Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2012

Λογοδοσία δήμου Θερμαϊκού: Ζητείται ακροατήριο..

Το θέατρο ήταν εκεί. Οι δημότες έλειπαν...
 Απογοητευτική , ήταν η προσέλευση των δημοτών στη λογοδοσία της δημοτικής αρχής, για το 2011, που έγινε το βράδυ της Πέμπτης στο δημοτικό θέατρο Επανομής. Και ευτυχώς που από τα πενήντα άτομα που την παρακολούθησαν, οι τριάντα ήταν δημοτικοί σύμβουλοι και κάπως έδειχνε ζωή η αίθουσα, διαφορετικά…
Στην εισήγησή του ο δήμαρχος Θερμαϊκού κ. Γιάννης Αλεξανδρής, στάθηκε ιδιαίτερα στην επαναδημοπράτηση του μεγάλου έργου αποπεράτωσης της αποχέτευσης στην Επανομή, που το χαρακτήρισε ως πολύ σημαντική επιτυχία της δημοτικής αρχής. Και όπως είπε χαρακτηριστικά:
«Θα θυμάστε ότι πριν από ένα χρόνο έγινε συνάντηση στην Επανομή με σκοπό να ενημερώσουμε για την πορεία του έργου και παρουσιάσαμε τον προγραμματισμό για την εξασφάλιση των απαραίτητων κονδυλίων που θα βαρύνουν τη ΔΕΥΑΘ. Κάποιοι τότε μας λοιδόρησαν.
Μετά από ένα χρόνο και μετά από ακατάπαυστες προσπάθειες της διοίκησης αλλά και των υπαλλήλων της τεχνικής μας υπηρεσίας, είμαι στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσω ότι το έργο θα γίνει και θα γίνει χωρίς να επιβαρυνθεί η ΔΕΥΑΘ, κατ επέκταση εσείς οι πολίτες αυτού του τόπου ούτε κατά ένα ευρώ. Διότι σύμφωνα με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 237 Α στις 05-12-2012 τα έργα των ΔΕΥΑ χρηματοδοτούνται στο σύνολο του προϋπολογισμού τους από το επιχειρησιακό Πρόγραμμα του ΕΣΠΑ».
Τέλος ο δήμαρχος Θερμαϊκού υπογράμμισε ότι το πολύ μεγάλο αυτό έργο θα βοηθήσει στην περαιτέρω ανάπτυξη της Επανομής, ανακοίνωσε ότι ο σχετικός διαγωνισμός για την αποχέτευση θα γίνει στα μέσα Φεβρουαρίου και εξέφρασε την αισιοδοξία ότι το έργο θα ολοκληρωθεί μέσα στο 2013.  
O αντιδήμαρχος Διοικητικών και Οικονομικών κ. Κωστής Κούτουκας, αναφέρθηκε στα τεράστια οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο δήμος, ενώ ιδιαίτερα εκνευριστική ήταν η εισήγηση του αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Γιάννης Βογιατζής, ο οποίος προσπαθώντας να πείσει το ακροατήριο ότι έγινε έργο, επέμενε να απαριθμεί ακόμη και τις... κλειδαριές που τοποθετήθηκαν.

Η κριτική Μαυρομάτη
Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Γιάννης Μαυρομάτης, στην ομιλία του, άσκησε δριμύτατη κριτική στη διοίκηση του δήμου και προσωπικά στο δήμαρχο κ. Αλεξανδρή για τα πεπραγμένα, χαρακτηρίζοντας ως ανύπαρκτο το έργο της και επιζήμιο για την περιοχή και τους δημότες.
Επισημαίνοντας ότι η υλοποίηση του προϋπολογισμού ανήλθε μόλις στο 48%, ο κ. Μαυρομάτης θύμισε τις προεκλογικές εξαγγελίες της παράταξης Αλεξανδρή περί μείωσης των δημοτικών τελών, τα οποία αύξησε κατά 24% μόλις ανέλαβε, ενώ αυξήθηκαν πάρα πολύ και οι κοινόχρηστοι χώροι.
Ακόμη αναρωτήθηκε που πάνε τα έσοδα από τα δημοτικά τέλη, καθώς όπως είπε το ισοζύγιό τους ήταν θετικό κατά 1.200.000 ευρώ, ενώ κατηγόρησε τη δημοτική αρχή για τις ανείσπρακτες οφειλές προς το δήμο, που ξεπέρασαν τα 4 εκατ. ευρώ
Στο στόχαστρο της κριτικής του αρχηγού της μείζονος αντιπολίτευσης, βρέθηκε και το θέμα των προμηθειών, καθώς το 75% από αυτές, όπως δήλωσε, γίνονται με απευθείας αναθέσεις. Ανέφερε δε ως παράδειγμα την πρόσφατη περίπτωση που δόθηκαν 75.000 ευρώ στον πρώην πρόεδρο της ΔΕΥΑ Θεσσαλονίκης Σκόδρα για να εκπονήσει μελέτη ενοποίησης των τριών ΔΕΥΑ Επανομής-Θερμαϊκού-Μηχανιώνας. Και όπως είπε: «Θυμίζετε κάποιον που ενώ δεν έχει να φάει, αγοράζει σαλόνι».
Επίσης, διαμαρτυρήθηκε γιατί δεν υπάρχει προεργασία για συμμετοχή σε ευρωπαϊκά προγράμματα και επέκρινε τη διοίκηση που δεν έχει δώσει αρμοδιότητες στα τοπικά συμβούλια.
Ιδιαίτερη αναφορά, έκανε στην άθλια όπως τη χαρακτήρισε κατάσταση του οδικού δικτύου, αναφέροντας ότι ενώ ο δήμος δεν έχει χρήματα, αναγκάζεται να αποζημιώνει ιδιοκτήτες αυτοκινήτων για τις ζημιές που αυτά παθαίνουν όταν πέφτουν σε λακκούβες. «Μέχρι τώρα αποζημιώθηκαν για την αιτία αυτή πάνω από 100 οδηγοί», είπε.
Τέλος ο κ. Μαυρομάτης άσκησε κριτική για τα θέματα της καθαριότητας («χάσαμε την καθαριότητα στην Ιχθυόσκαλα που μας απέφερε 50.000 ευρώ το χρόνο»), της κοινωνικής πολιτικής, του πολιτισμού, τις δημοτικές επιχειρήσεις, ενώ για το θέμα της αποχέτευσης της Επανομής σημείωσε ότι «σας έδωσε ο Λάκης Οικονομίδης ένα έργο έτοιμο στο πιάτο κι εσείς το γυρίσατε πίσω».

Οι επισημάνσεις Οικονομίδη
Τη φράση του Ουϊνστον Τσώρτσιλ «δεν μπορεί να κοιτάζουμε το μέλλον  με τις πλάτες γυρισμένες προς αυτό», θύμισε στην σύντομη ομιλία του ο πρώην δήμαρχος Επανομής κ. Απόστολος Οικονομίδης, καλώντας τη διοίκηση να σταματήσει το λάθος που κάνει δύο χρόνια να ασχολείται συνεχώς με το τι έγινε στο παρελθόν, αντί να δει τα προβλήματα και το μέλλον του τόπου.
Ένα μεγάλο πλεονέκτημα για τη διοίκηση του δήμου Θερμαϊκού, είναι που λόγω της κρίσης, οι δημότες δεν έχουν μεγάλες απαιτήσεις και προσδοκίες από τη δημοτική αρχή, αλλά περισσότερο πλέον νοιάζονται για τα προβλήματα της καθημερινότητας και της επιβίωσής τους. Ενώ επισήμανε και τις προεκτάσεις της πλημμελούς αποκομιδής των απορριμμάτων σε αρκετές περιοχές του δήμου. «Εγώ αν είχα σπίτι στην Πάλιουρα, θα το σκεπτόμουνα σοβαρά αν θα ξαναπήγαινα εκεί, με τα βουνά των σκουπιδιών που υπάρχουν γύρω», είπε.
Αναφερόμενος στο έργο της αποχέτευσης στην Επανομή, ο κ. Οικονομίδης παρατήρησε ότι «η μισή αλήθεια είναι ένα μεγάλο ψέμα», με αφορμή τα όσα ανέφερε στη λογοδοσία του ο δήμαρχος Θερμαϊκού για τα χρέη του πρώην δήμου Επανομής σχετικά με την κατασκευή του έργου. Και σημείωσε πως αυτοί που μιλούν για τα χρέη, δεν λένε ότι το τεράστιο έργο της αποχέτευσης ο δήμος Επανομής το είχε αναλάβει μόνος του, με τις μικρές του δυνάμεις, ενώ η αποχέτευση στον πρώην δήμο Θερμαϊκού και τη Μηχανιώνα έγινε από τη ΕΥΑΘ Θεσσαλονίκης, που εισπράττει και τα τέλη αποχέτευσης.
«Από την ώρα που θα αρχίσει να λειτουργεί η αποχέτευση της Επανομής, το περίπου ένα εκατομμύριο ευρώ που θα εισπράττεται από τα τέλη σύνδεσης και αποχέτευσης θα πηγαίνει όλο στο δήμο Θερμαϊκού, ως προίκα στους αιώνες», είπε ο πρώην δήμαρχος Επανομής. Επισημαίνοντας ότι ο δήμος Θερμαϊκού επωφελείται και από το υψηλότατο ΦΠΑ, ύψους ενός εκατομμυρίου ευρώ που είχε καταβάλει ο τέως δήμος Επανομής.  

Ο Νίκος Παράσχου
Ο επικεφαλής της παράταξης "Κοινωνία Πολιτών" κ. Νίκος Παράσχου, επέκρινε τη διοίκηση του δήμου που όπως είπε, επέδειξε όλο αυτό το διάστημα ατολμία και αναποτελεσματικότητα και έφερε σαν χαρακτηριστικό παράδειγμα τη μη διάνοιξη ακόμη του παραλιακού δρόμου Ν.Επιβατών-Αγίας Τριάδας.

Η Ντίνα Μώραλη
Η επικεφαλής της "Λαϊκής Συσπείρωσης" κ. Ντίνα Μώραλη κάλεσε τη διοίκηση του δήμου να μην παραδώσει σε ιδιωτικά συμφέροντα υπηρεσίες του δήμου και ζήτησε από τους κατοίκους του Θερμαίκού να συμπαρασταθούν στους αγωνιζόμενους εργατοϋπαλλήλους στην τοπική αυτοδιοίκηση.
Μετά τις ομιλίες των εκπροσώπων των δημοτικών παρατάξεων και κάποιων δημοτικών συμβούλων, πήραν το λόγο αρκετοί πολίτες, που αναφέρθηκαν σε παραλείψεις της δημοτικής αρχής σε πολλά ζητήματα, διατυπώνοντας παράλληλα εποικοδομητικές προτάσεις.
Η όλη διαδικασία διήρκεσε περισσότερο από πέντε ώρες.

1 σχόλιο:

  1. h ka moralh htan h monadikh poy endiaferthike gia toys ergazomenoys? gia toys ypoloipoys ftaine panta oi ergazomenoi?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.