Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2015

Σέρβοι στη Θεσσαλονίκη για την επέτειο 100 χρόνων από τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ισχυρό ρεύμα τουριστών από τη Σερβία παρατηρείται στη Θεσσαλονίκη με αφορμή τους εορτασμούς των 100 χρόνων από τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο.

"Φέτος, με βάση όσα λένε οι φύλακες των συμμαχικών νεκροταφείων του Ζέιτενλικ και το προξενείο, το 2015 θα κλείσει με 300.000 επισκέπτες μόνο από τη Σερβία" ανέφερε, σήμερα, ο επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Βλάσης Βλασίδης σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε με αφορμή το Διεθνές ιστορικό Επιστημονικό Συμπόσιο με θέμα "Το θέατρο Επιχειρήσεων της Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου", που αρχίζει αύριο και θα διαρκέσει μέχρι τις 24 Οκτωβρίου.
Το τρέχον επιστημονικό ενδιαφέρον για το μακεδονικό μέτωπο κατά τη διάρκεια του πολέμου επισήμανε ο καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου, Γιάννης Μουρέλλος, τονίζοντας ότι ένα θέμα που ήταν για πολλά χρόνια στην ιστορική αφάνεια κινεί πλέον το ενδιαφέρον κυρίως στη Γαλλία και τη Μεγάλη Βρετανία, όπου νεότεροι ιστορικοί ασχολούνται με το θέμα.
Το ενδιαφέρον αυτό εκδηλώθηκε και ως τουριστικό ρεύμα και, σύμφωνα με τον κ. Βλασίδη, αυξάνεται και προέρχεται όχι μόνο από τη Σερβία αλλά και τη Γαλλία, την Μεγάλη Βρετανία και τη Ρωσία καθώς στα συμμαχικά νεκροταφεία βρίσκονται θαμμένοι 7700 Σέρβοι, 8300 Γάλλοι, 1650 Βρετανοί, 3000 Ιταλοί και 500 Ρώσοι.
"Αυτός ο τουρισμός προς τη Θεσσαλονίκη, είναι στοχευμένος. Δεν έρχονται άτομα γενικά και με την ευκαιρία αυτή επισκέπτονται σημεία που σχετίζονται με τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο. Έρχονται γκρουπ είτε για να πάνε στα πεδία των μαχών, είτε για να επισκεφτούν τα κοιμητήρια και τα μνημεία της πόλης, είτε για να βρουν τη σύνδεση της δικής τους οικογένειας με τη Θεσσαλονίκη της εποχής εκείνης" τόνισε ο κ. Βλασίδης και πρόσθεσε: "Πλέον έχει ξεκινήσει η πέτρα να κυλά και επιταχύνεται. Χρόνο με το χρόνο και όπως μπαίνουμε μέσα στα χρόνια εορτασμού των 100 χρόνων από τον Α Παγκόσμιο Πολέμου το ενδιαφέρον αυξάνεται".
Ειδικότερα επισήμανε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη προσπάθειες για να έρθουν στη Θεσσαλονίκη περισσότερα κρουαζιερόπλοια που επισκέπτονται την Καλλίπολη (γνωστή από την εκστρατεία των συμμάχων για την κατάληψη των στενών των Δαρδανελίων) και στη συνέχεια περνούν από τη Λήμνο και τη Θεσσαλονίκη. "Το 2015 τέσσερα κρουαζιερόπλοια έκαναν αυτό το δρομολόγιο και στο μέλλον θα έχουμε πολύ περισσότερα" είπε.
Στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο αντιδήμαρχος Θεσσαλονίκης για τους τομείς του Τουρισμού, των Διεθνών Σχέσεων και της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Σπύρος Πέγκας, ανέφερε ότι ο Δήμος Θεσσαλονίκης με ενθουσιασμό υποστήριξε αυτή την εκδήλωση για λόγους ανακάλυψης της τοπικής ιστορίας αλλά και τουριστικής αξιοποίησης. Γνωστοποίησε δε, ότι εκτός από την πρωτοβουλία Salonica Campaign Society 1915 - 1918 που ασχολείται με το θέμα του μακεδονικού μετώπου, "υπάρχει μια πάρα πολύ ζωντανή ομάδα στο Facebook, το Salonica 1915 - 1918. Εκεί μπορείτε να παρακολουθήσετε με πόσο ενθουσιασμό Βρετανοί και άλλες εθνικότητες αναζητούν τις ρίζες και την παρουσία των προγόνων τους στο μακεδονικό μέτωπο στη Θεσσαλονίκη, ενώ οργανώνονται εκδρομές που περνούν μέσα από την πόλη μας" πρόσθεσε.
Παράλληλα, ο κ. Πέγκας ανέφερε ότι σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, τις εφορίες μνημείων και το Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης, ο Δήμος προχωρά στην δημιουργία ενός χάρτη που θα παρουσιαστεί στην τουριστική έκθεση Philoxenia και θα περιέχει τα στρατιωτικά και ιστορικά νεκροταφεία της πόλης.
Θα είναι κατ' αρχήν στα ελληνικά και τα γερμανικά καθώς γίνεται και με τη σύμπραξη του Γερμανικού προξενείου και θα είναι ένας πρώτος οδηγός για όσους φτάνουν στην πόλη είτε μέσω κρουαζιέρας, είτε αεροπορικώς, είτε με άλλο τρόπο για να μπορούν να έχουν μια καλύτερη και επιστημονική πληροφόρηση για τα μνημεία που υπάρχουν διασπαρμένα γύρω από τη Θεσσαλονίκη και μέσα στην πόλη.

Πηγή: Makthes.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.