Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2015

Oι αλλαγές στη ρύθμιση των 100 δόσεων

Αυστηροποιείται η ρύθμιση των 100 δόσεων καθώς θα αποβάλλονται από αυτήν ευκολότερα οι οφειλέτες. Με το πολυνομοσχέδιο επέρχονται δυο σημαντικές αλλαγές:

η ρύθμιση θα χάνεται εφόσον ο φορολογούμενος αφήσει απλήρωτη ή δεν ρυθμίσει νέα φορολογική οφειλή εντός 30 ημερών από  την ημέρα που θα λάβει ειδοποίηση με την οποία του γνωστοποιείται από την εφορία η ληξιπρόθεσμη οφειλή του. Αυτό σημαίνει, στην πράξη, ότι για να μην χάσει τη ρύθμιση ένας οφειλέτης θα πρέπει να προχωρήσει εντός 30 ημερών στην πληρωμή ή την ρύθμιση νέων φορολογικών υποχρεώσεων όπως είναι ο ΕΝΦΙΑ ή τα τέλη κυκλοφορίας, αφού όμως λάβει σχετικό ειδοποιητήριο για ληξιπρόθεσμη οφειλή, όπως ορίζει ο Κώδικας Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων.
η εφορία αποκτά τη δυνατότητα να μειώσει τον αριθμό των δόσεων που έχει επιλέξει ο οφειλέτης εφόσον τα οικονομικά του δεδομένα επιτρέπουν την αποπληρωμή της οφειλής του νωρίτερα. Στην πράξη ο οφειλέτης που διαθέτει υψηλό εισόδημα ή σημαντικές καταθέσεις θα μπει στο στόχαστρο του υπουργείο Οικονομικών και θα δει τον αριθμό των δόσεων που έχει επιλέξει να μειώνεται και αντίστοιχα να αυξάνεται το ποσό της μηνιαίας δόσης.
Επίσης, με το νομοσχέδιο της συμφωνίας του καλοκαιριού επέρχονται και άλλες αλλαγές στις 100 δόσεις. Πιο συγκεκριμένα, αυξάνεται στο 5% (από 3%) το επιτόκιο για όσους έχουν οφειλές άνω των 5.000 ευρώ. Όσοι έχουν χρέη χαμηλότερα των 5.000 ευρώ, θα διατηρήσουν το μηδενικό επιτόκιο υπό τις εξής προϋποθέσεις:
– ο οφειλέτης είναι φυσικό πρόσωπο το οποίο δεν ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα
– η ακίνητη περιουσία του οφειλέτη είναι αντικειμενικής αξίας έως 150.000 ευρώ
– η υπαγόμενη στη ρύθμιση βασική οφειλή υπερβαίνει το 50% του δηλωθέντος ετήσιου εισοδήματος του οφειλέτη.
Συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ και σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια
Την επιβολή συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ και στα ιδιοχρησιμοποιούμενα κτίσματα των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων και στα ενοικιαζόμενα δωμάτια προβλέπουν οι διατάξεις του πολυνομοσχεδίου.
Ειδικότερα προβλέπεται ότι από τον φετινό ΕΝΦΙΑ θα συνυπολογίζεται στην αξία της συνολικής ακίνητης περιουσίας των φορολογούμενων βάση της οποίας υπολογίζεται ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ και:
– η αξία των ιδιοχρησιμοποιούμενων και ξενοδοχείων
-η συνολική αξία των ενοικιαζόμενων δωματίων


Πηγή: capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.