Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2015

Εκστρατεία ανακύκλωσης γυαλιού από το Δήμο Θεσσαλονίκης

Εκστρατεία ενημέρωσης προς τους ιδιοκτήτες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος της Θεσσαλονίκης για να αυξήσουν την ανακύκλωση γυαλιού ξεκίνησαν ο δήμος Θεσσαλονίκης και το Επαγγελματικό Επιμελητήριο.

Στόχος είναι ο τετραπλασιασμός της ποσότητας γυαλιού που ανακυκλώνεται στον κεντρικό δήμο από τους 30 με 40 τόνους που είναι σήμερα, στους 150 το μήνα ή 1.800 το χρόνο, τόνισε ο υπεύθυνος μάρκετινγκ και επικοινωνίας της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης της Ανακύκλωσης, Δημήτρης Παπασωτηρίου, μιλώντας στην εκδήλωση “Ας σκεφτούμε ΓΥΑΛίγο…την ανακύκλωση», που πραγματοποιήθηκε στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης.
Το 2014 ανακυκλώθηκαν 300 τόνοι γυαλιού στον δήμο Θεσσαλονίκης και το 2015 φαίνεται ότι η ποσότητα θα αυξηθεί μια και τους 8 πρώτους μήνες ήδη συγκεντρώθηκαν στους ειδικούς κάδους 250 τόνοι.
Στη Θεσσαλονίκη τοποθετήθηκαν από το 2013, 240 ειδικοί κάδοι για ανακύκλωση γυαλιού (κώδωνες) και επίκειται η τοποθέτηση άλλων 100 κάδων στην Τούμπα και στην Μαρτίου. Όπως είπε ο κ. Παπασωτηρίου η Θεσσαλονίκη είναι η πρώτη πόλη που “βάζει” την ανακύκλωση γυαλιού στη γειτονιά.
Την παροχή κινήτρων σε γειτονικά μαγαζιά να πιάσουν τον στόχο ανακύκλωσης γυαλιού, με αντάλλαγμα τη μείωση του ενοικίου κοινόχρηστου χώρου εξετάζει ο δήμος Θεσσαλονίκης, σημείωσε ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης, προσθέτοντας ότι σε μια δεύτερη φάση μπορεί να χρησιμοποιηθεί και η απειλή επιβολής προστίμου.
Υπογράμμισε, εξάλλου, ότι ο δήμος σχεδιάζει να δημιουργήσει Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση, που θα πουλά ρούχα, έπιπλα, ηλεκτρικές συσκευές και άλλα προϊόντα από δεύτερο χέρι για να προωθήσει την μείωση απορριμμάτων μέσα από την επαναχρησιμοποίηση.
Ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Περιβάλλοντος και Καθαριότητας, του δήμου Θεσσαλονίκης, Θανάσης Παππάς, τόνισε ότι στον δήμο η ανακύκλωση γυαλιού στον κυμαίνεται από 3,1 έως 10%, έναντι 60% που είναι ο στόχος.
Τόνισε, δε, ότι ο δήμος αναζητεί τρόπους η αδειοδότηση των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος να συνδεθεί με την υποχρέωση ανακύκλωσης γυαλιού.
Επισήμανε, τέλος, ότι σε εξέλιξη βρίσκεται ο διαγωνισμός του δήμου για την τοποθέτηση υπόγειων κάδων, χωρητικότητας 3.000 λίτρων στην Αγία Σοφίας, την πλατεία Χρηματιστηρίου και την πλατεία Αριστοτέλους, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.
Ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Μιχάλης Ζορπίδης υπογράμμισε ότι ο φορέας θα ενημερώσει τις επιχειρήσεις-μέλη του για το θέμα της ανακύκλωσης γυαλιού, μέσα από το περιοδικό που εκδίδει, αλλά και από επισκέψεις στα καταστήματα.


Πηγή: makthes.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.