Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2015

Έκθεση τεκμηρίων με θέμα την Κατοχή και την απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης

Η «Εταιρεία Διάσωσης  Ιστορικών Αρχείων  (ΕΔΙΑ) 1940-1974 Κ.-Δ. Μακεδονίας»  και  ο «Όμιλος φίλων αρχείου Μάνου Μαλαμίδη» τιμώντας τα 71 χρόνια από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης από τους Ναζί (30-10-1944), πραγματοποιούν έκθεση τεκμηρίων-φωτογραφιών με θέμα: «Μνήμες Κατοχής-απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης».

Η έκθεση, σε συνεργασία με το τμήμα κινηματογράφου του ΑΠΘ, που θα διαρκέσει από 27/10 έως 10/11/2015, γίνεται στον εκθεσιακό χώρο του Κέντρου Αρχιτεκτονικής του Δήμου Θεσσαλονίκης, Αγγελάκη 13.  
Τα τεκμήρια είναι έγγραφα που αναφέρονται στους δοσίλογους, τους πλουτήσαντες επί Κατοχής,  τις κατοχικές αγοραπωλησίες, τη δράση συνεργατών των Γερμανών, τους κατοχικούς δημάρχους, τα Τάγματα Ασφαλείας,  τις διώξεις των Εβραίων, τις κατασχέσεις ακινήτων, τα συσσίτια, τα δελτία τροφίμων, τους φόρους, τις εκτελέσεις, τα στρατόπεδα εγκλεισμού, τα σωματεία, τις ζημίες από τον πόλεμο, τα ξενοδοχεία, τις ταβέρνες, τους βομβαρδισμούς, την Εκπαίδευση, τις μετακινήσεις,  τις απελάσεις κατοίκων από τις ζώνες Κατοχής και με άλλα θέματα από τη σκληρή καθημερινότητα της Κατοχής. Αλλά και στην Αντιφασιστική Αντίσταση που απελευθέρωσε και έσωσε τις υποδομές της πόλης από την ανατίναξη.
Τα τεκμήρια αυτά διασώθηκαν παρά τη λήθη και την επιλεκτική μνήμη που τα σκέπασε. Οι επισκέπτες της έκθεσης  μπορούν να ξεφυλλίζουν τους φακέλους με τα ντοκουμέντα-έγγραφα,  καθώς και πλήθος βιβλίων για την Κατοχή.
Η έκθεση θα εγκαινιαστεί την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου, στις 6.30 μ.μ.
Ώρες επισκέψεων: καθημερινά 10π.μ. -2.30 μ.μ. και 6 μ.μ.- 10μ.μ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.