Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2012

Κομπίνα 2,5 εκατ. στην Καλαμαριά με τις... κηδείες!!


Οργιο παρατυπιών, ατασθαλιών και «μαύρη τρύπα» ύψους περίπου 2,5 εκατομμυρίων ευρώ διαπιστώνεται στη Δημοτική Επιχείρηση Τελετών Καλαμαριάς, σύμφωνα με το πόρισμα των οικονομικών επιθεωρητών.

Ηδη για την υπόθεση ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για απιστία και υπεξαίρεση και η δικογραφία διαβιβάστηκε στις ανακριτικές αρχές. Οι ποινικές διώξεις στρέφονται εναντίον όσων διατέλεσαν πρόεδροι, μέλη του διοικητικού συμβουλίου καθώς και εναντίον του πρώην διευθυντή της συγκεκριμένης δημοτικής επιχείρησης την περίοδο από το 2002 έως το 2006, καθώς και κατά του πρώην δημάρχου, Χριστόδουλου Οικονομίδη, και του πρώην γενικού γραμματέα του δήμου Καλαμαριάς, Δημήτρη Λέκκα, για ηθική αυτουργία.
Σύμφωνα με το πόρισμα που έχουν στα χέρια τους οι δικαστικές αρχές, στη συγκεκριμένη δημοτική επιχείρηση υπήρχε ακόμη και διπλό ταμείο με τεράστια υπόλοιπα σε μετρητά, έως 100.000 ευρώ τα οποία «φυλάσσονταν» στις τσέπες των ταμιών «και όχι σε κάποιο λογαριασμό της επιχείρησης ή έστω σε χρηματοκιβώτιο»! Οπως διαπιστώθηκε από τους επιθεωρητές, μέσω της εξωταμειακής διαχείρισης των χρημάτων που προέρχονταν από τη Δημοτική Επιχείρηση Τελετών καλυπτόταν ακόμη και η αποπληρωμή υπεξαίρεσης που διαπιστώθηκε ότι διαπράχθηκε από ταμεία της ίδια επιχείρησης! Με τον ίδιο τρόπο, σύμφωνα με τις διαπιστώσεις των επιθεωρητών, χρήματα δίνονταν ως δωρεές και σε επιχορηγήσεις πολιτιστικών και αθλητικών συλλόγων αλλά και σε ΚΑΠΗ.
«Η Δημοτική Επιχείρηση Τελετών Καλαμαριάς λειτουργούσε με εξωταμειακή παράνομη διαχείριση χωρίς νόμιμα παραστατικά εισπράξεων - πληρωμών και για την ταμειακή εξυπηρέτηση του δήμου Καλαμαριάς (εύκολη εκταμίευση χρημάτων από τη «δική μας επιχείρηση»). Ο δήμος λοιπόν χειραγωγούσε με πολλούς τρόπους τη ΔΕΤΑΚ, ώστε να έχει τη δική του «δεξαμενή» χρημάτων για την πληρωμή ορισμένων δαπανών του με «κοινωνικό προφίλ» και για την εξυπηρέτηση σκοπών, ενδεχομένως σκοπιμοτήτων του, χωρίς να ακολουθείται η διαδικασία του λογιστικού Δήμων και Κοινοτήτων που απαιτεί διαφανείς διαδικασίες, δηλαδή χωρίς καμία αναφορά σε κανέναν, χωρίς κανένα έλεγχο», αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στο πόρισμα. Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα αναφέρεται ένα ποσό περίπου 5.500 ευρώ, το οποίο δόθηκε για μία εκδρομή των ΚΑΠΗ και το μοναδικό παραστατικό που υπάρχει είναι μια υπεύθυνη δήλωση του ανθρώπου που διοργάνωσε την εκδρομή, σύμφωνα με την οποία εισπράχθηκε το συγκεκριμένο ποσό!
Για τον πρώην δήμαρχο, Χριστόδουλο Οικονομίδη, και τον πρώην γενικό γραμματέα, Δημήτρη Λέκκα, στο πόρισμα αναφέρεται ότι «υπέθαλπαν ως ηθικοί αυτουργοί με τη συμπεριφορά τους την εξωταμειακή ελλειμματική διαχείριση της επιχείρησης», ενώ σε όσους διατέλεσαν μέλη των δ.σ. της ΔΕΤΑΚ την επίμαχη περίοδο καταλογίζεται «σύμπραξη στη διασπάθιση των εσόδων της επιχείρησης τουλάχιστον με την ψήφιση δαπανών για διενέργεια πληρωμών ξένων προς το σκοπό της επιχείρησης».
«Καμία ευθύνη της δημοτικής αρχής»
Ο πρώην δήμαρχος Καλαμαριάς, Χριστόδουλος Οικονομίδης, δήλωσε στον «Α»: «Από την πρώτη στιγμή που έπεσε στην αντίληψή μας ότι έγιναν ατασθαλίες στη δημοτική επιχείρηση, απολύθηκε ο γενικός διευθυντής της και συγκεκριμένοι εργαζόμενοι. Ηδη η υπόθεση εκκρεμεί στη Δικαιοσύνη. Καταζητείται ο γενικός διευθυντής. Δεν υπάρχει καμία ευθύνη της δημοτικής αρχής». Και ο κ. Λέκκας δήλωσε επίσης στον «Α»: «Είναι εξέλιξη μιας υπόθεσης που εκκρεμεί εδώ και έξι χρόνια. Επί της ουσίας, καμία ευθύνη δεν έχουν οι προηγούμενες και η σημερινή διοίκηση του δήμου».
Στα ποσά που υπολογίζονται ως έλλειμμα περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων εκπτώσεις κηδειών, έσοδα από πώληση κεριού, έσοδα από προμήθεια ανθέων, πληρωμές για εκτυπώσεις αγγελτηρίων μνημοσύνων, έσοδα από άναμμα καντηλιών και πληρωμές για τη μεταφορά ατόμων με πούλμαν σε κηδείες. Χαρακτηριστικά είναι η περίπτωση δαπανών σε συγκεκριμένο πρατήριο υγρών καυσίμων. «Ποσότητες πέραν της χωρητικότητας των αυτοκινήτων, καθημερινά γεμίσματα των ίδιων αυτοκινήτων που ήταν αδύνατον να καταναλωθούν», σημειώνεται, μεταξύ άλλων, στο πόρισμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.