Τρίτη 25 Δεκεμβρίου 2012

Σήμα κινδύνου εκπέμπει το νοσοκομείο "Παπαγεωργίου"


Σήμα κινδύνου εκπέμπει το νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» της Θεσσαλονίκης. 
Αιτία είναι η ελλιπής χρηματοδότηση του νοσηλευτικού ιδρύματος εκ μέρους του υπουργείου Υγείας, αλλά και η καθυστέρηση στην καταβολή του κονδυλίου μέσω του οποίου καλύπτεται η μισθοδοσία όλων των εργαζομένων.

Αποτέλεσμα είναι το «Παπαγεωργίου» να αντιμετωπίζει σοβαρά λειτουργικά προβλήματα, να μην μπορεί να πληρώσει τους προμηθευτές του ώστε να προμηθευτεί φάρμακα και υλικά, ενώ ορατός είναι ο κίνδυνος οι εργαζόμενοι να μην πληρωθούν τον μισθό του Δεκεμβρίου έως το τέλος του τρέχοντος έτος.

«Το νοσοκομείο μας έχει δύο βασικές πηγές εσόδων: τα ίδια έσοδα από τα νοσήλια και την κρατική επιχορήγηση, η οποία είναι μειωμένη εδώ και οκτώ χρόνια. Χαρακτηριστικό είναι ότι ενώ, για παράδειγμα, το "Αττικόν"-που ανήκει στην ίδια κατηγορία με το "Παπαγεωργίου"- πήρε για το 2012 120 εκατ. ευρώ, εμείς πήραμε μόλις 50 εκατ. ευρώ για τις προμήθειές μας», ανέφερε στην εφημερίδα «Μακεδονία» ο γενικός διευθυντής του νοσοκομείου «Παπαγεωργίου», Γιώργος Χριστόπουλος.

Παράλληλα, τονίζει ότι τα τελευταία δύο χρόνια το νοσοκομείο δεν εισπράττει νοσήλια από τα ασφαλιστικά ταμεία. Αυτή τη στιγμή χρωστάει στους προμηθευτές του 69 εκατ. ευρώ, ενώ τα ταμεία χρωστούν στο νοσοκομείο 167 εκατ. ευρώ - αν πλήρωναν δηλαδή τις οφειλές τους, το νοσοκομείο θα ήταν κερδοφόρο.
«Έχουμε φτάσει σε οριακό σημείο. Το οφειλόμενο ποσό για τη συνολική μισθοδοσία έτους 2012, το οποίο δεν έχει καταβληθεί μέχρι σήμερα, ανέρχεται σε 14.450.000 ευρώ, πλην όμως, αν δεν καταβληθεί άμεσα το ποσό των 2.500.000 ευρώ, δεν θα καταστεί δυνατή η καταβολή της μισθοδοσίας στις 31 Δεκεμβρίου 2012. Εδώ κι ένα μήνα ζητάμε συνάντηση του δ.σ. με τον υπουργό Υγείας και ακόμη δεν έχουμε πάρει απάντηση», τονίζει ο κ. Χριστόπουλος.

Περίεργη χαρακτηρίζει τη στάση του υπουργείου Υγείας ο πρόεδρος του δ.σ. του «Παπαγεωργίου» Βασίλειος Παπάς, ο οποίος τονίζει ότι υπάρχει μια γενική άρνηση του υπουργείου απέναντι στο «Παπαγεωργίου», στο οποίο καταβάλλεται μόλις το 60% των χρημάτων της μισθοδοσίας, ενώ στα άλλα νοσοκομεία το 100%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.