Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2012

Σκάνδαλο φοροδιαφυγής στην ιχθυόσκαλα Ν.Μηχανιώνας


Στο επίκεντρο μεγάλου οικονομικού σκανδάλου φοροδιαφυγής πολλών εκατομμυρίων, βρίσκεται η ιχθυόσκαλα της Νέας Μηχανιώνας, μαζί με την ιχθυόσκαλα του Κερατσινίου, όπως αποκάλυψε ο έλεγχος που διενεργεί η ΣΟΛ Α.Ε. για λογαριασμό του Οργανισμού Κεντρικής Αγοράς Αθηνών (ΟΚΑΑ).

Ο έλεγχος γίνεται και στις 11 ιχθυόσκαλες, ενώ τα πρώτα ευρήματα απεστάλησαν τόσο στο ΣΔΟΕ όσο και στους οικονομικούς εισαγγελείς, οι οποίοι έχουν ξεκινήσει ήδη την προανάκριση.
Ειδικότερα, στην ιχθυόσκαλα Κερατσινίου διαπιστώθηκε ότι «έκαναν φτερά» ένα εκατομμύριο τεμάχια τιμολογίων που αφορούν την περίοδο 2008-2010, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες στην ιχθυόσκαλα Νέας Μηχανιώνας δεν βρέθηκε για την ίδια περίοδο κανένα (!) παραστατικό. Το μέγεθος της απώλειας φορολογικών εσόδων για το ελληνικό κράτος δεν μπορεί να προσδιορισθεί, καθώς κανείς δεν γνωρίζει την αξία των τιμολογίων που έχουν εξαφανισθεί. Σημειώνεται ότι βάσει της νομοθεσίας για κάθε τιμολόγιο που εκδίδεται εντός της ιχθυόσκαλας από τους εμπόρους το ελληνικό Δημόσιο εισπράττει τέλος 2% επί της αξίας του τιμολογίου, έσοδα, βεβαίως, που επίσης απώλεσε το κράτος. Βάσει των εκτιμήσεων των αρμοδίων ο τζίρος που πραγματοποιείται ετησίως στις ιχθυόσκαλες της Ελλάδας υπερβαίνει τα 100 εκατ. ευρώ, ενώ ειδικά στο Κερατσίνι ο τζίρος εκτιμάται ότι ανέρχεται ετησίως στα 3 εκατ. ευρώ.
Εκτός από την απόφαση για διαχειριστικό έλεγχο και τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων αυτού, η διοίκηση του ΟΚΑΑ ανακοίνωσε χθες μια ακόμη πρωτοβουλία προς όφελος των καταναλωτών. Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσαν χθες σε συνέντευξη Τύπου ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Αθ. Σκορδάς και ο πρόεδρος του ΟΚΑΑ κ. Π. Σταμπουλίδης στην Κεντρική Λαχαναγορά του Ρέντη θα λειτουργούν από τις αρχές Ιανουαρίου δώδεκα καταστήματα λιανικής από τα οποία οι καταναλωτές θα μπορούν να προμηθεύονται κρέατα, ψάρια, ψωμί, είδη παντοπωλείου (κονσέρβες, τυροκομικά) σε τιμές χονδρικής, δηλαδή χαμηλότερες σε σχέση με τις τιμές λιανικής έως και 20%. Οι καταναλωτές θα συνεχίσουν να έχουν τη δυνατότητα να προμηθεύονται λαχανικά από τα καταστήματα χονδρικής. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα καταστήματα αυτά θα παραμένουν ανοιχτά και τις Κυριακές.
Ο ΟΚΑΑ σχεδιάζει τέλος να διαμορφώσει μια ακόμη ειδική πτέρυγα με καταστήματα λιανικής η οποία θα λειτουργήσει στα τέλη του 2013, ενώ προσανατολίζεται και στην κατασκευή ιχθυαγοράς με στόχο οι εγκαταστάσεις στου Ρέντη να μετεξελιχθούν σε «Πάρκο Τροφίμων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.