Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2015

Οι διαχρονικές ευθύνες για το Πολιτιστικό Κέντρο στην Περαία

Από τη θεμελίωση του έργου επί προ-προηγούμενης δημοτικής αρχής. Το "βάλτωμα"
στην ανέγερση του Πολιτιστικού Κέντρου συνεχίζεται και από την παρούσα διοίκηση
H ερώτηση προς το δήμαρχο Θερμαϊκού, που κατέθεσε την περασμένη Τετάρτη η «Συμπολιτεία Θερμαϊκού» για το ημιτελές εδώ και χρόνια κτίριο του Πολιτιστικού Κέντρου στην Περαία, έφερε στην επιφάνεια μία περίεργη όσο και ξεχασμένη ιστορία που διαιωνίζεται εδώ και πολλά χρόνια, με ευθύνη όλων των δοικήσεων που πέρασαν από το Δήμο.

Όταν καλουπώνονταν το Πολιτιστικό. Από τότε πέρασαν χρόνια...
Είχε δίκαιο λοιπόν η «Συμπολιτεία» όταν ανέφερε στην ερώτησή της ότι το έργο ανέγερσης του Πολιτιστικού Κέντρου Δήμου Θερμαϊκού, κατάντησε χειρότερο από το γεφύρι της Άρτας, καθώς οι διαδικασίες κατασκευής του διαρκούν εδώ και 12 ολόκληρα χρόνια!
Το έργο είχε αποφασιστεί να γίνει το 2003, επί δημαρχίας Αντώνη Μαντζάρη και θεμελιώθηκε πριν από πέντε ακριβώς χρόνια, στις 25 Οκτωβρίου 2010 από τον τότε δήμαρχο Θερμαϊκού, Γιάννη Αλεξανδρή. Άρχισε τότε να χτίζεται, έγιναν τα μπετά του, όμως από κάποιο σημείο και μετά και λίγο πριν την ολοκλήρωσή του  εγκαταλείφθηκε, ενώ ο κατασκευαστής του εξαφανίστηκε, χωρίς να ζητήσει ποτέ να πληρωθεί από το Δήμο, έστω για τις εργασίες που είχε κάνει μέχρι εκείνη τη στιγμή.
Ένα μικρό μόνο τμήμα του έργου είχε αποπερατωθεί, ο χώρος στον οποίο λειτουργούσε ως το 2013 η τράπεζα ALPHA BANK.
Η εξοργιστική αυτή καθυστέρηση στην ολοκλήρωση ανέγερσης του Πολιτιστικού Κέντρου, έχει ως αποτέλεσμα να μην υπάρχει ακόμη, εν έτη 2015, μία πολιτιστική εστία και μάλιστα στην «καρδιά», στην πρωτεύουσα του δήμου Θερμαϊκού και οι πολιτιστικοί σύλλογοι, οι φορείς της περιοχής αλλά και ο ίδιος ο δήμος να μην διαθέτουν χώρους για τις εκδηλώσεις τους και να καταφεύγουν άλλοτε στις μικρές και ακατάλληλες σχολικές αίθουσες που διατίθενται και άλλοτε στο απομακρυσμένο «ΚΑΠΠΑ-2000».

Σύμφωνα με τα όσα είχαν αναφερθεί κατά την τελετή θεμελίωσής του, το σπίτι του πολιτισμού, που κατασκευάζεται στη συμβολή των οδών Αμπελοκήπων και Ιωνίας στην Περαία, θα είναι ένα κτίσμα 1440 τ.μ., το οποίο θα αποτελείται από υπόγειο, ισόγειο και πρώτο όροφο. Το Πολιτιστικό Κέντρο θα αναπτυχθεί σε οικόπεδο συνολικού εμβαδού 2400 τ.μ.
Στο υπόγειο, 490 τ.μ., θα υπάρχουν αποθήκες και βοηθητικοί χώροι. Η αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, το θέατρο, το εντευκτήριο, οι χώροι αναμονής και εξυπηρέτησης των επισκεπτών θα βρίσκονται στο ισόγειο με συνολικό εμβαδόν 490 τ.μ., ενώ στον όροφο και σε χώρο 460 τ.μ. θα βρίσκονται τα γραφεία της διοίκησης, οι χώροι καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων (γλυπτική, ζωγραφική), οι αίθουσες μαθημάτων χορού και μουσικής και η βιβλιοθήκη.
 
Το κουφάρι του Πολιτιστικού όπως είναι εδώ και χρόνια στην ίδια κατάσταση
       Μετά την περίεργη «εξαφάνιση» του εργολάβου που κατασκεύαζε το κτίριο,  εκδόθηκε στις 19-12-2014 απόφαση της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου, για την έκπτωσης της  αναδόχου εταιρείας του έργου «Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Θερμαϊκού». Η απόφαση, επιδόθηκε νόμιμα μέσω δικαστικού κλητήρα, κατά της οποίας δεν ασκήθηκε ένσταση από την ανάδοχο εταιρεία. Ενώ δύο μήνες αργότερα, στις 4 Φεβρουαρίου 2015, το δημοτικό συμβούλιο Θερμαϊκού με ομόφωνη απόφασή του, επικύρωσε εκείνη την έκπτωση του εργολάβου, ο οποίος για ανεξήγητους λόγους συνεχίζει μέχρι και σήμερα να μην αντιδρά.

Σημειώνουμε ότι υπήρξε για το θέμα μία Βαβέλ 35 ενεργειών, εγγράφων, αποφάσεων αλλαγών, παραστάσεων και άλλων ενεργειών, που μπορεί ο αναγνώστης να τα πληροφορηθεί πατώντας στα:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.