Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2012

Ετοιμάζεται το "Κοινωνικό Φαρμακείο Θερμαϊκού"


Στην τελική ευθεία για την λειτουργία του, βρίσκεται το κοινωνικό φαρμακείο του δήμου Θερμαϊκού. Ο χώρος που θα λειτουργεί, είναι στο ισόγειο του δημοτικού καταστήματος των Νέων Επιβατών, δίπλα από το ιατρείο και στο προσεχές δημοτικό συμβούλιο, θα παρουσιασθεί ο κανονισμός λειτουργίας του.

Για τις δυσκολίες που υπήρξαν στη δημιουργία του κοινωνικού φαρμακείου, μιλάει η παιδίατρος-δημοτική σύμβουλος κ.Ευαγγελία Φαρίνη-Βρεττάκου:
«Είναι γεγονός ότι πολλοί πολίτες αλλά και όλοι εμείς που κάνουμε την προσπάθεια δημιουργίας του θα θέλαμε να λειτουργεί ήδη όμως η διαδικασία επίτευξης αυτού του στόχου δεν ήταν απλή.
Είναι άγνωστο στο ευρύ κοινό ότι η διακίνηση φαρμάκων διέπεται από πολύ αυστηρή νομοθεσία και για τη λειτουργία ενός κοινωνικού φαρμακείου στο Δήμο μας θα έπρεπε να επιλεγεί ένας από τους δύο τρόπους που υπάρχουν για την ίδρυσή του.            Ο πρώτος ήταν πολύ απλός και πολύ γρήγορος. Αποφασίζουμε την ίδρυση σαν Δήμος, εγκρίνουμε την απόφασή μας απο το Δημοτικό Συμβούλιο, οργανώνουμε μέσω εθελοντών την συλλογή φαρμάκων και ξεκινάμε άμεσα τη διάθεση τους, στους συμπολίτες μας που τα έχουν ανάγκη.
Ο τρόπος αυτός δεν υπόκειται σε κανένα νομοθετικό πλαίσιο νόμιμο, ενέχει τον κίνδυνο να επέμβει ο νόμος και να κατηγορηθούμε για  παράνομη διακίνηση φαρμάκων και ήταν ο τρόπος που από την αρχή απορρίψαμε.
Ο δεύτερος, ναι μεν ήταν πιο χρονοβόρος, κινείται όμως μέσα σε  νομοθετικό πλαίσιο και διασφαλίζει όχι μόνο την νόμιμη λειτουργία του αλλά και την μακροβιότερη δράση του. Έτσι επιλογή της Διοίκησης αλλά και των φορέων (EΘΟΠΑΚ, ΠΦΥ, ΠΦΣ κ.λ.π.) που συμμετέχουν στην ίδρυση του κοινωνικού φαρμακείου του Δήμου μας ήταν ο δεύτερος τρόπος και προς αυτήν την κατεύθυνση δουλέψαμε όλους αυτούς τους μήνες.
Ελπίζουμε ότι στο μέλλον θα έχουμε τη δυνατότητα να λειτουργήσουμε παραρτήματα και σε άλλα δημοτικά διαμερίσματα του Δήμου μας, εφόσον προκύψουν ανάγκες, γεγονός όμως που από καρδιάς απευχόμαστε όλοι θεωρώντας ως αρχή το άρθρο 21 του συντάγματος που ορίζει ότι «η δημόσια υγεία υπόκειται στην αποκλειστική ευθύνη του κράτους».
Αμέσως μετά την αποδοχή του κανονισμού λειτουργίας του, από το Δημοτικό Συμβούλιο θα υπάρξει ανακοίνωση σχετικά με τους δικαιούχους και τις ημέρες και ώρες λειτουργίας».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.