Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2015

Ιδρύθηκε «Δίκτυο Αριστερών Δημοκρατών» Θεσσαλονίκης

"Η ΔΗΜΑΡ που δημιουργήσαμε, σήμερα δεν υπάρχει,
καθώς μετατράπηκε σε ουρά του ΠΑΣΟΚ", λέει το Δίκτυο
Στη δημιουργία πολιτικού δικτύου ενεργών πολιτών με την επωνυμία «Δίκτυο Αριστερών Δημοκρατών» Θεσσαλονίκης, προχώρησαν τα στελέχη που αποχώρησαν από τη ΔΗΜΑΡ, ύστερα από την υφαρπαγή του τίτλου της από μικρή ομάδα σφετεριστών και τη συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ.

Στην επιλογή αυτή, εκδήλωσε την αντίθεσή της η συντριπτική πλειοψηφία των μελών της Πολιτικής Επιτροπής Θεσσαλονίκης, εκτός από δύο μεμονωμένα μέλη. Αυτά τα πρώην στελέχη της ΔΗΜΑΡ, ύστερα από σειρά συναντήσεων και ανταλλαγής απόψεων κατέληξαν και διαμόρφωσαν το αρχικό κείμενο δημιουργίας του δικτύου. Και όπως αναφέρουν, «το Δίκτυο είναι ανοικτό, δεν τίθενται δεσμεύσεις στους συμμετέχοντες και το πλαίσιο δράσης του συναποφασίζεται δημοκρατικά».
Το Δίκτυο, τα μέλη του οποίου πρόσκεινται πολιτικά στον πρώην πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ, Φώτη Κουβέλη, διατηρεί στη Θεσσαλονίκη γραφεία στην οδό Τσιμισκή 11 στον 4ο όροφο και θα είναι ανοικτά κάθε Πέμπτη από τις 6 έως τις 9 το απόγευμα.

Η διακήρυξη
Στο σχετικό κείμενο που κυκλοφόρησαν, αναφέρονται τα ακόλουθα:
«Εμείς οι αποχωρήσαντες από τη ΔΗΜΑΡ μαζί με άλλους ενεργούς πολίτες συγκροτούμε πολιτική πρωτοβουλία με την επωνυμία «Δίκτυο Αριστερών Δημοκρατών» Θεσσαλονίκης. Το Δίκτυο είναι ανοικτό, δεν τίθενται δεσμεύσεις στους συμμετέχοντες και το πλαίσιο δράσης του συναποφασίζεται δημοκρατικά. Το Δίκτυο επιδιώκει το συντονισμό με ανάλογες πρωτοβουλίες, που εκδηλώνονται σε διάφορες περιοχές αλλά και πανελλαδικά.

Η διάσπαση της ΔΗΜΑΡ
Το κόμμα ΔΗΜ.ΑΡ που συνδημιουργήσαμε δεν υπάρχει. Ο τίτλος του προστέθηκε στο ΠΑΣΟΚ και περιφέρεται ως Δημοκρατική Συμπαράταξη στην κατεύθυνση της συγκρότησης ενός πόλου της κεντροαριστεράς , που όμως δεν είναι αυτόνομος και απεξαρτημένος  από τις συντηρητικές πολιτικές.
Εμείς στις τελευταίες εκλογές εκφράσαμε την αντίθεσή μας στην επιλογή της πρόσδεσης της ΔΗΜΑΡ στο ΠΑΣΟΚ και τοποθετηθήκαμε υπέρ μιας προοδευτικής διακυβέρνησης συνεργασίας,  με κύρια δύναμη τον ΣΥΡΙΖΑ, απέναντι στην συντηρητική παλινόρθωση της Ν.Δ. Αφήσαμε ανοικτό το πως ο καθένας θα εκφράσει με την ψήφο του αυτή την τοποθέτηση.
Εμμένουμε στις ιδρυτικές αξίες και προγραμματικές θέσεις της ΔΗΜΑΡ. Θεωρούμε ότι αυτές δεν ηττήθηκαν, απεναντίας σε μεγάλο βαθμό επαληθεύονται. Η ΔΗΜΑΡ  ηττήθηκε ως κομματικός οργανισμός, λόγω σημαντικών λαθών πολιτικής τακτικής και μεγάλων αδυναμιών στον τρόπο λειτουργίας. Οι προγραμματικές της θέσεις επικαιροποιημένες αποτελούν απόθεμα της νέας πρωτοβουλίας μας.

Η κατάσταση και οι στόχοι μας σήμερα
Σήμερα έχουμε μπροστά μας μια καινούργια κατάσταση. Η πρόκληση για τη χώρα είναι η  έξοδος από την κρίση με δίκαιη, κατά το δυνατόν εφαρμογή του 3ου μνημονίου και ταυτόχρονα υπέρβαση του, με αντίρροπα μέτρα και πρωτοβουλίες ανάπτυξης και διατήρησης της κοινωνικής συνοχής .
Από την έκβαση αυτής της πρόκλησης θα κριθούν όλα τα ζητήματα, καθώς και η παραμονή μας στο ευρώ. Η κυβέρνηση έχει στα χέρια της το μεγαλύτερο διακύβευμα για τη  χώρα και η χώρα έχει την τελευταία της ευκαιρία.
Στόχος μας είναι να συνδράμουμε στην θετική έκβαση αυτού του διακυβεύματος εθνικής σημασίας, που εξ αντικειμένου διαχειρίζεται η σημερινή κυβέρνηση, εκκινώντας από την αντίληψη και την εμπειρία μας ως αριστερά της εφαρμοσμένης πολιτικής.  
Για την εξυπηρέτηση αυτού του στόχου θεωρούμε αναγκαίο και επιδιώκουμε να συμβάλλουμε:
·      Στη συγκρότηση μιας ευρύτατης προοδευτικής συμμαχίας  πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων, που δεν καλύπτεται από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Στη συμμαχία αυτή έχουν θέση οι δυνάμεις της οικολογίας και δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας και του δημοκρατικού κέντρου, στο βαθμό που απεγκλωβίζονται από την σύμπλευση με τις συντηρητικές δυνάμεις και τις νεοφιλελεύθερες  πολιτικές τους.  
·      Στην προώθηση συμμαχιών με κυβερνήσεις και πολιτικές ομάδες του ευρωκοινοβουλίου για την αλλαγή της πολιτικής λιτότητας, τη σύνδεση της δημοσιονομικής προσαρμογής με την ανάπτυξη, την κοινωνική προστασία και τη δημοκρατική εμβάθυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
·      Στη δημιουργία ευρύτερων προοδευτικών συνεργασιών στην Τοπική και Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση και την ανάπτυξη της κοινής δράσης των ενεργών προοδευτικών πολιτών μέσα από συνεργατικά αυτοδιοικητικά  σχήματα.
·      Στην προώθηση των δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων και αλλαγών στο κράτος, το πολιτικό σύστημα, τη δημόσια διοίκηση και το  παραγωγικό μοντέλο της χώρας.
Το αν θα υπάρξουν εξελίξεις σε αυτές τις κατευθύνσεις καθοριστικός είναι ο ρόλος του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.