Δευτέρα 24 Δεκεμβρίου 2012

Μείωση δημοτικών τελών 35% για ευπαθείς ομάδες


Τη μείωση των δημοτικών τελών για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, αποφάσισε στην τελευταία του συνεδρίαση το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Θερμαϊκού. Η μείωση θα ισχύει από την 1η Ιανουαρίου 2013 και θα είναι σε ποσοστό 35% για τα άτομα με αναπηρίες και τους πολύτεκνους του δήμου.

Το ποσό που θα προκύπτει από τη μείωση των δημοτικών τελών, θα επιστρέφεται μετά από αίτηση του ενδιαφερόμενου, που θα υποβάλλεται στο δήμο με τα απαραίτητα δικαιολογητικά, η οποία θα υποβάλλεται από την 1-1-2014 έως την 31-3-2014 και θα επιστρέφεται το ποσό των δημοτικών τελών μετά την έγκριση από τις αρμόδιες υπηρεσίες.
Η μείωση συγκεκριμένα θα αφορά:
-Τους πολύτεκνους γονείς που έχουν την γονική μέριμνα και επιμέλεια τουλάχιστον 4 τέκνων
-Τα άτομα με νοητική υστέρηση.
-Τους νεφροπαθείς που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση ή είναι μεταμοσχευμένοι
-Τους καρκινοπαθείς με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω.
-Τους τυφλούς με ολική τυφλότητα.
-Τους ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας
-Τους παραπληγικούς και τους βαριά κινητικά ανάπηρους.
Τα δικαιολογητικά που θα προσκομίζουν οι ενδιαφερόμενοι, θα είναι η αίτηση, η αστυνομική ταυτότητα του ενδιαφερόμενου, εκκαθαριστικό σημείωμα φόρου εισοδήματος, απόδειξη της ΔΕΗ της κατοικίας στην οποία διαμένουν, συμβόλαιο ιδιοκτησίας του ακινήτου και συμβόλαιο μίσθωσης, στις περιπτώσεις που ο ενδιαφερόμενος είναι μισθωτής.
Η μείωση των δημοτικών τελών αφορά την πρώτη κατοικία των δικαιούχων και μόνο για όσους έχουν ετήσιο οικογενειακό εισόδημα μέχρι του ποσού των 18.000 ευρώ.
Στις ομιλίες τους οι επικεφαλείς των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, ζήτησαν να ανέλθει το ποσό της μείωσης των δημοτικών τελών τουλάχιστον στο 50%, ενώ ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Γιάννης Μαυρομάτης ανέφερε ότι ενώ εισερχόμαστε στον τρίτο χρόνο διοίκησης της σημερινής δημοτικής αρχής, καμια κοινωνική ομάδα δεν είδε κάποια ελάφρυνση, τη στιγμή που όλοι σχεδόν οι άλλοι δήμοι της χώρας μειώνουν κάθε χρόνο τα δημοτικά τέλη για να ελαφρύνουν τους δημότες τους. 
Μία πολύ σωστή πρόταση που έκανε ο επικεφαλής τυης παράταξης «Νέα Αυτοδιοίκηση» κ. Γρηγόρης Παραδείσης, είναι να χρεωθούν με ειδικό φόρο εδάφους-υπεδάφους όλοι οι οργανισμοί και υπηρεσίες (ΔΕΗ, ΟΤΕ, εταιρίες κινητής τηλεφωνίας κλπ) που χρησιμοποιούν το έδαφος του δήμου για τις κολώνες τους και άλλες δραστηριότητες. Και το ποσό που θα προκύπτει, να διατίθεται για τη μείωση των δημοτικών τελών.
Όπως παρατήρησε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Κούτουκας, επειδή δεν μπορεί να προσδιοριστεί από τώρα ο αριθμός των δημοτών που θα θελήσουν να ευεργετηθούν από το μέτρο της μείωσης των δημοτικών τελών και ποια θα είναι η επιβάρυνση στα έσοδα του δήμου, θα μπορεί αργότερα να γίνει αναπροσαρμογή και η μείωση των δημοτικών τελών να ανέλθει ακόμη και στο 50%.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.