Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2015

Τι ακριβώς συμβαίνει στον οικισμό «Λεύκες», στον Πάλιουρα;

Εμπαιγμό καταγγέλουν οι κάτοικοι που κινδυνεύουν να πνιγούν από τη βροχή
Η διοίκηση του Δήμου Θερμαϊκού και η Τεχνική του Υπηρεσία, θα πρέπει το συντομότερο να δώσουν εξηγήσεις για το τι ακριβώς συμβαίνει στον οικισμό «Λεύκες», στον Πάλιουρα Επανομής, καθώς οι κάτοικοι που διαμένουν εκεί καταγγέλουν πλήρη αδιαφορία και εμπαιγμό από πλευράς του Δήμου, με συνέπεια να κινδυνεύουν να πνιγούν κάποια στιγμή από τα ορμητικά νερά της βροχής.

Το πρόβλημα, όπως επισημαίνουν, δημιουργήθηκε κάποια στιγμή από την ανύψωση ενός τοιχίου σε αγροτεμάχιο, που είχε ως αποτέλεσμα την εκτροπή του χείμαρρου της περιοχής, και τα όμβρια ύδατα να κατακλύζουν  κατοικημένη περιοχή.
Η καταγγελία των κατοίκων αναλυτικά περιγράφει το πρόβλημα που δημιουργήθηκε:

«ΟΙΚΙΣΜΟΣ ΛΕΥΚΕΣ ΣΤΟΝ ΠΑΛΙΟΥΡΑ ΕΠΑΝΟΜΗΣ
Επί τρία χρόνια οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Θερμαϊκού έχουν αγνοήσει όλες μας τις εκκλήσεις για βοήθεια! Τουλάχιστον 25 εκκλήσεις για βοήθεια από κατοίκους του οικισμού έχουν αποτραπεί με γελοία σχόλια όπως: 
-«Υπάρχουν και χειρότερα!»
-«Μην περιμένετε από τον Δήμο να κάνει τίποτε!»
-«Όταν το αγοράσατε, αυτά δεν τα είδατε;»
Οι κάτοικοι του οικισμού για να αποφύγουμε την τρίτη χρονιά καταστροφής μαζέψαμε χρήματα (€2700) και προσπαθήσαμε να επαναφέρουμε τη φορά του δρόμου στην αρχική της μορφή (προ τριετίας), με αποτέλεσμα να μας απειλούν οι αρχές του Δήμου με ποινικές διώξεις και να φέρουν επανειλημμένως μηχανήματα για να καταστρέψουν το έργο μας και να μας πνίξουν.

ΙΣΤΟΡΙΚΟ
Περίπου πριν τρία χρόνια, η είτε αυθαίρετη είτε αδειοδοτημένη (από τις τοπικές αρχές) ανύψωση τοιχίου, σε αγροτεμάχιο επί κεντρικού αγροτικού δρόμου, δημιούργησε εκτροπή του χείμαρρου της περιοχής με αποτέλεσμα να κατευθύνονται, τα όμβρια ύδατα, μέσω του αγροτικού δρόμου σε κατοικημένη περιοχή.
Στην εικόνα με κόκκινο, επιδεικνύουμε την κατεύθυνση των όμβριων υδάτων μέσα από την κατοικημένη περιοχή, ενώ με μπλε, την φυσική ροή των υδάτων πριν την ανύψωση του τοιχίου. Τα τελευταία δυο χρόνια κάθε φορά που η βροχόπτωση ξεπερνά τα 15 χιλ. μετράμε όγκο όμβριων υδάτων να ξεπερνά τις 20,000 κυβικά μέτρα ανά ώρα. (6 μέτρα πλάτος δρόμου με μέση στάθμη 25 εκατοστά και ταχύτητα 4 μέτρα το δευτερόλεπτο). Τα νερά συνεχίζουν να τρέχουν τουλάχιστον για 4 ώρες μετά τη παύση της βροχόπτωσης. Στο διάστημα ροής η οποιαδήποτε κίνηση με όχημα είναι αδύνατη.
Η προσβεβλημένη κατοικημένη περιοχή αποτελείται από περίπου 50 κατοικίες, εκ των οποίων τουλάχιστον οι 14 πλήττονται υπερβολικά. Οι υλικές ζημιές είναι μεγάλες και συμπεριλαμβάνουν ζημιές σε σπίτια, υπόγεια, αντλιοστάσια, αυτοκίνητα, μέχρι ολικές καταστροφές βιολογικών καλλιεργειών κτλ. Οι περισσότεροι, μόνιμοι, κάτοικοι του οικισμού είναι ηλικιωμένοι με αυξημένες ανάγκες υγείας, ενώ υπάρχουν και ανήλικα παιδιά που η προσέλευσή τους στα σχολεία της περιοχής είναι αδύνατη. Πέραν της κατοικημένης περιοχής πρέπει να αναφέρουμε ότι χιλιάδες κυβικά νερό με φυτοφάρμακα και λιπάσματα καταλήγουν και σε υδροβιότοπο τα τελευταία δυο χρόνια. Ταυτόχρονα, πρέπει να αναφέρουμε ότι δεν γνωρίζουμε ούτε ισχυριζόμαστε ότι ο υδροβιότοπος έχει υποστεί πλήγματα.
Συγκεκριμένα στο σημείο εκτροπής του χείμαρρου μπορεί να διαπιστωθεί η φυσική ροή των υδάτων πριν την ανύψωση του τοιχίου. Επίσης μπορεί να διαπιστωθεί από την ηλικία και πυκνότητα της βλάστησης ότι δεν υπήρχε καλλιέργεια στο σημείο ροής των υδάτων πριν την ανύψωση του τοιχίου. Ο ιδιοκτήτης του οικοπέδου ισχυρίζεται ότι έχει άδεια ανύψωσης τοιχίου από τις Τοπικές Αρχές.
Ο ιδιοκτήτης του οικοπέδου ισχυρίζεται ότι έχει άδεια ανύψωσης τοιχίου από τις Τοπικές Αρχές.

ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ
Προς αποφυγή της πλημμύρας, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, και επιστροφή του οδοστρώματος στα (προ-εκτροπής του χείμαρρου από την ανύψωση τοιχίου) επίπεδα, οι κάτοικοι του οικισμού Λεύκες έκαναν χωματουργικές εργασίες ύψους €2700 με στόχο την ισομερή διανομή και εκροή των όμβριων υδάτων. Η απέλπιδα προσπάθεια των κατοίκων του οικισμού Λεύκες ήταν αποτέλεσμα της μακρόχρονης απάθειας, αδράνειας και αναίδειας του Δήμου Θερμαϊκού. Επίσης στις χωματουργικές εργασίες συμπεριλαμβάνονται και εργασίες ενίσχυσης το οδοστρώματος με αδρανή υλικά καθώς και δημιουργία κλίσης, κατά μήκος του οδοστρώματος, έτσι ώστε τα όμβρια ύδατα να κατευθύνονται μακριά από κατοικίες και να μην συσσωρεύονται στο οδόστρωμα.
Η Τεχνική Υπηρεσία Δήμου Θερμαϊκού αποκαλούμενη καταγγελία σχετικά με τις χωματουργικές εργασίες των κατοίκων του Οικισμού Λεύκες, σκοπεύει να καταστρέψει το έργο την Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2015 αποκαλώντας το «αυθαίρετο» χωρίς περαιτέρω μελέτη και ενέργειες σχετικά με την εκτροπή του χείμαρρου και τη λύση του προβλήματος.
Με άλλα λόγια ο Δήμος Θερμαϊκού εννοεί:
ΕΣΕΙΣ ΠΝΙΓΕΙΤΕ Εμείς δεν κάνουμε τίποτα γιατί δεν θέλουμε, γιατί δεν μπορούμε, γιατί δεν γνωρίζουμε ή γιατί κάποιοι που μας ψηφίσανε δεν το επιτρέπουν.


ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗΣ
Οι χωματουργικές εργασίες διεκπεραιώθηκαν την Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2015. Το πρωί της ίδιας ημέρας δεχθήκαμε τηλεφώνημα από τον αντιδήμαρχο κ. Φεστερίδη Γεώργιο υπεύθυνο Αντιδημαρχίας Καθημερινότητας Συντήρησης- Υποδομών, Πολιτικής Προστασίας και Πρασίνου, επικαλούμενος κάποια καταγγελία (χωρίς να αναφέρει το ονοματεπώνυμο του καταγγέλλοντα) για να μας ενημερώσει ότι το έργο είναι παράνομο και ότι ο Δήμος μπορεί να ασκήσει ποινική δίωξη εάν δεν το ξηλώσουμε.
Έγιναν προτάσεις και προσπάθειες να μεταφέρουμε ότι αυτό το έργο είναι κοινωφελές και να διορθώσουμε τυχόν παραβλέψεις με μηδενικό αποτέλεσμα. Την Πέμπτη 22 Οκτωβρίου ο Δήμος Θερμαϊκού στέλνει χωματουργικό μηχάνημα (JCB) για να καταστρέψει το έργο μας. Οι κάτοικοι του οικισμού Λεύκες σταματούν το JCB. Η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Θερμαϊκού στέλνει υπαλλήλους (ΟΧΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥΣ) για να διαπιστωθεί εάν το έργο είναι αυθαίρετο η όχι. Οι τεχνικοί υπάλληλοί έρχονται και θεωρούν το έργο αυθαίρετο. Συγκεκριμένα ο κ. Γιαμουστάρης Αθανάσιος φεύγοντας είπε: «…εάν ήταν στο χέρι μου θε είχε φύγει ήδη».
 Την Παρασκευή 23 Οκτωβρίου επικοινωνούμε με την αντιδήμαρχο κυρία  Πασχαλίδου Παρθένα, υπεύθυνη Αντιδημαρχίας Τεχνικών Υπηρεσιών και Ποιότητας Ζωής. Μας διαβεβαιώνει ότι θα αναλύσουν το έργο μηχανικοί του Δήμου Θερμαϊκού πριν γίνει οποιαδήποτε ενέργεια καταστροφής αυτού.
Το χωματουργικό μηχάνημα με υδραυλική σφύρα (JCB) ξεκινά την καταστροφή του έργου μας στις 11:30 π.μ.. Οι κάτοικοι του οικισμού Λεύκες σταματούν το JCB. Μηχανικοί της Τεχνικής Υπηρεσίας καταφθάνουν (χωρίς όργανα για μετρήσεις) και ανεπίσημα δέχονται ότι το έργο: ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ, ΚΑΙ ΟΤΙ, ΤΟ ΚΥΡΙΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΙΝΑΙ Η ΕΚΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΧΕΙΜΑΡΡΟΥ
Επίσημα δηλώνουν ότι το έργο είναι «αυθαίρετο» και ότι την Τρίτη 27 Οκτωβρίου θα έρθει ο διευθυντής με την αστυνομία να το σπάσει.

ΜΕΤΡΑ ΔΡΑΣΗΣ
Οι κάτοικοι το οικισμού Λεύκες είναι προετοιμασμένοι να καταθέσουν τόσο αγωγές κατά του Δήμου Θερμαϊκού, της Περιφέρειας Μακεδονίας και της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης, του Ελληνικού Δημοσίου και του αρμοδίου Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, απαιτώντας αποζημίωση κατά τα άρθρα 914 Αστικού Κώδικα, 105 και 106 του Εισαγωγικού Νόμου του Αστικού Κώδικα και κάθε αρμοδίου υπαλλήλου ή αιρετού για παράνομες παραλείψεις αυτών, διότι όφειλαν να λάβουν μέτρα και να προχωρήσουν σε έργα αποτροπής πλημμυρών ή αποστράγγισης των υδάτων ή διοχέτευσής τους ή παροχέτευσής τους με ασφάλεια, τα οποία δεν έλαβαν με αποτέλεσμα να καταστραφούν οι περιουσίες μας σε μία περίοδο κατά την οποία η οικονομική κατάσταση δεν επιτρέπει ούτε βασικές ανάγκες μας να καλύψουμε.

Πλέον δε αυτών, ενώ λάβαμε μόνοι μας κάποια μέτρα εξ ανάγκης διότι εάν δεν λαμβάναμε τα μέτρα αυτά κινδύνευαν οι ζωές μας, την ίδια στιγμή που οι αρμόδιοι ενώ τους ενημερώσαμε κώφευαν (Δήμος, Αστυνομία, Περιφέρεια κλπ.), το κράτος εμφανίζεται αίφνης όχι για να δώσει λύση στο πρόβλημα αλλά για να δημιουργήσει μεγαλύτερο πρόβλημα καταστρέφοντας ό, τι πράξαμε για να προστατευθούν οι ζωές μας και οι περιουσίες μας όσο το κράτος απουσίαζε ενώ ο κίνδυνος για όλους μας ήταν παρών.
Η αποζημίωση αυτή δε, θα είναι ακόμη μεγαλύτερη εάν αναλογισθεί κανείς ότι το Ελληνικό Δημόσιο, ο αρμόδιος Δήμος και η Περιφέρεια αντί να σταθούν αρωγοί στον αγώνα που κάναμε μόνοι μας, δυσκολεύει τον αγώνα μας να σώσουμε τις ζωές και τις περιουσίες μας.
Εξ αιτίας όλων αυτών των πράξεων και παραλείψεων των αρμοδίων της Διοίκησης όλοι εμείς οι κάτοικοι της περιοχής του οικισμού "Λεύκες" ανά πάσα στιγμή μετά την καταστροφή του αναχώματος κινδυνεύουμε να χάσουμε τις περιουσίες μας και ακόμη και τις ζωές μας.
Η έκθεση αυτή σε κίνδυνο θα έχει και ποινικές συνέπειες για όλους τους υπευθύνους, δηλαδή θα υποβληθούν μηνύσεις και αναφορές για αμέλεια ή ακόμη και ενδεχόμενο δόλο 8 εξ αιτίας των οποίων επίκεινται σοβαρές ζημίες στις περιουσίες μας και στις ζωές ημών και των μελών των οικογενειών μας, καθώς και τέλεση πειθαρχικών παραπτωμάτων δια της παραμέλησης των καθηκόντων των αρμοδίων και την παράβαση των καθηκόντων των αρμοδίων, σε διοικητικό επίπεδο.
 Είναι κατόπιν όλων αυτών σαφές ότι θα αναζητήσουμε να τιμωρηθεί κάθε υπαίτιος της ζημίας σε βάρος μας με αστικές, ποινικές και διοικητικές κυρώσεις, χωρίς καμία ανοχή, διότι το Ελληνικό Δημόσιο μας αντιμετωπίζει σαν να είμαστε εχθροί του, ενώ εμείς κάναμε ό, τι δεν κάνει τόσα χρόνια, την ίδια στιγμή που μας επιβάλει συνεχώς φόρους, τέλη και εισφορές χωρίς κανένα αντίκρισμα.
Οι αγωγές/μηνύσεις, αναφορές θα κατατεθούν προς: Τον Δήμο Θερμαϊκού Την Περιφέρεια Μακεδονίας - Περ. Ενότητα Θεσσαλονίκης Το Υπ. Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και κατά κάθε άλλου υπευθύνου
Έλεος ζητούμε βοήθεια από όλους σας!»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.