Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2012

Πρωτοβουλίες για αναβάθμιση Θερμαϊκού και Σέϊχ-Σου

Ο Θερμαϊκός, είναι ο μεγαλύτερος κόλπος του Αιγαίου πελάγους

Η ποιοτική αναβάθμιση του Θερμαϊκού Κόλπου και η ανάπτυξη του περιαστικού δάσος του Σέιχ Σου, είναι δύο περιβαλλοντικές αναπτυξιακές πρωτοβουλίες στις οποίες ενδέχεται να προχωρήσει η κυβέρνηση, όπως προανήγγειλε ο υπουργός αναπληρωτής Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΠΕΚΑ), Σταύρος Καλαφάτης, μιλώντας σε συμπόσιο του Συμβουλίου του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών (ΣΕΒ) για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, στη Θεσσαλονίκη.

Ειδικά για το Θερμαϊκό ο κ. Καλαφάτης σημείωσε: «Το κυρίαρχο ζήτημα είναι να εκπονηθεί ολοκληρωμένο πρόγραμμα εξυγίανσης, που θα εξελιχθεί σε βάθος χρόνου και θα φιλοδοξεί να χτυπήσει το κακό στη ρίζα του. Στην κατεύθυνση αυτή έχουμε ρίξει τις δυνάμεις μας και διερευνούμε σε όλα τα επίπεδα τις δυνατότητες υλοποίησης μιας τέτοιας δράσης».
Αναφορικά με το δάσος του Σέϊχ Σου ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ σημείωσε ότι η  πρωτοβουλία, αφορά μια ουσιαστική και οργανωμένη παρέμβαση στο δάσος, ώστε να καταστεί ελκυστικός προορισμός αναψυχής για τους πολίτες. «Στη σημερινή εποχή, που η οικονομική συγκυρία δυσκολεύει δεκάδες χιλιάδες πολίτες να αξιοποιήσουν τον ελεύθερο χρόνο τους, μπορεί το αναβαθμισμένο Σέιχ Σου ν' αποτελέσει φιλόξενο χώρο υποδοχής για όλους. Το ΥΠΕΚΑ μπαίνει μπροστά για την υλοποίηση αυτού του στόχου, με την απαραίτητη βέβαια συνεργασία και αποδοχή των αρμόδιων αρχών και φορέων της πόλης», πρόσθεσε ο κ.Καλαφάτης, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει ποιες παρεμβάσεις θα περιλαμβάνει το όλο εγχείρημα και χωρίς να επεκταθεί σε λεπτομέρειες για το χρονοδιάγραμμα υλοποίησής του -εφόσον αυτό προχωρήσει.
Επισήμανε ότι άμεσος στόχος της κυβέρνησης παραμένει η ανάσχεση της ύφεσης, η σταθεροποίηση και η επιστροφή στην ανάπτυξη. «Ο δρόμος μπροστά είναι δύσκολος, αλλά μπορούμε να τον διαβούμε, θα τα καταφέρουμε. Επιπλέον, ό,τι γίνει τώρα, μπορεί να γίνει σε σωστή βάση», κατέληξε.

«Η Θεσσαλονίκη δεν βρίσκεται στη γεωγραφική θέση που κάποιοι φαντασιώνονται»
Την ανάγκη ανάπτυξης σύγχρονης επιχειρηματικότητας, με ιδέες και δράσεις που θα είναι οι ίδιες βιώσιμες, ώστε να συνδράμουν στη διαμόρφωση ενός ευρύτερου αναπτυξιακού μοντέλου για την Ελλάδα, επισήμανε στην εκδήλωση ο υπουργός ΠΕΚΑ, Ευάγγελος Λιβιεράτος, ενώ υπογράμμισε τις αδυναμίες που αποτελούν για την ελληνική οικονομία και κοινωνία το «σκανδαλωδώς αναχρονιστικό εκπαιδευτικό σύστημα και η αναχρονιστική κουλτούρα περί επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα».
Αναφερόμενος ειδικά στη Θεσσαλονίκη, ο κ.Λιβιεράτος επισήμανε ότι πρέπει να γίνει κατανοητό πως η πόλη «δεν βρίσκεται στην καλή γεωγραφική θέση που κάποιοι φαντασιώνονται», καθώς -μεταξύ άλλων- οι νέοι σιδηροδρομικοί και οδικοί άξονες, που προγραμματίζονται αφορούν σε άλλες περιοχές της Ευρώπης και όχι στη βαλκανική ενδοχώρα, στη γειτονιά της Θεσσαλονίκης.
Σε ό,τι αφορά τις θαλάσσιες εμπορευματικές μεταφορές, στις οποίες η Θεσσαλονίκη επιθυμεί σημαντικό ρόλο, ο κ.Λιβιεράτος επισήμανε ότι τα λιμάνια της Βαλτικής, για παράδειγμα, βρίσκονται πολύ εγγύτερα στην Αδριατική, σε σχέση με τη Βόρεια Ελλάδα. Πρόσθεσε ότι τα πράγματα γίνονται δύσκολα για την πόλη, αλλά η δυσκολία είναι αυτή που καλλιεργεί την ευφυΐα και τελικά επιτρέπει βήματα μπροστά.

Οι βιώσιμες πόλεις «τραβούν» επενδύσεις και προσφέρουν εργασία
Ευκαιρία συνολικά για την ελληνική οικονομία, εν μέσω κρίσης, μπορεί ν' αποτελέσει η σταδιακή ανάπτυξη βιώσιμων πόλεων, καθώς αυτές προσελκύουν σημαντικές επενδύσεις και δημιουργούν θέσεις εργασίας, όπως επισήμανε ο πρόεδρος του Συμβουλίου του ΣΕΒ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, Ευθύμιος Βιδάλης.
«Στις πόλεις του σήμερα και στις μεγαπόλεις του αύριο», είπε, «θα κερδηθεί –ή θα χαθεί– η μάχη της βιώσιμης ανάπτυξης και της κοινωνικής συνοχής». Σε αυτή τη μάχη, πρόσθεσε, συσπειρώνονται όλες οι ζωντανές δυνάμεις της κοινωνίας, με τις επιχειρήσεις να είναι έτοιμες να συνεισφέρουν.
Ο κ. Βιδάλης σημείωσε ότι η ελληνική κοινωνία πάσχει σήμερα αξιακά και κοινωνικά και όχι μόνο οικονομικά και επισήμανε την ανάγκη για μια γνήσια και βαθιά δημοκρατική διαδικασία διαλόγου και συζήτησης ευρύτερα στην κοινωνία, με την αυτοδιοικούμενη πόλη να αποτελεί το κατεξοχήν πεδίο δράσης για βιώσιμη ανάπτυξη.
Πρόσθεσε ότι η λειτουργική αναβάθμιση των υποδομών είναι ο κοινός παρονομαστής για τις βιώσιμες πόλεις του σήμερα και αναφέρθηκε στον καθοριστικό ρόλο των επιχειρήσεων, οι οποίες μπορούν να προσφέρουν προϊόντα και υπηρεσίες σε ένα μεγάλο εύρος δραστηριοτήτων, όπως κτήρια, ενέργεια, διαχείριση απορριμμάτων, νέες τεχνολογίες, έξυπνα και καινοτόμα συστήματα, για την αντιμετώπιση των αστικών προκλήσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.