Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2015

Επιτέλους τέλος στο καθεστώς ασυδοσίας των καναλιών

Επιτέλους, τέλος: Με την ψήφιση κατά πλειοψηφία, των άρθρων του νομοσχεδίου για τις τηλεοπτικές άδειες, μπαίνουν κανόνες στην τηλεόραση, εμπεδώνεται η νομιμότητα και κατοχυρώνεται μετά από 25 χρόνια ασυδοσίας το δημόσιο συμφέρον στα ραδιοτηλεοπτικά, όπως ήταν η ρητή δέσμευσή της κυβέρνησης.

Λίγο πριν την ολοκλήρωση της συζήτησης στη Βουλή, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ έκαναν ύστατη προσπάθεια την τελευταία στιγμή να μπλοκαριστεί η υλοποίηση του νομοσχεδίου μέσω της μη αλλαγής της σύνθεσης του ΕΣΡ. Τελικά η κυβέρνηση επαναδιατύπωσε την διάταξη ώστε να είναι σαφές ότι θα γίνει αντικατάσταση μόνο των μελών των οποίων έχει λήξει η θητεία.
Τις αντιθέσεις τους σε διατάξεις του νομοσχεδίου για τα ΜΜΕ εξέφρασαν οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι των κομμάτων της αντιπολίτευσης, εστιάζοντας στον αριθμό των αδειών προς δημοπράτηση και τις υπεραρμοδιότητες του υπουργού Επικρατείας. Επέμειναν στην ανάδειξη του θεσμικού ρόλου του ΕΣΡ ως διαμορφωτή του τηλεοπτικού τοπίου και εξέφρασαν επιφυλάξεις για την εφαρμογή τελικά του νομοσχεδίου στην πραγματική αγορά.
Η συζήτηση η οποία έγινε, αποτελεί στοιχείο της δημοκρατικής ανασυγκρότησης της χώρας μας και δεν είναι το μόνο μέτρο, η μόνη παρέμβαση όσον αφορά τον τομέα των καναλιών και των τηλεοπτικών συχνοτήτων, δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ. "Το θέμα της εισαγωγής και της πληρωμής, καταβολής του φόρου διαφημίσεων, το θέμα της βεβαίωσης και καταβολής των τελών για τη χρήση των συχνοτήτων, ο έλεγχος των καναλιών από τις επιθεωρήσεις εργασίας και ο φορολογικός έλεγχος αλλά και η διαδικασία της αδειοδότησης που εισάγεται σήμερα αποτελούν συγκεκριμένες παρεμβάσεις και αποδείξεις ότι η Κυβέρνηση αυτή είναι συνεπής προς την πρώτη βασική συνταγματική υποχρέωση που έχει με βάση το άρθρο 15 του Συντάγματος". Επίσης, αυτό αποδεικνύει ότι μέχρι σήμερα, τα τελευταία είκοσι πέντε χρόνια, δεν εφαρμοζόταν το Σύνταγμα όσον αφορά τον έλεγχο των καναλιών. Και κανείς δεν έχει απολογηθεί στον συντακτικό νομοθέτη, τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος
Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές στο Αθηναϊκό-ΜΑκεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η επιβολή κανόνων, η εμπέδωση της νομιμότητας και η κατοχύρωση του δημόσιου συμφέροντος στα ραδιοτηλεοπτικά είναι ρητή δέσμευσή της κυβέρνησης απέναντι στον ελληνικό λαό. Κατά τις ίδιες πηγές, το νομοσχέδιο αποτελεί τομή που θέτει τέλος στο καθεστώς ασυδοσίας των προηγουμένων ετών. «Με την ψήφιση του νόμου για τα ραδιοτηλεοπτικά, κλείνει οριστικά μια περίοδος αδιαφάνειας που εξέθρεψε την ανομία και την διαπλοκή και μπαίνει ένα οριστικό τέλος στο καθεστώς της απευθείας παραχώρησης των δημόσιων συχνοτήτων, χωρίς διαφανή και νόμιμο διαγωνισμό», συνεχίζουν, ενώ λένε ότι οριστικό τέλος μπαίνει και στις «προσωρινές» άδειες, που «παρατάθηκαν, για ευνόητους λόγους, για περισσότερες από δύο δεκαετίες» όπως και στις «χαριστικές διατάξεις που, με τα δέοντα πολιτικά ανταλλάγματα, απάλλαξαν για χρόνια τους τηλεοπτικούς σταθμούς από καταβολές νόμιμων οφειλών, προκαλώντας τεράστια βλάβη στα οικονομικά του δημοσίου».

Η κυβέρνηση, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, βάζει τέλος στο «παιχνίδι της διαπλοκής μεταξύ πολιτικών, επιχειρηματιών και ΜΜΕ, το οποίο στήθηκε γύρω από όλη αυτή την παρανομία και για το οποίο βοά η χώρα τουλάχιστον από της αρχές της προηγούμενης δεκαετίας». Ακόμη, κατά τους ίδιους κυβερνητικούς κύκλους, τελειώνει και το μονοπώλιο των ψηφιακών συχνοτήτων το οποίο στρεβλώνει τον ελεύθερο ανταγωνισμό και δημιουργεί «τσιφλίκια» στον χώρο των ηλεκτρονικών ΜΜΕ. «Είναι λοιπόν σαφές ότι η κυβέρνηση προχωρά σε αυτή την ριζική μεταρρύθμιση, σταθερή στις αρχές της και με την υποστήριξη της συντριπτικής πλειοψηφίας της κοινωνίας. Όλοι οι υπόλοιποι, που μάλλον απρόσεκτα έτρεξαν να κρυφτούν πίσω από διαδικαστικά τερτίπια και τεχνικού χαρακτήρα ενστάσεις, θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους και να αναλάβουν, χωρίς μισόλογα και τερτίπια, τις δικές τους ευθύνες», καταλήγουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.