Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2015

Σώζεται τμήμα δασυλλίου του «Συνοικισμού Δέρκων»

Σώζεται σημαντικό τμήμα του δασυλλίου του «Συνοικισμού  Δέρκων» (τέρμα Πόντου)  στην Καλαμαριά από την κοπή δέντρων που επιδίωκε η εταιρία ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ, μετά τις κινητοποιήσεις των κατοίκων της περιοχής αλλά και τις παρεμβάσεις της Ριζοσπαστικής Ενωτικής Κίνησης Καλαμαριάς.

Όπως αναφέρεται σε δελτίο τύπου της ΡΕΚΚ:
«Η ΡΕΚΚ ενημερώνει τους δημότες και κατοίκους της Καλαμαριάς για τις εξελίξεις σχετικά με την επαπειλούμενη κοπή των δένδρων του μικρού άλσους  λόγω των έργων του Μετρό στην Καλαμαριά εκφράζοντας ταυτόχρονα την ικανοποίησή της διότι με την έγκαιρη κινητοποίηση των μελών και στελεχών της , τη δημοσιότητα που έδωσε στο θέμα και την παρέμβασή της στο δημοτικό συμβούλιο συνέβαλε στο να αποτραπεί η ολοσχερής «θυσία» των δένδρων, σύμφωνα πάντα και με την ενημέρωση για τα αποτελέσματα της συνάντησης της Επιτροπής Κατοίκων, των υπευθύνων της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ παρουσία του Αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Καλαμαριάς Π. Θεοδοσιάδη.

Υπενθυμίζουμε ότι στην ευρύτερη περιοχή μελλοντικής εγκατάστασης του Σταθμού «Αρετσού» της επέκτασης του Μετρό Καλαμαριάς είχαν σημαδευτεί από υπαλλήλους της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ με κόκκινο κύκλο περιμετρικά στον κορμό τους περισσότερα από 100 δέντρα ύψους πάνω από 12 μέτρα , ενώ οι τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου Καλαμαριάς  αδυνατούσαν να δώσουν σαφείς εξηγήσεις και απαντήσεις , και η ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ έδειχνε να αδιαφορεί για άμεση επικοινωνία μαζί τους.   

Σύμφωνα με την  από 19.10.2015 επιστολή εκπροσώπου των κατοίκων, ο οποίος αναφέρεται στο ιστορικό και στα αποτελέσματα της συνάντησης :
Α. Συμφωνήθηκε ότι εφόσον η απαλλοτρίωση της οδού Πόντου  θα έχει ολοκληρωθεί , η πρόσβαση στο βασικό εργοτάξιο του Σταθμού «Αρετσού» θα γίνεται από την οδό Κ. Καραμανλή , πάνω στο «ίχνος» της οδού Πόντου.
Η ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ ολοκληρώνοντας το έργο θα παραδώσει αυτό το τμήμα της οδού Πόντου προς χρήση.
Β. Ένα δεύτερο βοηθητικό εργοτάξιο που θα «στηνόταν» στην περιοχή ύστερα απο «θυσία» εκατοντάδων δέντρων θα χωροθετηθεί εκ νέου σε οικόπεδο που παραχωρεί ο Δήμος Καλαμαριάς, ώστε να αξιοποιηθεί ως ενεργός χώρος, ο χώρος που δεν έχει βλάστηση, δηλαδή μέσα σε μία έκταση ορθογώνιου σχήματος, έκτασης πέντε περίπου στρεμμάτων, ανάμεσα στα κυπαρίσσια και τη συστοιχία των πεύκων.
Γ.   Σε κάθε περίπτωση, έγινε δεκτή η θέση των κατοίκων να κοπούν μόνο τα δένδρα που είναι ΑΠΟΛΥΤΩΣ αναγκαία.
Σχετικά, οι κάτοικοι, ωστόσο εκφράζουν επιφυλάξεις ότι υπάρχει κίνδυνος να «θυσιαστούν» προκαταβολικά τα δέντρα μέσα στη ζώνη διάνοιξης της Πόντου, και τελικά το έργο να μην χρηματοδοτηθεί. Υποστηρίζουν ότι είναι σκόπιμο να μην χρησιμοποιηθεί τμήμα της διαθέσιμης ζώνης της οδού Πόντου και ΝΑ ΜΗΝ ΑΠΟΨΙΛΩΘΕΙ στο ΣΥΝΟΛΟ της , μέχρι να διασφαλιστεί και οριστικοποιηθεί η χρηματοδότηση του συγκεκριμένου υποέργου.

Η ΡΕΚΚ θεωρεί ότι με την έγκαιρη κινητοποίησή της , με την εκτεταμένη δημοσιότητα που έδωσε στο θέμα και με τη συνεπή στάση της μέσα στο δημοτικό συμβούλιο (ο ίδιος ο συντάκτης της επιστολής αναφέρει «…με την υποστήριξη των περισσότερων παρατάξεων του Δήμου και ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ του κ. Λαμψίδη – βλ. ΡΕΚΚ -, ο Δήμαρχος κ. Μπακογλίδης δεσμεύτηκε να καλέσει το Διευθυντή της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ στη Θεσσαλονίκη κ. Κωνσταντινίδη …») συνέβαλε αποφασιστικά ώστε τα πράγματα να πάρουν αυτήν την τροπή.
Ωστόσο, τον καθοριστικό ρόλο τον έπαιξαν οι οικολογικά ευαισθητοποιημένοι ενεργοί πολίτες, που για μία ακόμη φορά αποδείχθηκαν θεματοφύλακες του συνταγματικά προστατευόμενου συλλογικού αγαθού , του περιβάλλοντος!»


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.