και πρόσφατα, απαντών τας σε ερώτηση της παράταξής μας, εμφανίστηκε απρόσκλητος συνήγορος του ΣΥΠΠΑΖΑΘ και του προέδρου του Ζαμπέτογλου.
 Οι ενέργειες της δημοτικής αρχής σε ορισμένες περιπτώσεις, δείχνουν ότι κάθε άλλο παρά βρίσκονται στο πλαίσιο της υπεράσπισης των συμφερόντων του δήμου Θερμαϊκού. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η ανισοβαρής σύμβαση «Διαβαθμιδικής Συνεργασίας» μεταξύ του Δήμου και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, με την οποία ο δήμος ανέλαβε τη δαπανηρή υποχρέωση της εκτέλεσης όλων των έργων  που ήταν υποχρεωμένη να κάνει η Περιφέρεια στην περιοχή μας, με αντάλλαγμα τη χρησιμοποίηση κάποιων αμφίβολης λειτουργικότητας πεπαλαιωμένων μηχανημάτων. Μία σύμβαση που την καταψήφισαν ακόμη και στελέχη της διοίκησης, θεωρώντας την ασύμφορη.
Από την άλλη, η ανεύθυνη στάση στο θέμα της διαχείρισης των ογκωδών απορριμμάτων και της προστασίας της δημοτικής περιουσίας, είχε ως συνέπεια την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε τον περασμένο Μάϊο στο χώρο του αμαξοστασίου του δήμου Θερμαϊκού, στην Περαία, καταστρέφοντας ολοσχερώς ένα υδροφόρο δημοτικό όχημα, προκαλώντας ζημιές σε άλλα δύο και δημιουργώντας φόβο στους κατοίκους της γύρω περιοχής. Κι’ αντί η διοίκηση να αναλάβει τις σοβαρές ευθύνες που της αναλογούσαν, έσπευσε να αποδώσει την εκδήλωση της φωτιάς σε … εμπρησμό.
Η διοίκηση Μαυρομάτη, αντί να αξιοποιήσει την προσφορά της «Συμπολιτείας Θερμαϊκού» και άλλων παρατάξεων της αντιπολίτευσης για βοήθεια στο έργο της δημοτικής αρχής, προς όφελος του δήμου και των δημοτών, ακολούθησε μια αλαζονική συμπεριφορά, καθώς όπως φαίνεται την ενδιαφέρει μόνο η προβολή και η λογική των δημοσίων σχέσεων. Έτσι, απέρριψε μια σειρά προτάσεων της δημοτικής μας παράταξης, όπως π.χ. για τη μείωση στο μισό του τέλους αποχέτευσης, προκειμένου να συνδεθούν περισσότεροι δημότες της Επανομής στον αποχετευτικό αγωγό. Με συνέπεια σήμερα ο αγωγός να υπολειτουργεί, καθώς έγιναν ελάχιστες συνδέσεις στο δίκτυο, λόγω των υψηλών τελών σύνδεσης. Ενώ και οι δρόμοι, από τους οποίους πέρασε ο αγωγός, εμφάνιζαν μέχρι τα τέλη σχεδόν του 2015 όψη … βομβαρδισμένου τοπίου, όπως στο δρόμο Επανομή-Πάλιουρα-Μηχανιώνα, στον οποίο δεινοπάθησαν χιλιάδες κάτοικοι και παραθεριστές το φετινό καλοκαίρι.
Παρελκυστική τακτική, ακολούθησε η δημοτική αρχή και σε πολλές ακόμη περιπτώσεις, όπως οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας, η αντιμετώπιση της διάβρωσης των ακτών του Θερμαϊκού, ο καθαρισμός των λιμανιών των Νέων Επιβατών, της Μηχανιώνας και της Επανομής από την προσάμμωση,  η απώλεια για το δήμο του οικοπέδου-φιλέτο στην τοποθεσία Τόγιο της Επανομής που προορίζονταν για Πολιτιστικό Κέντρο, η πλήρης αδράνεια στη βελτίωση του απαράδεκτου οδικού δικτύου και της αγροτικής οδοποιίας στην περιοχή, η άρνηση της διοίκησης να παρέμβει στον ΟΑΣΘ για τη βελτίωση της συγκοινωνίας και την αντικατάσταση των παμπάλαιων άθλιων - στην πλειοψηφία τους – αστικών λεωφορείων που είναι δρομολογημένα στις γραμμές 72 και 69 κ.α.
Τους 16 μήνες που πέρασαν, η διοίκηση Μαυρομάτη αδράνησε εξοργιστικά και στον τομέα που κατ’ εξοχήν ενδιαφέρει το δήμο μας, όπως είναι η τουριστική προβολή και η συστηματική προσπάθεια προσέλκυσης τουριστών και επισκεπτών στην περιοχή μας. Σπαταλώντας τις δραστηριότητες της Τουριστικής Επιχείρησης Θερμαϊκού σε ανούσιες εκδηλώσεις όπως η πολυδιαφημισμένη «Ελληνο-Ιορδανική συνάντηση», που πραγματοποίησε στην Περαία και μετά την οποία ματαίως αναμέναμε να δούμε έστω και έναν Ιορδανό τουρίστα στις ακτές του Θερμαϊκού. 
Την ίδια ώρα, απορρίπτονταν οι προτάσεις της «Συμπολιτείας» που προσφέρθηκε να βοηθήσει στη συστηματική προβολή της περιοχής στις γειτονικές βαλκανικές χώρες, προκειμένου να έλθουν επισκέπτες, να δουλέψουν τα καταστήματα του Θερμαϊκού και να βρουν δουλειά οι άνεργοι νέοι μας.
Η δικαιολογία για την απόρριψη των προτάσεών μας, ήταν ότι δεν υπάρχουν χρήματα για τέτοιες δραστηριότητες. Την ίδια όμως στιγμή, «λεφτά υπάρχουν» για την έκδοση πολυτελών «προγραμμάτων» με την ολοσέλιδη  φωτογραφία του κ.Μαυρομάτη, όπως έγινε πρόσφατα στις «Αστρογειτονιές»  και τη διάθεση ποσού άνω των 50.000 ευρώ, προκειμένου να εκδίδεται προπαγανδιστική εφημερίδα του δήμου για να λιβανίζει τις ανύπαρκτες «επιτυχίες» της δημοτικής αρχής, με τις ανάλογες φωτογραφίες του δημάρχου. Και δυστυχώς, η πρόταση της παράταξής μας για τη δημιουργία αντιπροσωπευτικής συντακτικής επιτροπής και η κατάρτιση κανονισμού δεοντολογίας και πλουραλισμού, που θα καθιστούσε την εφημερίδα του Δήμου όργανο πραγματικής ενημέρωσης των συνδημοτών μας και όχι μέσο για πλύση εγκεφάλου, έπεσε για μία ακόμη φορά στο κενό.
Την ίδια ώρα, η διοίκηση Μαυρομάτη επιμένει να ακολουθεί την πεπατημένη των προηγούμενων διοικήσεων, διατηρώντας τα δημοτικά τέλη σε δυσθεώρητα επίπεδα. Με συνέπεια ο δήμος Θερμαϊκού να έχει τα ακριβότερα δημοτικά τέλη από τους δήμους του νομού Θεσσαλονίκης, πιο ακριβά από τα πολυτελή ρετιρέ της λεωφόρου Νίκης και από τις βίλες του Πανοράματος. Κι όλα αυτά, παρά τις προεκλογικές «δεσμεύσεις» του κ.Μαυρομάτη ότι μόλις θα γινόταν δήμαρχος θα μείωνε τα δημοτικά τέλη «τουλάχιστον κατά 15%»!
Από τον περασμένο Φεβρουάριο ακόμη, η «Συμπολιτεία Θερμαϊκού», κατά την τοποθέτησή της στην απολογιστική συνέλευση του δήμου είχε προειδοποιήσει τη διοίκηση Μαυρομάτη ότι είναι αδιέξοδη η πολιτική που ακολουθεί. «Αλλάξτε ρότα, η πορεία που ακολουθείτε σας οδηγεί κατευθείαν στα βράχια και θα εξοκείλετε», είχαμε προειδοποιήσει τότε, προσθέτοντας ότι  «δεν είναι στραβός ο γιαλός, εσείς στραβά αρμενίζετε».
Και όντως. Αυτό τον ένα χρόνο και τέσσερις μήνες που βρίσκεται στο τιμόνι του Δημαρχείου η σημερινή διοίκηση, μπορεί να επιτέλεσε κάποιο έργο, κυρίως διαχείρισης των δημοτικών πραγμάτων, υπήρξαν όμως πάμπολλα  αρνητικά σημεία, για τα οποία επιβάλλεται να υπάρξει αλλαγή πορείας της διοίκησης.
Όπως απέδειξε η «Συμπολιτεία» με τη στάση της, τις δημιουργικές προτάσεις και τη συμπεριφορά της, δεν στέκεται μίζερα απέναντι στη δημοτική αρχή, δεν ασκεί αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση. Αντιθέτως, χειροκρότησε τα όποια θετικά της βήματα, επαίνεσε στελέχη της διοίκησης για το έργο που παράγουν, ψήφισε προτάσεις της. Από την άλλη όμως, επισήμανε τα αρνητικά της δημοτικής αρχής, κρούοντας κάθε τόσο το καμπανάκι του κινδύνου.
Και η διοίκηση του δήμου; Αντί, υπό το βάρος των προβλημάτων που έχει να αντιμετωπίσει και των χρεών που την πνίγουν, να πορευθεί με σημαία τη συναίνεση, που την ανέμιζε και την υπόσχονταν προεκλογικά, επέλεξε να ακολουθήσει μία πολιτική έπαρσης, βοναπαρτισμού και αλαζονικής συμπεριφοράς, ορθώνοντας τείχη απέναντι στις άλλες δημοτικές παρατάξεις, κυρίως τη «Συμπολιτεία». Η τελευταία ανοίκεια και προσβλητική επίθεση του δημάρχου κατά του επικεφαλής της παράταξής μας για το θέμα των δημοτικών τελών, δείχνει το μέγεθος του κατήφορου αυτής της δημοτικής αρχής.

Το άσχημο είναι ότι τη συμπεριφορά αυτή η δημοτική αρχή δεν την επιδεικνύει μόνο απέναντι στις παρατάξεις της αντιπολίτευσης αλλά και στους εργαζόμενους του Δήμου Θερμαϊκού. ΟΙ δύο πολύ σοβαρές καταγγελίες του σωματείου τους, στις 8-7-2015 και στις 22-10-1975 για παρεμβάσεις στο έργο τους, εμπόδια στην απρόσκοπτη λειτουργία των υπηρεσιών, εκφοβιστικές συμπεριφορές, ακόμη και «αστυνομικού τύπου παρακολούθηση εργαζομένων», λέει πολλά για μία διοίκηση που φοβάται «όπως ο διάβολος το λιβάνι» τη διαφάνεια, το δημοκρατικό διάλογο και τη διαβούλευση.

Παρά τη μέχρι τώρα στάση της, θεωρούμε ότι υπάρχει ακόμη περιθώριο στη διοίκηση του κ.Μαυρομάτη για αλλαγή πλεύσης, με τη συνεργασία όλων των δημοτικών παρατάξεων στο μέγα έργο της ανόρθωσης του Δήμου Θερμαϊκού. Αρκεί η δημοτική αρχή να αποδείξει έμπρακτα ότι πιστεύει ακόμη στην ιδέα της συναίνεσης και της συνεργασίας, για την οποία στο παρελθόν «διαρρήγνυε τα ιμάτιά της».

Το 2016 θα είναι μία δύσκολη χρονιά, όπως οι προηγούμενες της κρίσης, των μνημονίων, της τρόϊκας και των κουαρτέτων. Για να μπορέσουν να ανασάνουν οι δημότες του Θερμαϊκού, χρειάζεται μία άλλη πολιτική. Με σεβασμό στους πολίτες, με σωστή διαχείριση των διαθέσιμων πόρων, με πιο καθαρό κοινωνικό πρόσωπο και την ελάφρυνση των συνδημοτών μας από τα βάρη που φέρνουν ανέχεια, ανεργία και απόγνωση. Θα τολμήσει η διοίκηση Μαυρομάτη ή θα συνεχίσει την ίδια αδιέξοδη πολιτική; Περιμένουμε να το δούμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.