Κυριακή 23 Δεκεμβρίου 2012

"Μπαταξήδες" κατάντησαν οι δήμοι της Μακεδονίας

Μειώθηκαν ωστόσο τα χρέη στο δήμο Θερμαϊκού κατά 6 εκατ. ευρώ
«Μπαταξήδες», κατάντησαν οι δήμοι της Μακεδονίας, λόγω της οικονομικής κρίσης αλλά και της δραματικής περιστολής της επιχορήγησης από την κυβέρνηση προς τους οργανισμούς της τοπικής αυτοδιοίκησης. «Πρωταθλητής» στα χρέη, εμφανίζεται ο άλλοτε εύρωστος δήμος Καλαμαριάς με 21 εκατ. ευρώ οφειλές, ενώ ο δήμος Θερμαϊκού οφείλει γύρω στα 10 εκατ. ευρώ.
Συνολικά, σύμφωνα με τα στοιχεία του ρεπορτάζ της Ευτυχίας Βατάλη στον «Αγγελιοφόρο», οι δήμοι της Θεσσαλονίκης χρωστούν περισσότερα από 69,2 εκατ. ευρώ χρωστούν σε προμηθευτές αλλά και σε πολίτες που περιμένουν να αποζημιωθούν -σε πολλές περιπτώσεις εδώ και δεκαετίες- λόγω απαλλοτρίωσης της περιουσίας τους.
Πρώτοι στη λίστα των οφειλών έρχονται οι δήμοι Καλαμαριάς (το χρέος του οποίου ανέρχεται σε 21 εκατ. ευρώ, αφορά όμως αποκλειστικά και μόνο τις απαλλοτριώσεις για τη διάνοιξη της οδού Πόντου) και Κορδελιού - Ευόσμου (με χρέος 14,2 εκατ. ευρώ), ενώ δε λείπουν και οι περιπτώσεις δήμων που έχουν μειώσει θεαματικά τα χρέη τους μέσα σε ένα χρόνο.

Στο δήμο Θερμαϊκού
Στο δήμο Θερμαϊκού, όπως είπε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Κωστής Κούτουκας, μιλώντας στο «Φάρο του Θερμαϊκού», τα καταγεγραμμένα χρέη του δήμου που ήταν 16,5 εκατ. ευρώ την 1η Ιανουαρίου 2011, όταν ανέλαβε η παρούσα δημοτική αρχή, μειώθηκαν κατά 3 εκατ. ευρώ μέσα σε ένα χρόνο και έπεσαν την 1-1-2012 στα 13,5 εκατ. ευρώ, ενώ σήμερα υπολογίζεται ότι έχουν κατέλθει λίγο πιο πάνω από τα 10 εκατ. ευρώ. «Δεν κάνουμε τίποτα άλλο στο δήμο από το να πληρώνουμε ληξιπρόθεσμα χρέη», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Κούτουκας.
Σε κάθε περίπτωση, οι δραστικές περικοπές της τάξης του 60%, που έχουν σημειωθεί ελέω κρίσης στους πόρους της τοπικής αυτοδιοίκησης, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια ελπίδας για αποπληρωμή σε όσους έχουν λαμβάνειν, με αποτέλεσμα οι δήμοι, που κάποτε θεωρούνταν ιδιαίτερα ελκυστικοί εταίροι για επιχειρήσεις και προμηθευτές, να έχουν καταστεί πλέον κακοπληρωτές και γι' αυτό αναξιόπιστοι.

Πανελλαδικά
Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από την καταγραφή που έχουν κάνει πανελλαδικά όλοι οι δήμοι αλλά και οι περιφέρειες μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 2012, προκειμένου να ενημερωθεί σχετικά η αρμόδια διεύθυνση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.
Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, συνολικά οι 325 δήμοι της χώρας έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές (συνολικές απλήρωτες υποχρεώσεις για τις οποίες έχουν παρέλθει 90 και πλέον μέρες από την ημερομηνία που έπρεπε να εξοφληθούν) που ανέρχονταν το Σεπτέμβριο του 2012 σε 814.303.378 ευρώ, ποσό που στα τέλη του 2011 έφτανε τα 933.233.573 ευρώ. Ο πλέον υπερχρεωμένος δήμος είναι ο δήμος Φυλής με 52.152.660 ευρώ οφειλές το Σεπτέμβριο και ο δήμος Ρόδου με 21.467.420 ευρώ.
Οι 13 περιφέρειες της χώρας τον περασμένο Σεπτέμβριο είχαν ληξιπρόθεσμα χρέη ύψους 97.831.086 ευρώ, όταν στα τέλη του 2011 το ποσό αυτό ανερχόταν σε 68.331.350 ευρώ. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας το Σεπτέμβριο χρωστούσε 3.429.211 ευρώ (9.162.015 το 2011).
Στο σύνολό τους, οι ΟΤΑ, δηλαδή δήμοι και περιφέρειες, «χρωστούν» συνολικά 882.634.728 ευρώ, αλλά θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις τους μειώθηκαν την περίοδο Δεκεμβρίου 2011 - Σεπτεμβρίου 2012 κατά 124 εκατ. ευρώ (11%). Επίσης, παρά το γεγονός ότι τους αντιστοιχεί μόνο το 10% του συνολικού χρέους του κράτους, οι ΟΤΑ είναι τελικά οι πιο αδικημένοι σε ό,τι αφορά τις περικοπές που έχουν υποστεί. Θα πρέπει, τέλος, να σημειωθεί ότι στη διάρκεια του 2012, 14 ΟΤΑ συνήψαν δάνεια συνολικού ύψους 26 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων για να εξοφλήσουν ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις.

Στην Κεντρική Μακεδονία
Από τους νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας, ο δήμος Πέλλας είχε το Σεπτέμβριο ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους 10.038.939 ευρώ, ο δήμος Κατερίνης 9.745.026 ευρώ, ο δήμος Δίου Ολύμπου της Πιερίας 7,8 εκατ. ευρώ, η Βέροια 2.151.802 ευρώ, ο δήμος Εδεσσας 1.696.218 ευρώ, ο δήμος Σερρών 2.073.311 ευρώ, ο δήμος Κιλκίς 2.185.681 ευρώ, ο δήμος Κοζάνης 6.832.821 ευρώ, ο δήμος Κασσάνδρας 7,5 εκατ. ευρώ, ο δήμος Σιθωνίας 3.040.935 εκατ. ευρώ, ο δήμος Αριστοτέλη 3,3 εκατ. ευρώ και ο δήμος Πολυγύρου καθόλου χρέη.

Η περίπτωση του δήμου Καλαμαριάς
Με 21 εκατ. ευρώ ληξιπρόθεσμες οφειλές, ο δήμος Καλαμαριάς έρχεται πρώτος στη σχετική λίστα. Πώς γίνεται όμως αυτό, από τη στιγμή που ο εν λόγω δήμος θεωρείται ένας υγιής οικονομικά οργανισμός; Σε δήλωσή του, ο δήμαρχος Καλαμαριάς, Θεοδόσης Μπακογλίδης, επισημαίνει κατηγορηματικά: «Θα πρέπει να αποκατασταθεί μία πραγματικότητα, διότι τα 21 εκατ. ευρώ που εμφανίζονται ως ληξιπρόθεσμες οφειλές του δήμου Καλαμαριάς αφορούν αποκλειστικά και μόνον οφειλές από αναγκαστικές απαλλοτριώσεις που κηρύχθηκαν σε προηγούμενες δεκαετίες και τις οποίες κληρονομήσαμε. Πρόκειται χαρακτηριστικά για τις απαλλοτριώσεις για τη διάνοιξη της οδού Πόντου. Ο δήμος Καλαμαριάς είναι ένας υγιής οικονομικά δήμος, ο οποίος όμως επιβαρύνθηκε με αυτό το ποσό, αν και θεωρούμε ότι η διάνοιξη της οδού Πόντου, που χαράχτηκε πριν από πολλά χρόνια και βαρύνει το δήμο Καλαμαριάς, είναι σχεδιασμένη για αρτηρία υπερτοπικής σημασίας και η Πολιτεία πρέπει να αναλάβει την ευθύνη των απαλλοτριώσεων, όπως έκανε με την οδό Λαγκαδά αλλά και της Δυτικής Εισόδου».
Παράλληλα, ο δήμαρχος τονίζει ότι «ο δήμος Καλαμαριάς ουδέποτε προχώρησε στη σύναψη δανειακών συμβάσεων για την κάλυψη των λειτουργικών του δαπανών, ουδέποτε καθυστέρησε την εξυπηρέτηση των χαμηλών δανείων του ούτε έκανε χρήση ευνοϊκών διατάξεων που κατά καιρούς έχουν εκδοθεί, ουδέποτε καθυστέρησε να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις προς όλους τους φορείς της γενικής κυβέρνησης ούτε είχε δυσκολία καταβολής οφειλών προς προμηθευτές, εργολήπτες και παρόχους υπηρεσιών, ουδέποτε καθυστέρησε την καταβολή μισθών σε προσωπικό κ.λπ.».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.