Σάββατο 29 Δεκεμβρίου 2012

Πολιτικό "σεισμό" προκαλεί η λίστα Λαγκάρντ

Διαγραφή Γ.Παπακωνσταντίνου από το ΠΑΣΟΚ με απόφαση Ε.Βενιζέλου
Σεισμό στο πολιτικό σκηνικό και «άρωμα» Προανακριτικής Επιτροπής φέρνει η αποκάλυψη ότι στην πρωτότυπη «λίστα Λαγκάρντ» υπάρχουν τρία ονόματα που σχετίζονται με τον πρώην υπουργό Οικονομικών. Mόλις έγινε γνωστή η εξέλιξη αυτή, το ΠΑΣΟΚ, με απόφαση του προέδρου του Ευάγγελου Βενιζέλου διέγραψε τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου από μέλος του Κινήματος. 

Πρόκειται για δύο εξαδέλφες του κ. Παπακωνσταντίνου, κόρες του τέως υπουργού Μιχάλη Παπακωνσταντίνου, και τους συζύγους τους. Τα πρόσωπα αυτά φέρεται να διαθέτουν δύο λογαριασμούς, εκ των οποίων ο ένας περιλαμβάνει 1.222.000 δολάρια, ενώ ο άλλος δεν εμφανίζει κίνηση ποσών, καθώς είναι κλειστός. Υπενθυμίζεται ότι οι γαλλικές αρχές διαβεβαίωσαν τις ελληνικές ότι η λίστα που παρέδωσαν πριν από λίγες ημέρες είναι η ίδια με εκείνη που παρέλαβε το 2010 ο κ. Παπακωνσταντίνου, πράγμα που τον καθιστά υπ' αριθμόν ένα ύποπτο για το «πείραγμα» της «πρώτης» λίστας. Εισαγγελικοί κύκλοι άφησαν χτες να διαρρεύσει σαφώς ότι γι' αυτούς δεν υπάρχει αμφιβολία πως «κάποιος έβαλε χέρι στην πρώτη λίστα».
Ο ίδιος ο κ. Παπακωνσταντίνου, πάντως, με γραπτή δήλωσή του αρνείται τα πάντα. Μιλά για «άθλια διαδικασία διαρροών», υποστηρίζει πως δε γνώριζε ότι υπήρχαν στη λίστα πρόσωπα του ευρύτερου συγγενικού του περιβάλλοντος, ότι δεν έχει κάνει καμιά παρέμβαση στο υλικό που παρέλαβε και τονίζει: «Δεν πρόκειται να αποδεχθώ την κατασκευή ενοχής εκεί που δεν υπάρχει ούτε να γίνω εξιλαστήριο θύμα σε αυτήν την υπόθεση». Νωρίτερα, επίσης, σε δηλώσεις του σε ραδιοφωνικό σταθμό διερωτήθηκε: «Γιατί να πάρω αυτό το ηλίθιο ρίσκο;».

Η διαγραφή Παπακωνσταντίνου από το ΠΑΣΟΚ
Η Ιπποκράτους απάντησε με αποφασιστικότητα λίγες ώρες αργότερα θέτοντας εκτός κόμματος τον κ. Παπακωνσταντίνου.
Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται πως «είναι λυπηρό ότι, σύμφωνα με την έρευνα της εισαγγελίας, προκύπτουν σαφείς ενδείξεις ότι υπήρξε αλλοίωση της λίστας, όσον αφορά συγγενικά πρόσωπα του πρώην Υπουργού Οικονομικών κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου», αλλά υποδεικνύονται και οι τεράστιες ευθύνες του κ. Παπακωνσταντίνου. Προκύπτει συνεπώς προφανές και τεράστιο ζήτημα ευθύνης, «καθώς ήταν αυτός που χειρίστηκε το θέμα με το χειρότερο δυνατό τρόπο και επιπλέον μετά από δυο χρόνια δήλωσε ότι έχασε το πρωτότυπο CD. Είναι σαφές ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου δεν ανήκει πλέον στο ΠΑΣΟΚ».

Αναταράξεις...
Η αποκάλυψη προκαλεί τεκτονικές αναταράξεις στο πολιτικό σκηνικό.Πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ προανήγγειλε αίτημα για Προανακριτική Επιτροπή. Σε Προανακριτική προχωρούν με δική τους πρωτοβουλία και τα τρία κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση. Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης, δήλωσε: «Θεωρώ επιβεβλημένο να κινηθεί η ποινική διαδικασία ενώπιον της Βουλής με τη συγκρότηση κοινοβουλευτικής επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρτικής εξέτασης για τον πρώην υπουργό Γ. Παπακωνσταντίνου, προκειμένου να υπάρξει πλήρης διερεύνηση της υπόθεσης και η κατά νόμον απόδοση ευθυνών». Ο δε κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου τόνισε ότι «η κυβέρνηση συμφωνεί με την πρόταση του προέδρου της ΔΗΜΑΡ». Αλλά και η Νέα Δημοκρατία, σε ανακοίνωσή της για τις εξελίξεις, κάνει λόγο για «σοβαρότατα ερωτήματα, ιδιαίτερα, μάλιστα, όταν τα αποκρυβέντα ονόματα είναι συγγενείς πολιτικού προσώπου που παρέλαβε και διαχειρίστηκε τη λίστα αυτήν. Οι ευθύνες όποιου παρενέβη και αλλοίωσε το περιεχόμενο της λίστας είναι βαρύτατες. Η αλήθεια πρέπει να έρθει άμεσα στο φως, όπως άμεση πρέπει να είναι και η απόδοση ευθυνών σε όποιον ανήκουν», αναφέρει η Συγγρού.
«Η διαφαινόμενη αλλοίωση της πρώτης ''λίστας Λαγκάρντ'', όπως προκύπτει από το πόρισμα των οικονομικών εισαγγελέων, επιφέρει τεραστίων διαστάσεων πολιτικές ευθύνες σε όσους την αλλοίωσαν, την απέκρυψαν και προσπάθησαν να την υποβαθμίσουν», αναφέρει ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, που προσθέτει ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «με αίσθημα ευθύνης απέναντι στον ελληνικό λαό, θα αξιοποιήσει όλες τις νομικές δυνατότητες που παρέχονται από το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, για την απόδοση και τον καταλογισμό ευθυνών».
Υπέρ «όλων των μέσων ελέγχου και διερεύνησης της υπόθεσης για τον καταλογισμό πολιτικών και προσωπικών ευθυνών και της ανάλογης τιμωρίας, εφόσον αποδειχθούν οι ενδείξεις», τάσσεται και το ΚΚΕ.
Ευθείες βολές κατά του κ. Παπακωνσταντίνου, αλλά και συνολικά των «πρωτοπαλίκαρων» του Γιώργου Παπανδρέου για την υπόθεση της «λίστας Λαγκάρντ» εξαπέλυσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος της Βουλής Λεωνίδας Γρηγοράκος.
Ο κ. Γρηγοράκος, μιλώντας στο «Βήμα FM» για την υπόθεση της «λίστας Λαγκάρντ», είπε, μεταξύ άλλων, πως ήταν «μία παρέα που κυβερνούσε κι έχει τεράστιες ευθύνες για την υπόθεση. Μιλάω για την παρέα Ραγκούση, Παπακωνσταντίνου και όλους αυτούς που είχαν τη λίστα στα χέρια τους και δεν έκαναν τίποτε. Εκτός αν ο καθένας έκανε του κεφαλιού του», τόνισε, ενώ πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να μη γνώριζε ο τότε πρωθυπουργός της χώρας!
Η δήλωση αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Γιάννη Ραγκούση, ο οποίος έκανε λόγο για «εμετική προσπάθεια συκοφάντησής» του και πρόσθεσε ότι, αν ο κ. Γρηγοράκος επαναλάβει τέτοιες κατηγορίες, τότε θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη.
«Είναι η ώρα που θα πρέπει να αποδείξει το ελληνικό κράτος ότι τιμωρεί. Η ελληνική Δικαιοσύνη να συλλάβει εκείνους οι οποίοι παρανόμησαν, να δημευτούν οι περιουσίες τους. Είναι η ώρα που δε θα πρέπει να μείνουν στο απυρόβλητο με τους δήθεν νόμους περί ευθύνης υπουργών και τις βουλευτικές ασυλίες πολιτικοί που δεν έβαλαν απλώς το δάκτυλο στο μέλι, αλλά που εκτέλεσαν τις ελληνικές οικογένειες», δήλωσε ο επικεφαλής των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος.
«Οι ένοχοι της ''λίστας Λαγκάρντ'' συγκαλύπτονται από την κυβέρνηση αλλά και από τη Βουλή, η οποία αδικαιολογήτως παραμένει κλειστή. Δεν είναι μόνον ο Παπακωνσταντίνου, υπάρχουν και άλλοι ένοχοι που πρέπει να πάνε στη φυλακή και βέβαια να δημευθεί η περιουσία όσων καταχράστηκαν δημόσιο χρήμα», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Χρυσή Αυγή.
Στη Βουλή
Στο μεταξύ, αργά χτες το απόγευμα έφτασαν στα χέρια του προέδρου της Βουλής η δικογραφία και η ίδια η «λίστα Λαγκάρντ».
Μάλιστα, ο κ. Μεϊμαράκης εξέφρασε την πρόθεση να κοινοποιήσει άμεσα τα στοιχεία σε όλα τα κόμματα, «αδειάζοντας» σαφώς τον επίσης νεοδημοκράτη πρόεδρο της Επιτροπής Πόθεν Εσχες της Βουλής, Αθανάσιο Νάκο, που ήθελε να τα κρατήσει στο γραφείο του μέχρι τις 7 Ιανουαρίου, λόγω... χριστουγεννιάτικων διακοπών.
Ταυτόχρονα, πάντως, θα συνεχιστεί από τη Δικαιοσύνη η αξιοποίηση των νέων δεδομένων όσον αφορά την έρευνα για ευθύνες μη πολιτικών προσώπων, όπως είναι οι δύο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ι. Διώτης και Ι. Καπελέρης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.