Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2015

Πονοκέφαλο προκαλούν οι ελλείψεις στα σχολεία

Με χλωρίνες, υλικά καθαριότητας και φωτοαντιγραφικό χαρτί Α4 τροφοδοτούν σχολεία του δήμου Θεσσαλονίκης γονείς και εκπαιδευτικοί, καθώς δεν υπάρχουν χρήματα για λειτουργικές δαπάνες, σύμφωνα με καταγγελίες. Την ίδια στιγμή, τα κενά εκπαιδευτικού προσωπικού εκτιμάται ότι ξεπερνούν τα 600 στο νομό και οι προσλήψεις αναπληρωτών γίνονται με καθυστέρηση.

Την εικόνα αυτή περιγράφουν εκπαιδευτικοί και γονείς, οι οποίοι προσπαθούν να δημιουργήσουν κοινό μέτωπο για να διεκδικήσουν λύσεις στα φλέγοντα προβλήματα. Μάλιστα, οι ΕΛΜΕ-Θ, που έχουν αναλάβει πρωτοβουλίες συντονισμού με συλλόγους γονέων και δασκάλων, διοργανώνουν αύριο, στις 2 μ.μ., παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης. Για να διευκολυνθεί η συμμετοχή των καθηγητών στην κινητοποίηση, οι διοικήσεις των ΕΛΜΕ εξήγγειλαν δίωρη στάση εργασίας, από τις 12 μ. έως τις 2 μ.μ. για τον πρωινό κύκλο και από τις 2 μ.μ. έως τις 4 μ.μ. για τον απογευματινό κύκλο μαθημάτων.
Τα χιλιάδες κενά σε όλη τη χώρα, οι μηδενικοί διορισμοί εκπαιδευτικών, οι καθυστερημένες και αποσπασματικές προσλήψεις αναπληρωτών και η υποχρηματοδότηση των σχολείων διαμορφώνουν το σκηνικό στο χώρο της εκπαίδευσης, σύμφωνα με τους εκπροσώπους των ΕΛΜΕ της Θεσσαλονίκης. Υπολογίζουν ότι στα δημοτικά και νηπιαγωγεία εξακολουθούν να υπάρχουν πάνω από 10.500 κενά, ενώ στη δευτεροβάθμια έχουν προσληφθεί μόλις 2.082 αναπληρωτές. Στη Θεσσαλονίκη τα κενά δασκάλων, καθηγητών και προσωπικού για την ειδική αγωγή υπερβαίνουν τα 600, σύμφωνα με εκτιμήσεις των διοικήσεων των ΕΛΜΕ-Θ.

Επαγγελματικά Λύκεια
«Υπάρχουν μαθητές της γ΄ λυκείου στα Επαγγελματικά Λύκεια, που θα δώσουν εξετάσεις για τα πανεπιστήμια και δεν έχουν πάρει βιβλία. Τα μαθήματα γίνονται με σημειώσεις και φωτοτυπίες», αναφέρει στον «Α» ο πρόεδρος της Ε' ΕΛΜΕ-Θ, Χρήστος Ζαγανίδης.
«Στα Επαγγελματικά Λύκεια λείπουν βιβλία ειδικοτήτων και οι καθηγητές προσπαθούν να λύσουν το θέμα με βάση την εμπειρία τους. Πρόσφατα έστειλαν την ύλη για τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα», επισημαίνει η πρόεδρος της Α' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, Δέσποινα Δάσιου.

Οι γονείς τροφοδοτούν σχολεία με χλωρίνες
«Τριτοκοσμική» χαρακτηρίζουν εκπαιδευτικοί την κατάσταση που επικρατεί σε σχολεία του δήμου Θεσσαλονίκης, τα οποία δεν έχουν επιχορηγηθεί για τις λειτουργικές τους δαπάνες τη φετινή χρονιά. Ομως και σε άλλους δήμους, οι απλήρωτοι λογαριασμοί και τα τιμολόγια συσσωρεύονται στα συρτάρια διευθυντών σχολείων.
«Εστειλα έγγραφο στη σχολική επιτροπή του δήμου Θεσσαλονίκης ζητώντας χλωρίνες, υλικά καθαριότητας και αναλώσιμα. Επίσης, πρέπει να γίνει συντήρηση του καυστήρα διότι φτάσαμε στα μέσα του Οκτώβρη. Δεν υπάρχει περίπτωση να ανάψω τα καλοριφέρ, εάν δεν προηγηθεί συντήρηση του λέβητα», δηλώνει η διευθύντρια του 63ου Δημοτικού Θεσσαλονίκης και πρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων-Νηπιαγωγών «Δελμούζος-Κουντουράς», Βασιλική Αδαμίδου. «Σχολικές επιτροπές δεν έχουν πληρώσει τους προμηθευτές για τα αναλώσιμα περασμένων ετών. Ετσι, δημιουργείται ντόμινο ελλείψεων στα σχολεία και φτάνουν στους συλλόγους γονέων λίστες για χλωρίνες, υλικά καθαριότητας και φωτοαντιγραφικό χαρτί», τονίζει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Γονέων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Κώστας Τουλής, εξηγώντας ότι οι γονείς συνήθως ανταποκρίνονται. «Επίσης, μπαίνει ο χειμώνας και οι λέβητες δεν έχουν συντηρηθεί ακόμη», σημειώνει ο κ. Τουλής.
Σε πρόσφατη επιστολή τους προς τη διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης εκπρόσωποι Συλλόγων Δασκάλων έθεσαν ζητήματα υγιεινής και ασφάλειας για τους μαθητές, λόγω της έλλειψης υλικών καθαριότητας.

Δωρεάν γεύμα σε όλα τα παιδιά

Με την έναρξη της σχολικής χρονιάς ζητήθηκε από τους συλλόγους διδασκόντων να δώσουν λίστα με τους μαθητές που θα λαμβάνουν από τους δήμους ένα μικρό γεύμα (π.χ. τυρόπιτα, σάντουιτς, χυμό), όπως σημειώνει η Α' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, υπογραμμίζοντας πως υπήρξε ισχυρή παραίνεση να περιοριστεί ο κατάλογος, όσο το δυνατόν περισσότερο. «Θεωρούμε απαράδεκτο το διαχωρισμό των μαθητών, με βάση την ανάγκη για λήψη ενός υποτυπώδους γεύματος, καθώς και το κάλεσμα προς τους εκπαιδευτικούς να διερευνήσουν και να καταγράψουν ποιος «πεθαίνει της πείνας», ώστε να του δοθεί ένα “ξεροκόμματο”», επισημαίνουν οι εκπρόσωποι της Α' ΕΛΜΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.