Δευτέρα 24 Δεκεμβρίου 2012

Τοπικοί αντιδήμαρχοι στις 3 δημοτικές ενότητες


του Θεόδωρου Τζέκου
Η διοίκηση Αλεξανδρή βρίσκεται πλέον στο δεύτερο μισό της θητείας της. Τον Ιούνιο του 2014 έχουμε δημοτικές εκλογές. Ήδη, αν είχε παράγει έργο, θα έπρεπε να γίνονται εμφανή τα αποτελέσματα των προσπαθειών της. Δυστυχώς όμως, δεν έχει να επιδείξει τίποτα προς όφελος των δημοτών, αλλά αντιθέτως παρουσιάζει εικόνα αδράνειας και διάλυσης. Είναι σήμερα λοιπόν προφανές εκ του αποτελέσματος, ακόμα και στον πιο αδιάφορο περί των κοινών, ότι η σημερινή δημοτική διοίκηση απέτυχε παταγωδώς.

Ειδικά στην δημοτική ενότητα Επανομής – Μεσημερίου η  οπισθοδρόμηση είναι πανθομολογούμενη. Δεν υπάρχει πρόοδος ούτε σε ένα τομέα των αρμοδιοτήτων του δήμου. Κι αυτό πέραν της προφανούς ανεπάρκειας των ανθρώπων που ηγούνται του δήμου οφείλεται και στο μοντέλο διοίκησης που παραμένει παρωχημένο, αφού η δημοτική αρχή δεν αξιοποιεί τις δυνατότητες που τις δίνει ο νόμος για να αποκεντρώσει επί της ουσίας τις εξουσίες της.
Στον τομέα της διοικητικής λειτουργίας των υπηρεσιών του δήμου η υποβάθμιση της Επανομής και του Μεσημερίου δεν έχει τέλος. Είναι πλέον ελάχιστες οι περιπτώσεις που μπορεί ο δημότης να εξυπηρετηθεί από τις υπηρεσίες της Επανομής.
Χαρακτηριστικά αναφέρω ότι για την έκδοση μιας επείγουσας βεβαίωσης που χρειαστήκαμε από την τεχνική υπηρεσία, περιμέναμε 10 μέρες για να την παραλάβουμε, ενώ η υπάλληλος την είχε έτοιμη αυθημερόν. Ο λόγος ήταν ότι έπρεπε να πάρει σφραγίδα από την Περαία και δεν υπάρχει δημοτικό αυτοκίνητο για τις εργασίες αυτές. Η υπάλληλος μας ανέφερε ότι οι εργαζόμενοι βάζουν το προσωπικό τους αυτοκίνητο, με δικά τους έξοδα και αυτό γίνεται μόνο μια φορά την εβδομάδα!!!
Η κατάσταση μου θύμισε ιστορίες που μας διηγούνταν οι παππούδες μας. Μια φορά την εβδομάδα πηγαίναμε στην πόλη...

Στον αυτόματο πιλότο
Μάλλον όμως έχουμε επιστρέψει με αυτή τη διοίκηση σε εκείνες τις εποχές. Αυτό επιβεβαιώνει και η κατάσταση στον τομέα της καθημερινότητας του δημότη. Ακόμα και στις χειρότερες περιόδους, όταν δε γινόταν κανένα έργο υποδομής, τουλάχιστον μπορούσαμε να διατηρούμε καθαρή την πόλη μας σε ικανοποιητικό βαθμό, να κλείνουμε τις λακκούβες στους δρόμους, να αποτρέπουμε τις ανεξέλεγκτες χωματερές, να περιποιούμαστε τα πάρκα μας και τους χώρους άθλησης, να ρίχνουμε λίγο χαλίκι, να κάνουμε καμιά μικροεκδήλωση, να περιορίζουμε φαινόμενα αυθαιρεσιών και να υπάρχει μια σχετική τάξη. Σήμερα όμως δεν ισχύει τίποτα από τα παραπάνω. Πριν λίγους μήνες συνδημότης μας, κάτοικος οικισμού, πλήρωσε από την τσέπη του τις λάμπες του δημόσιου ηλεκτροφωτισμού της γειτονιάς του και το πετρέλαιο του δημοτικού οχήματος για πάνε οι εργάτες να τις αλλάξουν, ώστε να μπορεί να πηγαίνει ο άνθρωπος στο σπίτι του!!! Μπορείτε να μου πείτε γιατί να πληρώνει ο δημότης αυτός 300 ευρώ το χρόνο δημοτικά τέλη;
Σχετικά με τους τομείς του πολιτισμού και αθλητισμού καλύτερα να μη γίνει λόγος. Ότι ελάχιστο έχει να παρουσιάσει ο δήμος το χαίρονται μόνο οι κάτοικοι της Περαίας. Ίσως να μην υπάρχει το ανάλογο επίπεδο στις άλλες περιοχές, αλλά δε θα χάναμε κάτι αν το δοκιμάζαμε.
Όσο για το Μεσημέρι τα σχόλια περισσεύουν. Στο δημοτικό κατάστημα, στην εποχή της πληροφορικής, μέχρι επικύρωση εγγράφου μπορείς να κάνεις! Δε βάζω βέβαια και το χέρι μου στη φωτιά γι’ αυτό.
Κατά τ’ άλλα το χωριό αυτό βρίσκεται στον αυτόματο πιλότο, τον οποίο βέβαια και οι δημότες αυτοί ακριβοπληρώνουν.

Τίποτα απολύτως
Πραγματικά η άσκηση κριτικής στη σημερινή δημοτική αρχή είναι πολύ δύσκολη. Τι κριτική και τι αντίλογο να αναπτύξεις εναντίον κάποιου που δεν έχει να παρουσιάσει τίποτα απολύτως; Τι να πεις όταν δεν έχουν κάνει πράξη ούτε την προγραμματική τους εξαγγελία για εξίσωση των δημοτικών τελών; Και μιλάμε απλά για μία πράξη του δημοτικού συμβουλίου. Γιατί αγαπητοί σύμβουλοι της Επανομής δεν το απαιτείτε; Γιατί το ανέχεστε; Αν δεν μπορείτε ή δεν εισακούεστε, ο συνάδελφός σας κ. Ντόκας σας έδειξε το δρόμο με την έντιμη και συνεπή του στάση.
Φυσικά δε γίνεται καμία αναφορά σε έργα υποδομής και ανάπτυξης, όπως αποχέτευση, δίκτυο ύδρευσης, αξιοποίηση παραλιών κ.λπ. Ο ανωτέρω σχολιασμός μου περιορίζεται στα μικρά και καθημερινά ζητήματα, γιατί αυτά είναι πιο εφικτά μέσα στην δεδομένη οικονομική συγκυρία. Πράγματι, το έργο που ανέλαβε η σημερινή δημοτική αρχή ήταν βαρύ και δύσκολο. Έχουμε επίγνωση των καταστάσεων. Δε στέκεται όμως μέχρι στιγμής στο ύψος των περιστάσεων. Αντιθέτως, στα μέσα της θητείας της παρουσιάζει ακόμα εικόνα σύγχυσης, αποπροσανατολισμού, ασυνεννοησίας και προσωπικών τάσεων και συγκρούσεων.

Τοπικό αντιδήμαρχο
Αναφορικά με την περιοχή της Επανομής - Μεσημερίου, πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι ο Καλλικράτης δίνει τη δυνατότητα ορισμού τοπικών και όχι μόνο θεματικών αντιδημάρχων. Πιστεύω, όπως πρεσβεύει και η δημοτική παράταξη «Θερμαϊκός - Νέα Πορεία», ότι ακόμα και σήμερα μια διοικητική διάρθρωση βασιζόμενη σε ισχυρούς τοπικούς αντιδημάρχους, θα έδινε νέα πνοή στις περιθωριοποιημένες περιοχές του δήμου μας και θα βοηθούσε τον δήμαρχο να λειτουργεί ως αναβαθμισμένος συντονιστής αυτών και όχι απλά ως δήμαρχος Περαίας. Ο ορισμός ενός τοπικού αντιδημάρχου Επανομής – Μεσημερίου, με αυξημένες αρμοδιότητες, ο οποίος θα είναι εκλεγμένος από την περιοχή αυτή,
θα λειτουργούσε εξισωτικά μεταξύ των δημοτικών ενοτήτων. Θα έδινε κίνητρο, ρόλο και στόχευση στους συμβούλους και ενέργεια στον θεσμό, εν αντιθέσει με τον θεματικό αντιδήμαρχο - καρικατούρα, που εδρεύει στην Επανομή και υπογράφει απλώς πιστοποιητικά και όχι όλα!

1 σχόλιο:

  1. symfono apolytos gia ton topiko antidimarxo. na mas peite mono ektos apo to kinitro kai to rolo an tha edine kai lefta gia na ginoyn ola ayta!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ekso apo to xoro polla tragoydia les.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.