Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2015

Χρήστος Τομαράς: Μεγάλη απώλεια για τον απόδημο ελληνισμό ο θάνατός του

Μεγάλη απώλεια για τον απανταχού της γης ελληνισμό της διασποράς, ιδιαίτερα την ομογένεια στις ΗΠΑ, ο θάνατος, σε ηλικία 78 ετών, του πρώην αντιπροέδρου του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού (ΣΑΕ),  Χρήστου Τομαρά.
Γεννημένος στον Πειραιά, ο εκλιπών, εκτός από στέλεχος σε πολλές ομογενειακές οργανώσεις των ΗΠΑ, ήταν επιτυχημένος επιχειρηματίας, ιδιοκτήτης των εταιριών Kronos Foods και Τomaras Investments και ευεργέτης πολλών εκκλησιών και ελληνορθόδοξων ιδρυμάτων.
Ήταν ενεργό μέλος της ομογενειακής οργάνωσης Leadership 100 και άρχων Τάγματος του Αγίου Αντρέα του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
Ίδρυσε το Πανελλήνιο Ίδρυμα Υποτροφιών, το οποίο έδωσε την ευκαιρία σε 300 Ελληνόπουλα να σπουδάσουν στο πανεπιστήμιο, χορηγώντας υποτροφίες συνολικής αξίας δύο εκατομμυρίων δολαρίων.
Έλαβε πολλά βραβεία, μεταξύ των οποίων, το Μετάλλιο της Τιμής Έλλις Άιλαντ και του επίτιμου διδάκτορα στο Ελληνικό Κολλέγιο-Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού.
Ο Χρήστος Τομαράς, ήταν περισσότερο γνωστός στην απανταχού Ομογένεια, από τη μέχρι πριν λίγα χρόνια θητεία του ως αντιπροέδρου του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού και Συντονιστή του για τη Βόρειο και Νότιο Αμερική και λιγότερο για την επιτυχία του ως μεγαλοεπιχειρηματίας με έδρα το Σικάγο, όπου ζούσε. Ήταν  άνθρωπος που διακρίνονταν για την ευγένεια, την καλοσύνη και την αρχοντιά του. Αλλά, και για την πειστικότητα του γεμάτου επιχειρήματα λόγου του, ο οποίος ήταν χειμαρρώδης, όταν χρειάζονταν, και υποδειγματικός στη λογική του, αρετές ενός πραγματικού ηγετικού παράγοντα της Ομογένειας.
ΌΠως λένε όσοι τον γνώριζαν από κοντά, ο Χρήστος Τομαράς μετέτρεψε τις δυσκολίες των παιδικών του χρόνων, τα προβλήματα της νεανικής του ηλικίας και τα προβλήματα που αντιμετώπισε ως επιχειρηματίας και παράγοντας του Απόδημου Ελληνισμού, σε εφαλτήρια για πάμπολλες επιτυχίες προς όφελος της Ομογένειας, της γενέτειρας και της Αμερικής
«Υποχρέωση των ομογενών γονιών να μεγαλώνουν τα παιδιά τους ως Έλληνες»
Σε μία του συνέντευξη στην ομογενειακή εφημερίδα της Νέας Υόρκης «Εθνικός Κήρυκας», ο Χρήστος Τομαράς έλεγε για το πώς θα διατηρηθεί η ελληνική γλώσσα στους ομογενείς, τι υποχρεώσεις έχουν η οικογένεια, η οργανωμένη Ομογένεια και η γενέτειρα Ελλάδα:
«Οι υποχρεώσεις και των τριών αυτών είναι τεράστιες. Αρχίζοντας από την ελληνική πολιτεία, θέλω να πω ότι η Ομογένεια είναι μέρος του ελληνικού έθνους. Και με το δεδομένο αυτό, η ελληνική πολιτεία έχει υποχρέωση να προσφέρει οτιδήποτε μπορεί για να συνεχιστεί η διδασκαλία στα παιδιά μας της ελληνικής γλώσσας, οπουδήποτε στον κόσμο υπάρχει ελληνική Ομογένεια. Επίσης, η οργανωμένη Ομογένεια έχει εξίσου την ίδια υποχρέωση, γιατί εφόσον υπάρχει ένας θεσμός, από αυτόν θα αρχίσει η συγκεκριμένη προσπάθεια στο εξωτερικό. Και, τρίτον, έχει υποχρέωση, οπωσδήποτε ο γονιός, εκείνος που βλέπει την άμεση ανάγκη από τη δική του πείρα, να δει το παιδί του να μεγαλώσει ως Έλληνας. Και γνωρίζοντας ότι η γλώσσα αποτελεί το σπουδαιότερο συστατικό της ιδιότητάς του, ως Έλληνα, πρέπει να κάνει το παν για να μάθει το παιδί του Ελληνικά»
Στα 11 και πλέον χρόνια που ο Χρήστος Τομαράς βρέθηκε στο  τιμόνι του ΣΑΕ Αμερικής ο θεσμός μεγάλωσε. Αυξήθηκε. Προχώρησε. Βοήθησε και στήριξε ανθρώπους.
Επρόκειτο για έναν άνθρωπο που μέσα από το χαμόγελο και την διακριτικότητα, ξεπερνούσε δυσκολίες και εμπόδια που υπήρξαν επί των ημερών της θητείας του. Ξεπέρασε τρυκιμίες και δυσκολίες που σκοπίμως δημιουργούσαν κάποιοι που τον αντιστρατεύονταν και τον μάχονταν αδίκως.  Έναν  άνθρωπο που καθιέρωσε με όλες του τις δυνάμεις τον θεσμό, περνώντας μέσα από συμπληγάδες πέτρες
Και ευεργέτης
Ο Ελληνισμός της Αμερικής για την προσφορά του, τον αναγνώριζε και τον τιμούσε. Και ο Χρήστος Τομαράς πρόσφερε απλόχερα βοήθεια στην Ομογένεια. Τον Οκτώβριο του 2008, έκανε μια προσωπική  δωρεά  ύψους ενός εκατομμυρίου δολαρίων, δείχνοντας την κοινωνική ευαισθησία που τον διακατείχε. Τα χρήματα διατίθενται για το Κέντρο Κατασκηνώσεων και Περισυλλογής «Άγιος Ιάκωβος». Το Κέντρο, που θα ανεγερθεί σε μία έκταση 137 εκταρίων, η οποία ήδη έχει εξασφαλιστεί, θα διαθέτει σύγχρονες κτιριακές μονάδες, που θα χρησιμοποιούνται για τις θερινές κατασκηνώσεις παιδιών από 59 ενορίες σε έξι πολιτείες της Μητρόπολης, αλλά και για την ανάπαυση ενηλίκων. Θα κατασκευαστούν επίσης αθλητικές εγκαταστάσεις (γήπεδα μπέϊζμπολ, μπάσκετ, βόλεϊ, ποδοσφαίρου και πισίνες), αίθουσες συγκεντρώσεων, συνεστιάσεων κ.ά.
«Αν προσβλέπουμε στη συνέχιση της ύπαρξης μας στην αμερικανική κοινωνία, θα πρέπει να διατηρήσουμε τις αρχές και τις αξίες μας μέσα από την Ορθοδοξία, την ιστορία, τον πολιτισμό και την παράδοση, αλλά και τη γλώσσα μας», είχε πει τότε, μεταξύ άλλων, ο Χρ. Τομαράς σε ειδική εκδήλωση της Μητρόπολης Σικάγου, που τον τίμησε απονέμοντάς του έναν τιμητικό σταυρό. Ο Χρήστος Τομαράς ήταν ο άνθρωπος εκείνος που προσέφερε αληθινά στην Ομογένεια και τον Ελληνισμό. Αθόρυβα. Χωρίς τυμπανοκρουσίες. Χωρίς αυτοπροβολή. Εκείνος που εργάστηκε και στήριξε τον θεσμό όταν άλλοι τον απαξίωναν.
Πρόσφερε αθόρυβα με έργο και αποτέλεσμα, κάτι που είχαμε την ευκαιρία να το διαπιστώσουμε από μόνοι μας στις πάρα πολλές συναντήσεις που είχαμε. Από αρκετούς στις ΗΠΑ, θεωρείται ο «πατέρας» του θεσμού του ΣΑΕ, μαζί με τον αείμνηστο επίσης πρώτο πρόεδρο του ΣΑΕ, Άντριου Άθενς. Αυτός που πάλεψε για την καθιέρωση και θεσμοθέτηση -εσωτερικά στην δομή της ομογένειας- ιδιαίτερα σε χρόνια δύσκολα για τον Ελληνισμό των ΗΠΑ.  Ήταν ο άνθρωπος που  με του στενούς συνεργάτες τότε έκανε το πρόγραμμα της Ελληνομάθειας, δημιούργησε τα δίκτυα του απόδημου ελληνισμού, τα οποία εν συνεχεία θεσμοθετήθηκαν και στο σχετικό νόμο (3480/2006) περί ΣΑΕ.
Η ΑΧΕΠΑ με ανακοίνωση της εκφράζει τα συλλυπητήρια στην οικογένεια του Χρήστου Τομαρά, τον οποίο χαρακτηρίζει υπερασπιστή του ελληνισμού και των ελληνικών ιδανικών, ηγέτη της κοινότητας και φιλάνθρωπο, καθώς και επιτυχημένο επιχειρηματία, ο οποίος πραγματικά ενσάρκωσε το αμερικανικό όνειρο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.