Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2015

Υποσχέσεις για ενδεχόμενη μετακίνηση κεραιών δίνει η Cosmote στο Δήμο Θερμαϊκού

Το κλιμάκιο της Cosmote (από αριστερά Ι.Μητσιός, Κ.Ζανιά και
Α. Πετρογιαννόπουλος και στη μέση ο δήμαρχος Θερμαϊκού
Την αόριστη δέσμευση ότι θα εξετάσουν τη δυνατότητα μετακίνησης «κάποιων» από τις κεραίες που βομβαρδίζουν με ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία τους δημότες του Θερμαϊκού, έδωσαν τα μέλη ανώτερου κλιμακίου της Cosmote που επισκέφθηκαν το μεσημέρι της Πέμπτης το Δημαρχείο Θερμαϊκού.

Τα μέλη του κλιμακίου Κυριακή Ζανιά, υπεύθυνη του τμήματος επικοινωνίας της εταιρίας, Γιάννης Μήτσιος προϊστάμενος σχέσεων με τις τοπικές κοινωνίες και Αθανάσιος Πετρογιαννόπουλος, υπεύθυνος ανάπτυξης του δικτύου της Cosmote, κατέβαλαν έντονες προσπάθειες να διασκεδάσουν τις ανησυχίες των κατοίκων της περιοχής για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στην υγεία τους, κυρίως αυτή των μικρών παιδιών, η εκπεμπόμενη ακτινοβολία από τις κεραίες της Cosmote και των άλλων εταιριών κινητής τηλεφωνίας.
Ο δήμαρχος Θερμαϊκού, Γιάννης Μαυρομάτης, αν και τοποθετήθηκε σωστά στην εισαγωγική του ομιλία, σημειώνοντας ότι δεν μπορεί κανείς να αγνοεί την υγεία των μικρών μαθητών, δεδομένου ότι οι περισσότερες από τις κεραίες αυτές βρίσκονται δίπλα σε σχολικά κτίρια και οι γονείς τους ανησυχούν, εντούτοις στη συνέχεια εμφανίστηκε ιδιαίτερα ενδοτικός όταν πρότεινε να μετεγκατασταθούν οι κεραίες σε άλλα ακίνητα, κυρίως δημοτικά οικόπεδα, και μάλιστα πληρώνοντας η Cosmote, το μεγαθήριο των τηλεπικοινωνιών, μόνο το … 50% του ενοικίου!!
Ο υπεύθυνος για την ανάπτυξη του δικτύου, κ.Πετρογιαννόπουλος, δεσμεύτηκε ότι αν είναι παράνομη η κεραία της Αγίας Τριάδας «τότε θα την ξηλώσουμε», λέγοντας ότι σε μία τέτοια περίπτωση το καλύτερο σημείο για τη μετακίνησή της, θα ήταν ο χώρος κοντά στα κοιμητήρια της Αγίας Τριάδας. Επίσης διαβεβαίωσε ότι θα γίνουν νέες μετρήσεις για την κεραία που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το Λύκειο της Νέας Μηχανιώνας και τις οικίες των κατοίκων. Ενώ τέλος δήλωσε ότι σε περίπτωση που είναι κατάλληλα τα προτεινόμενα από το δήμο οικόπεδα, τότε θα εξεταστεί η δυνατότητα μετεγκατάστασης των γιγαντοκεραιών που λειτουργούν μέσα στο γήπεδο της Αναγέννησης Επανομής και δίπλα στα κοιμητήρια της Νέας Μηχανιώνας. Είπε όμως ότι σε μία τέτοια περίπτωση, η διαδικασία «μπορεί να διαρκέσει ακόμη και δύο χρόνια», ισχυριζόμενος πως «μόνο τα οικοδομικά (δηλαδή τα μπετά) για τη βάση μιας κεραίες κοστίζουν πάνω από 100.000 ευρώ !
Ο παριστάμενος στη συνάντηση Σπύρος Κουζινόπουλος, επικεφαλής της «Συμπολιτείας Θερμαϊκού», παρατήρησε ότι η προτεινόμενη από τη δημοτική αρχή μετακίνηση των κεραιών δεν θα λύσει το πρόβλημα, καθώς η εταιρία έχει τη δυνατότητα να αυξήσει κι άλλο την εκπεμπόμενη ισχύ του ηλεκτρομαγνητικού σήματος. Ρώτησε δε ευθέως τους εκπροσώπους της Cosmote γιατί δεν ακολουθούν το παράδειγμα των εταιριών κινητής τηλεφωνίας σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο, όπου έχουν τοποθετηθεί πυκνά δίκτυα μικρών κεραιών, που καλύπτουν όλες τις περιοχές με ισχύ όσο ενός κινητού τηλεφώνου, χωρίς σοβαρή επίπτωση στην υγεία των πολιτών. «Για να έχουν οι εταιρίες σας τα υπερκέρδη που παρουσιάζουν σε κάθε χρήση, αντί για ένα τέτοιο δίκτυο, που κοστίζει παραπάνω, θέλουν να καλύψουν όλη την επικράτεια με ελάχιστες κεραίες», υπογράμμισε ο επικεφαλής της «Συμπολιτείας».
Ο εκπρόσωπος της Κίνησης Πολιτών Επανομής, Κώστας Λυκεσάς, που επίσης ήταν παρών στη συνάντηση, απαντώντας στους εκπροσώπους της εταιρίας οι οποίοι επικαλούνταν συνεχώς «τα χαμηλά όρια των μετρήσεων», υπογράμμισε με έμφαση ότι οι γονείς δεν εφησυχάζουν από τις εμφανιζόμενες μετρήσεις, καθώς οι βλάβες που μακροχρόνια προκαλούνται στον ανθρώπινο οργανισμό δεν μπορούν να μετρηθούν. «Ο κόσμος είναι θορυβημένος», είπε ο κ. Λυκεσάς και ζήτησε να τεθεί ένα χρονοδιάγραμμα για τη μεταφορά των κεραιών, κάτι όμως που έμεινε αναπάντητο.
Στη συνάντηση, ήταν επίσης παρόντες η αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Πάττη Πασχαλίδου, ο δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Βογιατζής και εκπρόσωπος του Συλλόγου Γονέων των μαθητών Αγίας Τριάδας.
Σημειώνεται ότι οι εκπρόσωποι της  Cosmote, πρότειναν την ένταξη του Δήμου Θερμαϊκού στο «Εθνικό Παρατηρητήριο Ηλεκτρομαγνητικών Πεδίων», που δημιουργήθηκε πρόσφατα, προκειμένου να τοποθετηθούν και στην περιοχή κάποιοι από τους σταθερούς σταθμούς μέτρησης των ηλεκτρομαγνητικών πεδίων. Όπως παραδέχθηκε ο δήμαρχος Γιάννης Μαυρομάτης, ο δήμος Θερμαϊκού είχε λάβει έγκαιρα έγγραφο για να συμμετάσχει στην ενημερωτική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, στις 23 Οκτωβρίου, στο αμφιθέατρο «Βεργίνα» του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ). Όμως κανείς εκπρόσωπος του Δήμου δεν εμφανίστηκε εκεί.

Ανακοίνωση της Κίνησης Πολιτών Επανομής
Για το θέμα αυτό, υπήρξε και σχετική καταγγελία από την Κίνηση Πολιτών Επανομής και το «Κίνημα για την προστασία των πολιτών από την η/μ ακτινοβολία» (ΚΙΠΠΗΜΑ Θερμαϊκού), που επισημαίνουν την απουσία του δήμου από την εκδήλωση και ρωτούν εύλογα «γιατί στο δήμο Θερμαϊκού δεν έχει τοποθετηθεί κανένας σταθμός μέτρησης;»
Αναλυτικά η ανακοίνωση έχει ως εξής:
«Στις 23 του Οκτώβρη, σε ένα αμφιθέατρο του ΕΚΕΤΑ, έγινε η παρουσίαση του Εθνικού Παρατηρητηρίου Ηλεκτρομαγνητικών Πεδίων, (http://paratiritirioemf.eeae.gr). Σκοπός αυτού είναι «ο διαρκής και αξιόπιστος έλεγχος της τήρησης των ορίων ασφαλούς έκθεσης του κοινού στα ηλεκτρομαγνητικά πεδία». Αυτό επιτυγχάνεται με την εγκατάσταση ενός δικτύου σταθερών σταθμών μέτρησης, (500 σταθεροί), αλλά και κινητών σταθμών (13 κινητοί), διεσπαρμένων σε όλη την ελληνική επικράτεια. Οι πολίτες, μέσω διαδικτύου, θα έχουν την δυνατότητα πρόσβασης στις μετρήσεις, οι οποίες θα προβάλλονται στην παραπάνω ιστοσελίδα.
Το ζήτημα είναι ότι τόσο ο κύριος του έργου (Υπουργείο υποδομών, μεταφορών και δικτύων), όσο και ο φορέας λειτουργίας του, (ΕΕΑΕ), ισχυρίζονται ότι με την τοποθέτηση των σταθμών μέτρησης έγινε η μεγαλύτερη δυνατή αντιπροσωπευτική κάλυψη της χώρας, πράγμα που εύλογα μας οδήγησε στην ερώτηση γιατί στον δήμο Θερμαϊκού δεν έχει τοποθετηθεί κανένας τέτοιος σταθμός μέτρησης. Ας σημειωθεί ότι το βασικό κριτήριο τοποθέτησης σταθμού είναι ο αριθμός των αδειοδοτημένων κεραιών της περιοχής. Και βέβαια ο δήμος μας δεν υστερεί στην ικανοποίηση αυτού του κριτηρίου.  
Η απάντηση που μας δόθηκε ήταν η εξής: Οι ανωτέρω φορείς μαζί με τον ανάδοχο του έργου (Space Hellas Α.Ε.), έρχονται σε επικοινωνία, (αλληλογραφία) με τον δήμο, ο οποίος ορίζει έναν εκπρόσωπο, υπεύθυνο επικοινωνίας με την επιτροπή διαχείρισης του έργου. Ο δήμος προτείνει τον χώρο η τους χώρους, κατά κανόνα σε δημόσια κτήρια, που ενδιαφέρει να γίνονται μετρήσεις (σχολεία, παιδικοί σταθμοί, νοσοκομεία, κλπ). Επίσης ο δήμος είναι αυτός που εγγυάται την ασφάλεια του εξοπλισμού που τοποθετείται. Όταν λοιπόν η επικοινωνία αυτή των φορέων με τον δήμο είναι άκαρπη, για οιοσδήποτε λόγους, τότε δεν τοποθετείται μετρητικός σταθμός στα όρια αυτού του δήμου.
Το ευτύχημα είναι ότι οι θέσεις των μετρητών δεν είναι πάγιες, αλλά μετά από αξιολόγηση των αποτελεσμάτων, στο εξάμηνο, μπορεί κάποιοι να αλλάξουν θέσεις και να τοποθετηθούν σε σημεία μεγαλυτέρου ενδιαφέροντος.
Στην περίπτωση αυτή ας φροντίσει ο δήμος Θερμαϊκού να διεκδικήσει έγκαιρα το μερίδιο του, μιας και στο δήμο μας υπάρχουν ουκ ολίγα σημεία τέτοιου ενδιαφέροντος».   


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.