Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2012

Γροθιά στο στομάχι δίνει δημοσκόπηση της MRB

Καταγράφεται η απόγνωση, το αδιέξοδο αλλά και η οργή των πολιτών
Η δημοσκόπηση που παρουσιάστηκε στο πλαίσιο της έρευνας
Γροθιά στο στομάχι, αποτελεί η εξαμηνιαία έρευνα της MRB που παρουσιάστηκε το βράδυ της Τετάρτης στο MEGA, καθώς δείχνει την άσχημη οικονομική κατάσταση στην οποία οδηγήθηκε με το Μνημόνιο η συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού, την απόγνωση του κόσμου και την απογοήτευση από το ευρώ και την Ε.Ε.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, το 20,2% του πληθυσμού αδυνατεί να ανταποκριθεί ακόμη και στις βασικές του ανάγκες, το 49,4% ανταποκρίνεται με πολύ μεγάλη δυσκολία, το 23,7% δηλώνει ότι μόλις που καταφέρνει να ανταποκριθεί και μόνο το 4,7% λέει ότι δεν έχει κανένα πρόβλημα.
Στην ερώτηση εάν οι πολίτες πιστεύουν ότι θα ληφθούν και νέα μέτρα σε βάρος των μισθωτών και των συνταξιούχων και μετά την εκταμίευση της δόσης, το 40% το θεωρεί σίγουρο, το 31,1% λέει ότι μάλλον ναι, ενώ το αποκλείει σίγουρα μόνο το 7,6% και το 14% λέει μάλλον όχι.
Σε άλλη ερώτηση εάν θα πρέπει να βάλει η κυβέρνηση κάποιες κόκκινες γραμμές ως προς τις παραχωρήσεις απέναντι στην τρόϊκα, το 80,4% των πολιτών λέει ναι, ενώ σε άλλη ερώτηση εάν θα πιάσουν τόπο οι θυσίες, το 65,1% λέει όχι και μόνο το 28,4% θεωρεί ότι σίγουρα ναι (5,1%) και μάλλον ναι (23,3%).
Ένα καίριο ερώτημα που τέθηκε είναι εάν υπάρχει φόβος για το ενδεχόμενο κοινωνικής έκρηξης και μεγαλύτερης έντασης τους επόμενους μήνες. Το 78,3 θεωρεί σίγουρο ή μάλλον σίγουρο κάτι τέτοιο και μόνο το 17,9% θεωρεί ότι δεν θα συμβεί κάτι τέτοιο.
Στην ερώτηση για το πότε βλέπουν οι πολίτες να έρχεται η ανάκαμψη της χώρας, το 26% πιστεύει ότι αυτό θα γίνει στα επόμενα 5 χρόνια, το 25,5% νομίζει ότι θα χρειαστούν από 5 ως 10 χρόνια, το 22.3% λέει ότι θα χρειαστούν περισσότερα από 10 χρόνια ενώ το 12,8% είναι σίγουρο ότι δεν θα έλθει ποτέ η ανάκαμψη.
Για το ενδεχόμενο χρεωκοπίας της χώρας, το 55,9% θεωρεί ως πολύ πιθανή αυτή την εξέλιξη και το 38,2% πιστεύει ότι δεν είναι πιθανό κάτι τέτοιο. Ενώ αναφορικά με την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό το 30% νομίζει ότι βελτιώνεται ενώ το 62,5% πιστεύει ότι χειροτερεύει.
Τέλος αναφορικά με την είσοδο της χώρας στο ευρώ, το 55,3% των πολιτών είναι σίγουρο πως ήταν λάθος και μόνο το 31,6% τη θεωρεί σωστή.
Και το γκάλοπ
Στο μεταξύ, στη δημοσκοπική έρευνα που παρουσιάστηκε στο MEGA από τον Ηλία Νικολακόπουλο, ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με ποσοστό 22,1%, ενώ η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει ποσοστό 20,1%. Τρίτο κόμμα αναδεικνύεται η Χρυσή Αυγή με 9,3% και ακολουθούν: ΠΑΣΟΚ (6%), Ανεξάρτητοι Ελληνες (5,5%), Δημοκρατική Αριστερά (4,4%), ΚΚΕ (4,2%) και Οικολόγοι Πράσινοι (2,4%). Αλλο κόμμα απαντά το 3,1%, Λευκό το 1,1%, Άκυρο το 6,3%, ενώ αδιευκρίνιστη είναι η ψήφος για το 22,9% των ερωτηθέντων.
Στην εκτίμηση ψήφου, ο ΣΥΡΙΖΑ διευρύνει τη διαφορά και προηγείται με ποσοστό 28,7%, ακολουθούν η Νέα Δημοκρατία με 26,1%, η Χρυσή Αυγή με 12,1%, το ΠΑΣΟΚ με 7,8%, οι Ανεξάρτητοι Ελληνες με 7,1%, η Δημοκρατική Αριστερά 5,7%, το ΚΚΕ 5,4%, οι Οικολόγοι Πράσινοι με 3,1% και Άλλο Κόμμα 4%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.