Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2012

Σε πτώση τα κόμματα στην Κεντρική Μακεδονία


Τη μείωση της εκλογικής επιρροής των τριών κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού στην Κεντρική Μακεδονία, χωρίς όμως την ανάλογη αύξηση του ΣΥΡΙΖΑ, καταγράφει δημοσκόπηση της εταιρίας Palmos Analysis, που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Αγγελιοφόρος. Ενώ παράλληλα σημειώνεται η δυσαρέσκεια του κόσμου για την Περιφέρεια, αλλά και σαφές προβάδισμα του Απ. Τζιτζικώστα για τη θέση του Περιφερειάρχη.  

Η υπόθεση της εκλογής νέου Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, ο οποίος θα διαδεχθεί τον Παναγιώτη Ψωμιάδη, μετά την οριστικοποίηση της έκπτωσής του από το αξίωμα με την απόφαση του Αρείου Πάγου, δείχνει να ενδιαφέρει σε σημαντικό βαθμό τους ψηφοφόρους της Κεντρικής Μακεδονίας.
Αξίζει να επισημανθεί ότι η διαδικασία εκλογής νέου Περιφερειάρχη πραγματοποιείται σε μια εξαιρετικά δυσμενή στιγμή, τόσο για την κυβέρνηση και τον κυβερνητικό συνασπισμό των κομμάτων που την στηρίζουν, όσο και για την γενικότερη εικόνα της Διοίκησης, σε όλα τα επίπεδα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνον ένας στους έξι (17%) των ψηφοφόρων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας δηλώνει «Πολύ» (2%) ή «Αρκετά» ικανοποιημένος από τη Διοίκηση της Περιφέρειας, ενώ το 44% δηλώνει «Καθόλου» ικανοποιημένος. Η χαμηλή ικανοποίηση από τη Διοίκηση της Περιφέρειας δεν ξεφεύγει από την αντίστοιχη εικόνα που παρουσιάζουν οι πανελλαδικές δημοσκοπήσεις αυτή την εποχή για την κυβέρνηση, το πολιτικό σύστημα και τους βασικούς κρατικούς φορείς.
 Σε κάμψη η επιρροή των κομμάτων
Ταυτόχρονα, η εκλογική επιρροή των τριών κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού έχει σημειώσει σαφή κάμψη σε σχέση με τις πρόσφατες – προ εξαμήνου – βουλευτικές εκλογές, καθώς εκτιμάται σήμερα αθροιστικά στο 37,6% από το 51,4% που είχαν συγκεντρώσει Νέα Δημοκρατία, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ μαζί. Η πτώση, ωστόσο, αυτή δεν τροφοδοτεί παρά ελάχιστα τον ΣΥΡΙΖΑ (24,8% από 22,6% στις εκλογές του Ιουνίου) αλλά κυρίως και εντυπωσιακά τη Χρυσή Αυγή, το ποσοστό εκλογικής επιρροής της οποίας εκτινάσσεται στο 15,5% από το 7,2% του Ιουνίου, σύμφωνα πάντα με την αναγωγή της πρόθεσης ψήφου επί των εγκύρων.
Η ενίσχυση αυτή της Χρυσής Αυγής, προέρχεται κυρίως από διαρρέοντες ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας (αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ!) και είναι ισχυρότερη από ότι σε άλλες περιοχές της χώρας, ενδεχομένως λόγω του πολυπληθούς κεντροδεξιού και δεξιού ακροατηρίου στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας. Μικρή αλλά ορατή άνοδο καταγράφει το ΚΚΕ, ενώ αίσθηση προκαλεί η διατήρηση και ελαφριά άνοδος των ποσοστών των Ανεξάρτητων Ελλήνων: πρέπει να σημειωθεί ότι η έρευνα συνέπεσε με το ξέσπασμα της κρίσης στους Ανεξάρτητους Έλληνες και δεν καταγράφει τυχόν επιπτώσεις από αυτήν στο εκλογικό ποσοστό του κόμματος αυτού.
Με βάση τα στοιχεία της έρευνας, κανένα άλλο κόμμα δεν δείχνει αυτή τη στιγμή ικανό να περάσει το κατώφλι της Βουλής. Τέλος, επισημαίνεται ότι τα ποσοστά συσπείρωσης και των τριών πρώτων κομμάτων των εκλογών του Ιουνίου βρίσκεται χαμηλά, της Νέας Δημοκρατία και του ΠΑΣΟΚ μάλιστα είναι κάτω από το ψυχολογικό αλλά και πολιτικό όριο του 50%: 45% για τη Νέα Δημοκρατία, 47% για το ΠΑΣΟΚ και 57% για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Νέος Περιφερειάρχης
Μέσα σε αυτό το κλίμα, οι ψηφοφόροι στην Κεντρική Μακεδονία, δείχνουν με σαφήνεια ποια είναι εκείνα τα χαρακτηριστικά που θεωρούν ότι πρέπει να έχει ο νέος Περιφερειάρχης τους. Κατά σειρά, αξιολογούν ως εξαιρετικά σημαντικό το να είναι έντιμος και άφθαρτος (84%), αποτελεσματικός – να πετυχαίνει λύσεις (79%), να έχει γνώση των προβλημάτων και των λύσεων που απαιτούνται (74%), να έχει όραμα για το μέλλον (71%) και να διαθέτει το κατάλληλο επιστημονικό υπόβαθρο (53%). Είναι σαφές ότι οι πολίτες καταγράφουν τον «καημό» τους για τους πολιτικούς (και κυβερνήτες) που θα επιθυμούσαν να δουν στο μέλλον: ανθρώπους καθαρούς, χωρίς βεβαρημένο από κάθε άποψη παρελθόν, ανθρώπους της εργασίας, της πράξης, των χειροπιαστών αποτελεσμάτων, ανθρώπους δηλ. που να γνωρίζουν τα προβλήματα, αλλά και να έχουν την κατάλληλη υποδομή για να παρέχουν και τις σχετικές λύσεις…
Η έρευνα επιχειρεί επίσης να διερευνήσει το κλίμα που επικρατεί στους ψηφοφόρους της Κεντρικής Μακεδονίας σε σχέση με την εκλογή νέου Περιφερειάρχη στην θέση του Παναγιώτη Ψωμιάδη, με βάση τα ονόματα που διακινήθηκαν ευρέως στον τοπικό και εθνικό Τύπο. Το όνομα του Αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης Απόστολου Τζιτζικώστα είναι αυτό που φαίνεται να «περπατάει» με σημαντική διαφορά σε σχέση με τα υπόλοιπα ονόματα που τέθηκαν στην κρίση των ψηφοφόρων. Πρέπει να επισημανθεί ότι η έρευνα αφορά στο σύνολο των ψηφοφόρων της Κεντρικής Μακεδονίας και συνεπώς κλήθηκαν να επιλέξουν ψηφοφόροι από όλο το πολιτικό φάσμα. Αυτό εξηγεί σε σημαντικό βαθμό, το μεγάλο ποσοστό των ψηφοφόρων που δεν παίρνουν θέση (27% «Δεν έχω γνώμη» και 17% «Κανένας από τους παραπάνω»), ωστόσο είναι εντυπωσιακό ότι 56% των ψηφοφόρων τοποθετείται συγκεκριμένα, με τη μεγάλη πλειοψηφία να επιλέγει τον Απόστολο Τζιτζικώστα (33%), ενώ ακολουθούν ο Διονύσης Ψωμιάδης (13%), ο Γιώργος Τσαμασλής (4%), η Αθηνά Αηδονά (4%) και ο Μίμης Φωτόπουλος (2%).
Μεταξύ των ψηφοφόρων που επιλέγουν κάποιον από τους πιθανούς υποψήφιους, 6 στους 10 επιλέγουν τον Απόστολο Τζιτζικώστα και 1 στους 4 τον Διονύση Ψωμιάδη. Σημειώνεται ότι την ίδια στιγμή η Νέα Δημοκρατία, το κόμμα που στήριξε στις εκλογές του 2010 την παράταξη που διοικεί στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και από την οποία θα προέλθει ο νέος Περιφερειάρχης, έχει εκτίμηση εκλογικής επιρροής μόλις λίγο πάνω από το 23%!
Ο κ. Τζιτζικώστας προηγείται με σημαντική διαφορά και στην περίπτωση που ανθυποψήφιός του είναι μόνον ο Διονύσης Ψωμιάδης: συγκεντρώνει 40% των προτιμήσεων έναντι 14% του Διονύση Ψωμιάδη, κάτι που σημαίνει ότι, στο δίπολο αυτό, τον κ. Τζιτζικώστα επιλέγουν 3 στους 4 ψηφοφόρους που παίρνουν συγκεκριμένη θέση. Μάλιστα, στην περίπτωση του δίπολου η διαφορά με τον κ. Ψωμιάδη αυξάνεται, προφανώς λόγω της μετατόπισης προς τον κ. Τζιτζικώστα των ψηφοφόρων άλλων κομμάτων της Κεντροαριστεράς οι οποίοι διάκεινται αρνητικά απέναντι στον απερχόμενο Περιφερειάρχη, αδερφό του Διονύση Ψωμιάδη.
  Πηγή: εφημερίδα «Αγγελιοφόρος»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.