Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2015

Πορίσματα-Φωτιά καίνε την "Ελληνικός Χρυσός" για τις Σκουριές

Τα πορίσματα των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος ξεσκεπάζουν τις παραβάσεις της ELDORADO. Το κίνημα SOS Χαλκιδική παρουσιάζει και αναλύει τα Πορίσματα, σε ειδική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα «Μανόλης Αναγνωστάκης» του Δημαρχείου Θεσσαλονίκης, την Τετάρτη, 21 Οκτωβρίου, στις 19.00.

Τα Πορίσματα για τις παραβάσεις και τις επιπτώσεις αυτών των παραβάσεων θα παρουσιάσουν και θα αναλύσουν οι: Σαράντης Δημητριάδης, Ομότιμος καθηγητής Τμήματος Γεωλογίας ΑΠΘ. Νίκος Μοσχούδης, Χημικός Μηχανικός. Συντονίζει ο Κυριάκος Παναγιωτόπουλος, Καθηγητής Εδαφολογίας ΑΠΘ, Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Αριστοτέλη.
Οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος μετά τις πολύμηνες έρευνες, βεβαίωσαν ότι η «Ελληνικός Χρυσός» ευθύνεται για:
1. Αποκρύψεις στοιχείων επικινδυνότητας κατά την αδειοδότηση
2. Παραβάσεις όρων διαχείρισης ή κατασκευών που είχε ήδη υπογράψει η Ε.Χ.
3. Παραβάσεις υποχρεώσεων για μέτρηση και κοινοποίηση περιβαλλοντικών παραμέτρων
4. Παραβάσεις για δραστηριότητες που δεν είχαν ούτε καν αδειοδοτηθεί.

Τα πορίσματα στην Εισαγγελία
Στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Χαλκιδικής βρίσκονται δύο σημαντικά Πορίσματα της Επιθεώρησης Περιβάλλοντος για την «Ελληνικός Χρυσός», τα οποία βεβαιώνουν 21 παραβάσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας εκ μέρους της εταιρείας, στις εγκαταστάσεις της στα Μεταλλεία Κασσάνδρας (Μαντέμ Λάκκο και Ολυμπιάδα), που αποδεικνύουν ότι η εταιρεία προκάλεσε ρύπανση και υποβάθμιση του περιβάλλοντος και δημιούργησε κινδύνους για περαιτέρω υποβάθμιση.
Οι τοξικές ουσίες και τα βαρέα μέταλλα (π.χ. αρσενικό, μόλυβδος, κάδμιο, μαγγάνιο, ψευδάργυρος, κλπ) ήταν εκατοντάδες φορές πάνω από τα επιτρεπτά όρια. Οι έλεγχοι αυτοί ήταν αποτέλεσμα των επίμονων καταγγελιών των κατοίκων της περιοχής και μόνον.
Οι παρανομίες της Ελληνικός Χρυσός δίνουν πλέον ορατά και αξιολογήσιμα, τη συμπεριφορά της εταιρείας και σηματοδοτούν τις προθέσεις της για τα υπόλοιπα έργα που βρίσκονται σε φάση εξέλιξης και ωρίμανσης (Σκουριές κλπ). Σκοπός όλων των παραβάσεων είναι η μείωση του κόστους της «επένδυσης» με υποβαθμισμένα μέτρα ασφαλείας που έχουν αμελητέο κόστος σε σχέση με τα ενδεδειγμένα, αλλά και η απόκρυψη της επικινδυνότητας των υλικών εξόρυξης & επεξεργασίας, για να μην ενταχθούν στις οδηγίες SEVESO και καταλάβει ο κόσμος της περιοχής και οι εργαζόμενοι στην εταιρεία πόσο επικίνδυνες είναι οι δραστηριότητές της.

Η ELDORADO στην Χαλκιδική:
· Ρυπαίνει τα υπόγεια και τα επιφανειακά νερά με δηλητήρια και το περιβάλλον με επικίνδυνα απόβλητα.
· Αποκρύπτει την επικινδυνότητα των υλικών που χρησιμοποιεί για να ξεγελάει τις αρχές και τους κατοίκους.

Να φύγει τώρα από τον τόπο μας πριν καταστρέψει τα πάντα. Η δικαιοσύνη και η κυβέρνηση να αναλάβουν επιτέλους τις ευθύνες τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.