Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2015

Οριστικό «λουκέτο» και πτώχευση στον «Αγγελιοφόρο»

Δυστυχώς το βαρέλι του Αγγελιοφόρου και του εικονιζόμενου Αλ. Μπακατσέλου είχε πάτο.....
Άδοξο τέλος για την εφημερίδα «Αγγελιοφόρος», καθώς ο εκδότης της,  Βασίλης Μπακατσέλος, γιος του μεγαλοβιομήχανου Αλέξανδρου Μπακατσέλου ανακοίνωσε το οριστικό «λουκέτο» στην εφημερίδα και την πτώχευση της εταιρίας.

Όπως ανακοινώθηκε την Τρίτη στους 110 εναπομείναντες εργαζόμενους, οι οποίοι είναι απλήρωτοι εδώ και 8 μήνες, η εταιρία κατέθεσε αίτηση παύσης πληρωμών και τις επόμενες ημέρες θα ακολουθήσει αίτηση πτώχευσης. 
Στο μετοχικό σχήμα της εταιρίας συμμετέχουν ο Πήγασος (Μπόμπολας), ΔΟΛ (Ψυχάρης) και η εταιρία Δελφίνι (οικογένεια Μπακατσέλου). Η εφημερίδα έχει οφειλές πάνω από 20 εκατ. ευρώ, ενώ η προσπάθεια να ενταχθεί η επιχείρηση στο άρθρο 99 απέτυχε.
Από τις αρχές του 2011 έως σήμερα στην Εκδοτική Βορείου Ελλάδος ΑΕ (ΕΒΕ ΑΕ), την εταιρία που εκμεταλλεύεται τις εφημερίδες «Αγγελιοφόρος» και «Αγγελιοφόρος της Κυριακής», το μηνιαίο περιοδικό «Close Up» και σειρά άλλων εντύπων, είχαν χαθεί περί τις 280 θέσεις εργασίας.
Στις αρχές του 2015 η ΕΒΕ ΑΕ επιχείρησε να αναζητήσει καταφύγιο στις προστατευτικές διατάξεις του άρθρου 99 του Πτωχευτικού Κώδικα, αλλά η αίτησή της απορρίφθηκε, ενώ την ίδια τύχη είχε – και μάλιστα δύο (2) φορές –το αίτημά της για αναστολή των ατομικών διώξεων σε βάρος της περιουσίας της.
Μάλιστα ο Βασίλης Μπακατσέλος, ο οποίος έχει επιβαρυνθεί με 29 ποινικές και αστικές δικογραφίες κατά το παρελθόν, είναι σήμερα υπόδικος, ενώ ως εκδότης στον «Αγγελιοφόρο» έχει συλληφθεί δύο φορές με τη διαδικασία του αυτοφώρου για οφειλές προς τους εργαζόμενους.

"Αναξιοπρεπές τέλος της εφημερίδας με υπογραφή Μπακατσέλου"
Σε κοινή ανακοίνωση τους η Ένωση Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας Θράκης, 'Ενωση Προσωπικού Ημερήσιων Εφημερίδων Θεσσαλονίκης και η Ένωση Τεχνικών Ημερήσιου και Περιοδικού Τύπου Θεσσαλονίκης τονίζουν ότι "Την υπογραφή της οικογένειας Μπακατσέλου έχει το αναξιοπρεπές τέλος της εφημερίδας «Αγγελιοφόρος»: Ο έσχατος των εκπροσώπων της εργοδοσίας ανακοίνωσε σήμερα (27/10/2015) στους εργαζόμενους ότι η επιχείρηση προχωρά σε παύση πληρωμών και καταθέτει αίτηση πτώχευσης".
"Στον ίδιο χώρο που ο πατέρας του, Αλέξανδρος Μπακατσέλος, έδινε διαδοχικές διαβεβαιώσεις ότι από αυτόν και την οικογένειά του δεν πρόκειται να χάσει ποτέ κανείς έστω ένα ευρώ, σήμερα οΒασίλειος Μπακατσέλος απέφυγε την παραμικρή νύξη για αποζημιώσεις. Αντιθέτως, είπε με κυνισμό ότι η επιχείρηση διάλεξε αυτή τη λύση για να έχουν οι εργαζόμενοι τον χρόνο να απευθυνθούν στα ταμεία τους και να πάρουν από αυτά χρήματα που δικαιούνται, προφανώς εφόσον κάνουν επίσχεση εργασίας" σημειώνει η κοινή ανακοίνωση.
"Με τέτοιο πνεύμα αντιμετωπίστηκαν εργαζόμενοι οι οποίοι έχουν να πληρωθούν οκτώ μήνες από έναν επιχειρηματία που δε δίστασε να υποκριθεί ότι διαπραγματεύεται για «βιώσιμη λύση» παίζοντας με τις ελπίδες του προσωπικού και κρατώντας το σε ιδιότυπη ομηρία, ενώ, όπως φέρεται ότι ο ίδιος ομολόγησε, είχε αποφασίσει από καιρό να οδηγήσει την ΕΒΕ ΑΕ σε πτώχευση. 
Θεατές στο πολύ φτηνό έργο της οικογένειας Μπακατσέλου στάθηκαν για πολλά χρόνια οι συνιδρυτές της εφημερίδας, τα συγκροτήματα Μπόμπολα και Ψυχάρη, αποκαλύπτοντας την αντίληψη που έχουν για οποιοδήποτε μέσο Ενημέρωσης λειτουργεί έξω από το ολοένα στενότερο αθηναϊκό περιβάλλον τους" τονίζουν οι τρεις Ενώσεις.
Τέλος, η ΕΣΗΕΜ-Θ, η ΕΠΗΕΘ και η ΕΤΗΠΤΘ καλούν όλους τους εργαζόμενους του «Αγγελιοφόρου» σε συνέλευση την Πέμπτη 29/10/2015, στις 12.30 μ.μ., στην αίθουσα συνεδρίων της ΕΣΗΕΜ-Θ (Στρατηγού Καλλάρη 5, 3ος όροφος).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.