Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2012

Τεράστιο πρόβλημα στην καθαριότητα από τη συνεχιζόμενη εδώ και 1,5 μήνα κατάληψη στο δήμο Θερμαϊκού


Τη γνωστή παροιμία «ήταν στραβό το κλίμα, το έφαγε κι ο γάϊδαρος», μας θύμισε η ομιλία του αντιδημάρχου καθαριότητας κ. Κώστα Βογιατζή, στον απολογισμό της διοίκησης του δήμου Θερμαϊκού για το έτος 2011, που έγινε στο δημοτικό θέατρο Επανομής. Καθώς η συνεχιζόμενη εδώ και ενάμιση σχεδόν μήνα κατάληψη του δήμου από τους εργαζομένους του, που αντιδρούν στην απόφαση της κυβέρνησης για διαθεσιμότητα, επιδείνωσε το σοβαρό πρόβλημα που υπήρχε στην καθαριότητα.

Φωτογραφία από το Τσουνάμι
Όπως επισήμανες ο κ. Κ. Βογιατζής, «είμαστε ο μοναδικός σχεδόν δήμος της Θεσσαλονίκης που είναι κλειστός τόσο πολύ καιρό. Με συνέπεια, σήμερα που μιλάμε, να υπάρχει μεγάλο πρόβλημα, κι αυτό έχει να κάνει με τη μη συμμετοχή των εργαζομένων στην καθαριότητα, ενώ το πρόβλημα επιτείνεται όσον αφορά τα αυτοκίνητα του δήμου και τους τράκτορες στο σταθμό μεταφόρτωσης απορριμμάτων».
Για το σταθμό μεταφόρτωσης, που τον χαρακτήρισε ως «την καρδιά της  καθαριότητας»,  ο αντιδήμαρχος είπε ότι με τον όγκο των σκουπιδιών που δέχεται είναι πολύ μικρός, ενώ παράλληλα έχει έλλειψη εξοπλισμού, μέσων και προσωπικού, καθώς διαθέτει μόνο οδηγούς. Εξέφρασε όμως την αισιοδοξία ότι η κατάσταση θα ομαλοποιηθεί με τον καινούριο σταθμό μεταφόρτωσης που βρίσκεται πλέον στη διαδικασία της δημοπράτησης.
Τα προβλήματα στην καθαριότητα, έχουν να κάνουν και με το γεγονός ότι τα περισσότερα σκουπιδιάρικα του δήμου είναι παμπάλαια. «Ο στόλος των απορριμματοφόρων μας είναι άνω της εικοσαετίας. Το αποτέλεσμα είναι καθημερινά τα αυτοκίνητά μας να βρίσκονται στο δρόμο, καθώς πηγαινοέρχονται στα συνεργεία. Ενώ άλλα παραμένουν χαλασμένα και υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις στην επισκευή τους, καθώς οι προμηθευτές μας έχουν να παίρνουν χρήματα από παλιά. Με αποτέλεσμα να υπάρχουν πλημμελείς εργασίες», είπε ο κ. Βογιατζής.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε:
-Το πλυντήριο κάδων, είναι σε αχρηστία από το 2011
-Η αποκομιδή απορριμμάτων από την Ιχθυόσκαλα σταμάτησε από τις 3 Οκτωβρίου 2011, διότι η υπηρεσία καθαριότητας δήλωσε αδυναμία να ανταποκριθεί με τα προβλήματα που υπάρχουν
-Όσον αφορά το ζυγολόγιο των απορριμμάτων, κατά το έτος 2011 μαζεύτηκαν  18.284.580 κιλά οικιακά σκουπίδια και άλλα 1.816.290 κιλά για ανακύκλωση. Επίσης, απομακρύνθηκαν 24 εγκαταλειμμένα αυτοκίνητα.
Αναφορικά με τα στοιχεία για τις τρεις δημοτικές ενότητες κατά το έτος 2011, που παρουσίασε ο αντιδήμαρχος καθαριότητας κ. Κώστας Βογιατζής:
-Δημοτική ενότητα Περαίας:  Εργάσθηκαν 34 μόνιμοι υπάλληλοι, 27 τρίμηνοι και 13 οκτάμηνοι στην αποκομιδή απορριμμάτων και στη σάρωση οδών και κοινόχρηστων χώρων. Στα ογκώδη, συγκεντρώθηκαν 17.000 κυβικά το έτος αυτό. Ο αυτοκαθαριστής όταν λειτουργούσε, καθάρισε κυρίως στην ενότητα Περαίας, Νέων Επιβατών και Αγίας Τριάδας και ελάχιστες φορές στη Μηχανιώνα και την Επανομή. Μέσα στο 2011 έγινε προμήθεια 86 πράσινων και 190 μπλε κάδων.
-Δημοτική ενότητα Μηχανιώνας:  Εργάσθηκαν στην καθαριότητα 7 υπάλληλοι μόνιμοι, 38 δίμηνοι και 18 οκτάμηνοι. Συλλέχθηκαν περίπου 200 τόνοι ογκώδη και τοποθετήθηκαν στη Νέα Μηχανιώνα και την Κερασιά 5 μπλε κάδοι.
-Δημοτική ενότητα Επανομής: Εργάσθηκαν 5 μόνιμοι υπάλληλοι, 54 δίμηνοι και 14 οκτάμηνοι. Ογκώδη συλλέχθηκαν περίπου 250 τόνοι. Τοποθετήθηκαν 13 μπλε κάδοι και άλλοι 6 ανακύκλωσης. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.