Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2015

Ολάντ: Η Ευρώπη θα κατέρρεε αμέσως αν έφευγε η Ελλάδα

Την πεποίθηση πως αν η Ελλάδα έφευγε από την Ευρώπη, θα κατέρρεε το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, εξέφρασε ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, κατά τη διάρκεια της τελετής αναγόρευσής του σε επίτιμο διδάκτορα στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Ο κ. Ολάντ σημείωσε ότι η προσπάθεια διατήρησης της Ελλάδας στην Ευρωζώνη ήταν δύσκολη και απολύτως αναγκαία, καθώς σε διαφορετική περίπτωση, το ευρωπαϊκό οικοδόμημα θα κατέρρεε.
«Μετά την Ελλάδα θα ακολουθούσαν και άλλες χώρες» υποστήριξε ο Γάλλος πρόεδρος. «Θα αναρωτιόμασταν ποια χώρα θα είχε υψηλό χρέος, υψηλό έλλειμμα, ώστε να φύγει από το ευρώ» διευκρίνισε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, υπογράμμισε ότι στην πολιτική ζωή, ποτέ δεν έχουμε μόνο μία επιλογή. Πάντα υπάρχει εναλλακτική λύση, έσπευσε να διευκρινίσει, τονίζοντας ότι στη Δημοκρατία δεν υπάρχουν μονόδρομοι.
Ενώπιον του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, ο Γάλλος πρόεδρος εξέφρασε την πεποίθηση ότι «παρά τους περιορισμούς, υπάρχουν πολλοί δρόμοι, μέσω των οποίων μπορούμε να παρακάμψουμε τις δυσκολίες, να κάνουμε μία αναδίπλωση».
Στη Δημοκρατία, εξήγησε, μας επιτρέπεται να διαλέξουμε κάτι, το οποίο οι άλλοι δεν θα επέλεγαν.
Ο κ. Ολάντ έκανε ειδική μνεία και στην αναγόρευσή του ως επίτιμο διδάκτορα, εκφράζοντας την ευχαρίστησή του. «Δεν ακούω συχνά τέτοια καλά λόγια» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας αναφέρθηκε και στο μεταναστευτικό ζήτημα, καλώντας τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης να επιδείξουν αλληλεγγύη προς τους πρόσφυγες που το έχουν ανάγκη. 

Η κοινή διακήρυξη Ολάντ-Τσίπρα
Κοινή διακήρυξη υπέγραψαν ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ και ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας στη διάρκεια των γόνιμων επαφών που είχαν στην Αθήνα.. 
Με την ευκαιρία των εις βάθος συνομιλιών τους, ο Πρωθυπουργός της Ελληνικής Δημοκρατίας Αλέξης Τσίπρας και ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας κ. Φρανσουά Ολάντ επιβεβαίωσαν με ικανοποίηση το εξαιρετικό επίπεδο της διμερούς σχέσης, η οποία τροφοδοτείται από τις κοινές αξίες, τις συγκλίνουσες θέσεις και συμφέροντα στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης, καθώς και τους κοινούς στόχους στο ευρύτερο γεωπολιτικό πλαίσιο.

Η ομιλία Ολάντ στη Βουλή των Ελλήνων
Την επιλογή των πολιτών να μείνουν στην Ευρωζώνη εξήρε ο Φρανσουά Ολάντ, μιλώντας στην Βουλή των Ελλήνων.

«Είναι μεγάλη τιμή που μιλάω στη Βουλή. Είστε οι συνεχιστές της Εθνοσυνέλευσης» σημείωσε, λέγοντας μάλιστα τη λέξη «Βουλή» στα ελληνικά.

Ο Ολάντ αναφέρθηκε στους δεσμούς που συνδέουν τις δύο χώρες, αναφερόμενος στην επίσκεψη του Σαρλ Ντε Γκωλ το 1963, αλλά και την επιστροφή του Κωνσταντίνου Καραμανλή στην Ελλάδα, το 1974, με το προεδρικό αεροσκάφος του τότε προέδρου Ντ' Εστέν.

«Χαιρετώ το δίδαγμα που μας δώσατε τους τελευταίους μήνες, την αξιοπρέπεια και το θάρρος να αντιμετωπίσετε τις δυσκολίες» συνέχισε.

Είπε ότι οι πολίτες πήραν το λόγο τρεις φορές το 2015 με τις βουλευτικές εκλογές και το δημοψήφισμα, «και η Ευρώπη σας κοιτούσε: Σταθήκατε στο ύψος των περιστάσεων. Εκφράσατε τις δικές σας ευαισθησίες, αλλά και τη δέσμευσή σας να μείνετε στην Ευρωζώνη έναντι διχαστικών δυνάμεων αλλά και διαφόρων που σας συμβούλευαν να βγείτε από την Ευρωζώνη για λίγο».

Αναφέρθηκε στα γεγονότα της 12ης Ιουλίου στη Σύνοδο Κορυφής και τις δραματικές ώρες: «Εκείνη η μακρά νύχτα της 12ης Ιουλίου σημάδεψε όχι μόνο την τύχη της Ελλάδας, αλλά γενικότερα την ιδέα τι είναι η Ευρώπη.

» Τότε, ακόμα και εγώ ο ίδιος κοιτούσα τους συναδέλφους μου. Τους έβλεπα ανήσυχους για το αν θα μπορούσε να μείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη. Θα ήθελα όμως να χαιρετίσω τη στάση του Αλέξη Τσίπρα, γιατί αγωνίστηκε για τη χώρα σε ένα πνεύμα εμπιστοσύνης».

O Ολάντ διαβεβαίωσε ότι η χώρα του θα είναι στο πλευρό της Ελλάδας για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και των δεσμεύσεων, «δύσκολων μεταρρυθμίσεων, πολλές από τις οποίες πρέπει να εφαρμόσει και η Γαλλία»- επαναλαμβάνοντας την ανάγκη να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, ώστε να αρθεί η αβεβαιότητα, να ανακεφαλαιοποιηθούν οι τράπεζες και να επιστρέψει η ομαλότητα.

Έκανε μάλιστα ιδιαίτερη αναφορά στο «μήνυμα» -όπως είπε- που έλαβε από την ελληνική πολιτική ηγεσία για το θέμα των πλειστηριασμών και την ανάγκη να προστευθεί η πρώτη κατοικία.

Αναφέρθηκε επίσης στο ρόλο της Ελλάδας για τη σταθερότητα στην Μέση Ανατολή, αλλά και στην ανάγκη επίλυσης του Κυπριακού. «Αυτά μας ενώνουν» τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο Γάλλος πρόεδρος συνέχισε αναφερόμενος στο μέλλον του ευρωπαϊκού οικοδομήματος: «Θα πρέπει η Ευρώπη να γίνει πιο δυνατή, να αφήσει πίσω της την έννοια της πειθαρχίας που τόσο πολύ μας έχει απασχολήσει τον τελευταίο καιρό. Η Ευρώπη θα πρέπει να γίνει μια πολιτική δύναμη και να δώσει ελπίδα σε όσους την αμφισβητούν». 


Επανήλθε στη συνέχεια στις δυνατότητες ενίσχυσης των οικονομικών δεσμών μεταξύ των δύο χωρών, διαβεβαιώνοντας ότι θα παροτρύνει τους επιχειρηματίες να επενδύσουν στην Ελλάδα.

Για το προσφυγικό, ο γάλλος πρόεδρος επανέλαβε ότι πρέπει να προστατευθούν στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, με αλληλεγγύη προς την Ελλάδα και την Ιταλία.

Στο σημείο αυτό υπήρξε αιχμηρός: «Κάποιοι που κάποτε αμφισβητούσαν την αλληλεγγύη που ζητούσε η Ελλάδα, σήμερα ζητούν εκείνοι αλληλεγγύη και προστασία των συνόρων. Κάποιοι τώρα είδαν ότι στη γεωγραφία η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα σημείο με νησιά να υποδέχονται τις ροές από την Τουρκία».

Καταλήγοντας, ο γάλλος πρόεδρος υπογράμμισε ότι η Ελλάδα και η Γαλλία ενσαρκώνουν μια κοινή ιδέα για τον πολιτισμό.

«Μπορούμε να κομίσουμε ένα ευρωπαϊκό μήνυμα που θα θεσει στο περιθώριο τους φανατισμούς, θα δώσει ελπίδα στη νεολαία. Ήρθα στο λίκνο της Δημοκρατίας για να εκφράσω τη στήριξή μου στην προσπάθειά σας. Από εδώ πρέπει να ξεκινήσουμε για να δημιουργήσουμε το κοινό μας μέλλον.

» Ζήτω η Ελλάδα, ζήτω η Γαλλία, ζήτω η φιλία μας.»

Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη Ολάντ
Ολοκλήρωσε το βράδυ της Παρασκευής τη διήμερη επίσκεψή του στην Αθήνα ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, έχοντας εκφράσει με κάθε ευκαιρία κατά την παραμονή του μηνύματα στήριξης προς τη χώρα μας. 
Το γαλλικό προεδρικό αεροσκάφος αναχώρησε από το «Ελ. Βενιζέλος» με προορισμό το Παρίσι περίπου στις 20.00 το βράδυ.
 
Προηγήθηκε η ομιλία Ολάντ στη Βουλή, η διευρυμένη συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών για επενδύσεις, χρέος και προσφυγικό, και η υπογραφή με τον Αλέξη Τσίπρα της ελληνογαλλικής διακήρυξης συνεργασίας. 
O Γάλλος πρόεδρος αναγορεύτηκε επίσης επίτιμος διδάκτορας του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.