Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2012

Πολιτιστικό Κέντρο Περαίας: Αδικαιολόγητες καθυστερήσεις


του Νίκου Μπαλάφα
Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Θερμαϊκού στην Περαία! Ένα στολίδι για τον τόπο μας, όπως είχαν συλλάβει την ιδέα και το είχαν φαντασθεί, το 2006, αυτοί που τότε είχαν την ευθύνη της Διοίκησής του. Είχαν τη διάθεση, είχαν το όραμα…κάτι που δεν συμβαίνει με την σημερινή διοίκηση.
Έβλεπαν ότι η Περαία αναπτύσσεται αλματωδώς και η κατασκευή ενός χώρου που θα στέγαζε όλα τα πολιτιστικά δρώμενα του Δήμου, μπήκε σε σειρά προτεραιότητας. Ήρθαν σε συμφωνία με εργολαβική εταιρία. Και υπογράφτηκε το «εργολαβικό», που καθόριζε τους όρους της κατασκευής του έργου και προπαντός το χρόνο της ολοκλήρωσης και της παράδοσής του. Θα έπρεπε να παραδοθεί, πλήρως αποπερατωμένο, μετά από τις τυπικές διαδικαστικές ενέργειες για την τακτοποίηση του οικοπέδου, μέσα σε 18 μήνες!

Και όμως, σε ένα τέτοιο έργο – χάρισμα για τον τόπο, αφού όλα τα έξοδα της κατασκευής (υλικά, προσωπικό κ.λπ.) θα βάρυναν αποκλειστικά τον εργολάβο, οι διοικούντες σήμερα το Δήμο γύρισαν την πλάτη!
Αδιαφορία; Αδράνεια; Κωλυσιεργία; Αμέλεια ή άγνοια στο να ασκήσουν σωστά τα δικαιώματά τους; Όλα μαζί! Όλα, που αγγίζουν τα όρια του παραλογισμού!
Διότι, σε παρόμοια περίπτωση, ποιος οικοπεδούχος δε θα έβλεπε το συμφέρον του; Ποιος δε θα πίεζε τον εργολάβο για να πάρει, όσο πιο γρήγορα γίνεται, την αντιπαροχή του; Εδώ, όμως, στο Δήμο Θερμαϊκού σήμερα και ενώ βαδίζουμε, ήδη, στον έβδομο χρόνο από την υπογραφή του εργολαβικού, «όλα πάνε λάου – λάου». Και αφού με το… μαλακό και σε ρυθμούς «χελώνας» βγήκε η άδεια της ανοικοδόμησης (χρειάστηκαν τέσσερα ολόκληρα χρόνια!!!), οι κύριοι της διοίκησης του Δήμου μετέθεσαν την έναρξη του έργου για τις 15 Ιουλίου 2010 και έδωσαν νέα παράταση για την παράδοσή του, για τις 15 Ιανουαρίου 2012!
Και σα να μην έφτανε αυτό, με πρόσφατη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, μετά από πρόταση της διοίκησης, δόθηκε και άλλη 18μηνη παράταση του έργου, με χρόνο παράδοσης την 15η Ιανουαρίου 2013! Άραγε, οι κύριοι αυτοί γνωρίζουν τι κάνουν; Η νέα αυτή παράταση είναι και παράλογη και παράτυπη και σηκώνει συζήτηση.
Ποιος λόγος τη δικαιολογούσε; Υπήρξε ανωτέρα βία; Υπήρξε απεργία των εργατών; Βρέθηκαν αρχαιότητες; Υπήρξαν εξαιρετικά δύσκολες καιρικές συνθήκες;
Υπήρξε κάτι από αυτά που προέβλεπε η συμφωνία; Όχι, βέβαια!
Και η προβλεπόμενη ποινική ρήτρα; Μ’ αυτές τις αλληλοδιάδοχες παρατάσεις, προέβλεψαν, άραγε, οι κύριοι αυτοί και τη διατήρηση της ποινικής ρήτρας ή θα μείνει κι αυτή «γράμμα κενό» και… τρέχα γύρευε; Γιατί δεν έγινε χρήση της ποινικής ρήτρας; Αν – για παράδειγμα- ένας από εμάς έδινε το οικόπεδό του αντιπαροχή κι υπήρχε καθυστέρηση στην κατασκευή δεν θα ζητούσε αποζημίωση από τον εργολάβο;
Συμπέρασμα: Έπρεπε να κάνουν χρήση της ποινικής ρήτρας για να πιεσθεί ο εργολάβος να ολοκληρώσει τις εργασίες και να μη συνεχίζουν οι πολίτες τις δράσεις τους σε χώρους που δεν συνάδουν με τον πολιτισμό.
Τι να υποθέσει κανείς για όλα αυτά; Τα συμπεράσματα δικά σας!

1 σχόλιο:

  1. Τα πράγματα είναι απλά ... αν το παραλάβουν θα πρέπει και να το λειτουργήσουν... δεδομένου ότι το κτήριο έχει προσανατολισμό προς βορά και είναι μάλλον αρκετά κλειστό ( δίχως πολλά παράθυρα) από τον νότο θα είναι πολύ δύσκολο να θερμανθεί τον χειμώνα αλλά και να δροσιστεί το καλοκαίρι .... μιας και δεν έχει βιοκληματική δόμηση. Σίγουρα δεν είναι ενεργειακά αυτόνομο όπως θα έπρεπε να είναι το 2015 .... και δεν έχουν και προσωπικό να το λειτουργήσουν ... άρα καθυστερούν την παραλαβή ... μπας και βγάλει άλλος το φίδι από την τρύπα .....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.