Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2012

"Αυτοσχέδια χωματερή" Περαία, Ν.Επιβάτες, Αγ.Τριάδα


Μάλλον δεν θα πρέπει να αισθανόμαστε πολύ άνετα όλοι μας, στο δήμο Θερμαϊκού, και η διοίκηση του δήμου κι΄ εμείς οι κάτοικοι, όταν μία έγκυρη μεγάλη εφημερίδα της Θεσσαλονίκης, όπως είναι ο Αγγελιοφόρος, αποκαλεί ως μία «τεράστια, αυτοσχέδια... χωματερή» την Περαία, τους Νέους Επιβάτες και την Αγία Τριάδα, λόγω των σκουπιδιών που κατακλύζουν την περιοχή.
Βέβαια, το ίδιο λίγο-πολύ πρόβλημα αντιμετωπίζουν και άλλοι δήμοι της Θεσσαλονίκης, λόγω των καταλήψεων από τους εργαζόμενους στην τοπική αυτοδιοίκηση. Θα περιμέναμε όμως να είναι λιγότερο τραγικά τα πράγματα στις περιοχές Περαίας-Ν.Επιβατών-Αγ.Τριάδας, καθώς, όπως θυμόμαστε, η αποκομιδή των απορριμμάτων είχε ανατεθεί σε ιδιώτη και άρα δεν θα έπρεπε να επηρεάζεται από τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στους δήμους. Όμως, όπως μας διευκρίνισαν από το δήμο Θερμαϊκού, η σύμβαση με τον ιδιώτη ήταν μόνο για ένα τρίμηνο, στη διάρκεια του καλοκαιριού και αυτή δεν μπορούσε να ανανεωθεί μέσα στο ίδιο έτος.
Το ρεπορτάζ του Αγγελιοφόρου σημείωνε τα ακόλουθα:
«Ο νέος γύρος των κινητοποιήσεων άρχισε χτες και προβλέπεται να συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι την Τετάρτη. Οι περισσότεροι δήμαρχοι της Θεσσαλονίκης φοβούνται ότι πολύ σύντομα τα σκουπίδια θα αρχίσουν να σχηματίζουν βουνά, ενώ υπάρχουν ήδη δήμοι οι οποίοι έχουν πρόβλημα και μάλιστα σοβαρό. Ετσι, τα σκουπίδια «πνίγουν» το δήμο Κορδελιού – Ευόσμου, όπως και το δήμο Θερμαϊκού, ενώ πρόβλημα, αν και μικρότερης έντασης, υπάρχει και στο δήμο Παύλου Μελά.
Παρά το ότι οι προβλέψεις για την εξέλιξη στο θέμα των σκουπιδιών είναι δυσοίωνες, δεν ισχύει το ίδιο και για τις κοινωνικές δομές, χωρίς πάντως να αποκλείονται «εκπλήξεις». Ετσι, χτες στους περισσότερους δήμους της Θεσσαλονίκης οι παιδικοί σταθμοί, όπως και τα ΚΑΠΗ, λειτούργησαν κανονικά.
Οι καταλήψεις
Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕ – ΟΤΑ έχει κηρύξει 48ωρη απεργία για χτες και σήμερα, αποχή από κάθε εργασία το Σαββατοκύριακο, νέα 48ωρη τη Δευτέρα και την Τρίτη και συμμετοχή στην 24ωρη πανελλαδική απεργία της ΑΔΕΔΥ την Τετάρτη. Σε ορισμένους δήμους, όμως, οι εργαζόμενοι εδώ και μέρες έκαναν καταλήψεις, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα οι απεργίες να ξεκινούν από μία προβληματική βάση. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο δήμο Θερμαϊκού, οι εργαζόμενοι κάνουν καταλήψεις από τις 5 Νοεμβρίου! Ετσι τόσο η Περαία και οι Νέοι Επιβάτες, όσο και η Αγία Τριάδα, θυμίζουν τεράστια, αυτοσχέδια... χωματερή.
Στη Θεσσαλονίκη
Η αποκομιδή στο δήμο Θεσσαλονίκης έγινε χτες κανονικά και οι περισσότερες υπηρεσίες λειτούργησαν χωρίς προβλήματα, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Ανακύκλωσης και Καθαριότητας Θεσσαλονίκης, Θανάση Παππά. «Μας προβληματίζει η εξέλιξη των κινητοποιήσεων και αν θα συνεχιστούν μέχρι την επόμενη εβδομάδα. Αν με αποχές και καταλήψεις συσσωρευτούν στους δρόμους σκουπίδια το Σαββατοκύριακο και γίνει το ίδιο με απεργιακές κινητοποιήσεις από τη Δευτέρα μέχρι την Τετάρτη, είμαι πεπεισμένος ότι θα εξαντληθεί και η τελευταία στάλα υπομονής των πολιτών και η κοινή γνώμη θα στραφεί εναντίον όλων», υπογραμμίζει ο κ. Παππάς.
Σήμερα, στις 11 το πρωί, η ΠΟΕ – ΟΤΑ προγραμματίζει συγκέντρωση στο άγαλμα του Βενιζέλου και στη συνέχεια πορεία στους δρόμους της Θεσσαλονίκης.
Στην Καλαμαριά
«Τα γραφεία στο δήμο Καλαμαριάς σχεδόν νέκρωσαν, αφού υπάρχει πολύ μεγάλη συμμετοχή στην απεργία. Ωστόσο οι κοινωνικές δομές δουλεύουν κανονικά», αναφέρει ο δήμαρχος Καλαμαριάς, Θεοδόσης Μπακογλίδης. Προσθέτει ότι η αποκομιδή των απορριμμάτων γίνεται από το προσωπικό ασφαλείας, με τα δύο από τα 11 απορριμματοφόρα του δήμου. «Από την Κυριακή θα αρχίσει να φαίνεται το πρόβλημα στην Καλαμαριά και η Δευτέρα θα μας βρει με σκουπίδια», καταλήγει ο κ. Μπακογλίδης.
Σε Νεάπολη–Συκιές
Με δύο απορριμματοφόρα προσπαθεί να κρατηθεί καθαρός, για όσο αντέξει, ο δήμος Νεάπολης- Συκεών, οι εργαζόμενοι του οποίου μετέχουν και αυτοί στην απεργία της ΠΟΕ – ΟΤΑ. Εκτός από την Καθαριότητα, «νέκρωσαν» και οι υπόλοιπες υπηρεσίες του δήμου, πλην των κοινωνικών δομών, αφού χτες δεν εκδίδονταν πιστοποιητικά, παρά μόνον εάν επρόκειτο για κάποιο απολύτως αναγκαίο έγγραφο. Επιπλέον, η προγραμματισμένη για χτες συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Νεάπολης – Συκεών, λόγω της απεργίας των δημοτικών υπαλλήλων αναβλήθηκε. Οσον αφορά την αποκομιδή, εκτιμάται ότι η κατάσταση μπορεί να είναι ανεκτή για συνολικά πέντε μέρες αλλά μετά το πρόβλημα θα είναι εμφανές.
Σε Κορδελιό-Εύοσμο
«Πνιγμένος» στα σκουπίδια είναι ο δήμος Κορδελιού – Ευόσμου, αφού οι δημοτικοί υπάλληλοι πραγματοποιούν εδώ και μέρες καταλήψεις. «Εχει περισσότερο από μήνα που ο δήμος λειτουργεί με προσωπικό ασφαλείας. Κάποια στιγμή είχαν μαζευτεί εκατοντάδες τόνοι σκουπιδιών και οι εργαζόμενοι καθάρισαν, όμως στη συνέχεια προχώρησαν σε νέο γύρο κινητοποιήσεων», αναφέρει ο δήμαρχος Κορδελιού – Ευόσμου, Στάθης Λαφαζανίδης.
«Οπου κι αν γυρίσει κανείς το βλέμμα του, αντικρίζει σκουπίδια. Γενικά ο δήμος εδώ και καιρό υπολειτουργεί. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε άλλο έτσι. Ο κόσμος δεν αντέχει. Πρέπει όλοι να βάλουμε νερό στο κρασί μας», καταλήγει ο κ. Λαφαζανίδης.
Στον Παύλου Μελά
Τραγική χαρακτηρίζει την κατάσταση που επικρατεί με τα σκουπίδια στο δήμο του ο δήμαρχος Παύλου Μελά, Διαμαντής Παπαδόπουλος. «Οι εργαζόμενοι στην Καθαριότητα έκαναν καταλήψεις από την αρχή της εβδομάδας, ενώ προηγήθηκε Σαββατοκύριακο και ήδη οι δρόμοι γέμισαν με σκουπίδια. Αποκομιδή γίνεται μόνο με προσωπικό ασφαλείας και η εικόνα που παρουσιάζει ο δήμος είναι άθλια», αναφέρει ο κ. Παπαδόπουλος.
Ο ΧΥΤΑ Μαυροράχης
«Συμμετέχουμε και εμείς στην απεργία της ΠΟΕ – ΟΤΑ. Ωστόσο το Σαββατοκύριακο θα εργαστούμε κανονικά, αφού είμαστε κατά της λογικής της αποχής και των καταλήψεων», αναφέρει ο πρόεδρος των εργαζομένων στο Σύνδεσμο ΟΤΑ Νομού Θεσσαλονίκης, Κώστας Ζέρβας. Ετσι ο ΧΥΤΑ εργάζεται με προσωπικό ασφαλείας, κάτι το οποίο σημαίνει ότι μόνο συγκεκριμένος αριθμός απορριμματοφόρων από κάθε δήμο μπορεί να εισέλθει και να αδειάσει τα σκουπίδια του».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.