Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2015

Η ... «πονεμένη ιστορία» ενός κατεστραμμένου δρόμου !

Η φωτογραφία, παρμένη από τον "Εθερόπλοο" είναι εξόχως αποκαλυπτική
Η συζήτηση που έγινε στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου σχετικά με το δρόμο που συνδέει την οδό Πλαγιαρίου - Ν. Μηχανιώνας (ύψος στροφή Ν.Επιβατών) με την Επανομή, τη γνωστή ως οδό «Γεροβασιλείου», έδωσε τη δυνατότητα στη «Συμπολιτεία Θερμαϊκού» να φέρει στην επιφάνεια τον τρόπο που γίνονται τα διάφορα δημόσια και δημοτικά έργα στη χώρα μας, αλλά και τις τεράστιες ευθύνες της εκάστοτε δημοτικής αρχής διαχρονικά.

Ο δρόμος, όπως έχουν την ατυχία να το γνωρίζουν όσοι διέρχονται αναγκαστικά από αυτόν για να πάνε στις δουλειές ή στα σπίτια τους, θυμίζει βομβαρδισμένο τοπίο. Και όπως αναφέραμε χαρακτηριστικά στη συνεδρίαση του Δ.Σ. «οι βομβαρδισμένοι δρόμοι που διασχίζαμε στη διάρκεια των δημοσιογραφικών μας αποστολών στους πολέμους της Βοσνίας, του Κοσόβου αλλά και στο Βελιγράδι, δεν ήταν σ΄αυτή την κατάσταση». Οι τεράστιες λακκούβες και οι ρηγματώσεις που υπάρχουν σε όλο το μήκος και πλάτος του δρόμου, όχι μόνο καταστρέφουν τα διερχόμενα από αυτόν αυτοκίνητα, αλλά εγκυμονούν και τεράστιους κινδύνους για τη σωματική ακεραιότητα και τη ζωή ακόμη των οδηγών τους.
Η πρόταση της διοίκησης του δήμου Θερμαϊκού, όπως διατυπώθηκε από την αρμόδια αντιδήμαρχο τεχνικών υπηρεσιών κ. Πάττη Πασχαλίδου, ήταν, επειδή ο Δήμος δεν διαθέτει τα απαραίτητα χρήματα για την πλήρη και σωστή ανακατασκευή του δρόμου,  να γίνει το υπόστρωμα και η χαλικόστρωσή του, μέχρι να γίνει δυνατή η ασφαλτόστρωση. Και για το σκοπό αυτό, με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, απαγορεύθηκε εφεξής η διέλευση βαρέων οχημάτων άνω των 20 τόνων από τον συγκεκριμένο δρόμο, δεδομένου ότι κατά το πέρασμά τους θα εκτινάσσουν τα χαλίκια εκτός οδού.  
Πως όμως καταστράφηκε ο δρόμος δεδομένου ότι δεν πέρασε ούτε ενάμιση χρόνος από την ανακατασκευή και ασφαλτόστρωσή του;  Για το σοβαρό αυτό ζήτημα, δεν ακούστηκε τσιμουδιά στο δημοτικό συμβούλιο, μέχρι που πήραν το λόγο οι σύμβουλοι της «Συμπολιτείας Θερμαϊκού», χαρακτηρίζοντας ως σκανδαλώδη την υπόθεση και τονίζοντας ότι θα έπρεπε να αναζητηθούν ευθύνες.
«Δεν φταίνε τα οχήματα των 20 τόνων. Ακόμη και μοτοποδήλατα μόνο να διέρχονταν από έναν δρόμο, πάλι αυτός θα καταστραφεί, αν υπάρχουν κακοτεχνίες από τους εργολάβους, αν αντί για σωστή ασφαλτόστρωση έριχναν μόνο πίσσα, αν δεν υπήρξε σωστή επίβλεψη από τη διοίκηση του δήμου και αν λειτούργησαν σχέσεις διαπλοκής», αναφέραμε στην τοποθέτησή μας. Καλώντας τη διοίκηση του δήμου να είναι ιδιαίτερα προσεκτική σε τέτοια θέματα και να φροντίζει ώστε τα εκτελούμενα έργα και οι πάμπολλες μελέτες που αναθέτει, να γίνονται με τη δυνατόν μεγαλύτερη διαφάνεια.
Παίρνοντας το λόγο ο δήμαρχος Θερμαϊκού, Γιάννης Μαυρομάτης, αφού ανέφερε ότι ο συγκεκριμένος δρόμος έγινε μέσα σε δύο μέρες λίγο πριν τις τελευταίες δημοτικές εκλογές, αποκάλυψε ότι για την ασφαλτόστρωσή του τότε, σπαταλήθηκε ένα τεράστιο ποσό. «Στο δρόμο αυτόν, “φαγώθηκαν” 150.000 ευρώ», είπε ο δήμαρχος, συμφωνώντας με την άποψη της «Συμπολιτείας» ότι θα έπρεπε να αναζητηθούν ευθύνες.
Είναι επίσης χαρακτηριστική η παρέμβαση του εκλεγόμενου στην Επανομή, αντιδημάρχου Παιδείας, Θοδωρή Τζέκου, που ανέφερε ότι ο δρόμος «Γεροβασιλείου», που χάλασε δύο μόλις μήνες μετά την κατασκευή του, κατάντησε το πιο πολυσυζητημένο ανέκδοτο στα καφενεία και τα σπίτια της Επανομής!

Αυτή λοιπόν η… «πονεμένη ιστορία» του δρόμου στροφή Ν.Επιβατών-Επανομής, που αποτελεί ένα μικρό, απειροελάχιστο παράδειγμα των μεθοδεύσεων που υπήρξαν στην κατασπατάληση του δημόσιου χρήματος, με συνέπεια να φτάσει η χώρα μας στη σημερινή κατάντια,  θα πρέπει να αποτελεί παράδειγμα προς αποφυγή για όλους τους δημάρχους σε όλη την Επικράτεια. Και φυσικά, το αίτημα των πολιτών για μεγαλύτερη διαφάνεια στη διαχείριση από τους δήμους, για καλύτερο έλεγχο των δημοτικών έργων αλλά και για την παραδειγματική τιμωρία όσων παρανόμησαν,  εξακολουθεί να είναι επίκαιρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.