Τετάρτη 13 Ιουλίου 2016

Χαράτσια στους πολίτες με αυξημένα τέλη απορριμμάτων

Έρχονται νέα χαράτσια με τα τέλη διαχείρισης απορριμμάτων στους δήμους της Κεντρικής Μακεδονίας, που στο τέλος θα αναγκαστούν να τα πληρώσουν οι πολίτες μέσα από τα δημοτικά τέλη.

Αυτό προκύπτει από την ενιαία τιμολογιακή πολιτική που εγκρίθηκε από το ΔΣ του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) Κεντρικής Μακεδονίας.
Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ, Μιχάλης Γεράνης, η αύξηση αυτή που θα οδηγήσει σε ενιαίο τέλος για όλους τους δήμους της Κεντρικής Μακεδονίας, της τάξης των 30 ευρώ τον τόνο, το 2020, είναι μια αναγκαιότητα που προκύπτει από τη σχετική μελέτη του Φορέα, καθώς πλέον δεν υπάρχουν επιδοτήσεις για αποκαταστάσεις ΧΥΤΑ σε όλη τη χώρα και θα πρέπει να βρεθούν πόροι ώστε να γίνονται οι αποκαταστάσεις στα κύτταρα των ΧΥΤΑ της Περιφέρειας που κλείνουν.
Ωστόσο, υπήρξαν αντιδράσεις από ορισμένους Δήμους που διαφωνούν με την αύξηση αυτή και ζητούν να διαφοροποιείται το τιμολόγιο ανά Περιφερειακή Ενότητα, ώστε οι Δήμοι της να καλύπτουν το κόστος που προκύπτει από τη διαχείριση των απορριμμάτων στην περιοχή τους. «Δεν είναι δυνατόν εμείς να καλύπτουμε μέρος των εξόδων που προκύπτει από τη μισθοδοσία των 407 υπαλλήλων του ΦΟΔΣΑ» εξήγησε στο ΑΜΠΕ ο δήμαρχος Νέας Ζίχνης Σερρών, Ανδρέας Δαϊρετζής.
Από την πλευρά του ο κ. Γεράνης υπογράμμισε, ότι θα πρέπει η Κεντρική Μακεδονία να είναι έτοιμη, ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα αντίστοιχα με εκείνα που εκδηλώνονται σε άλλες περιοχές της χώρας που δεν έχουν χώρους να εναποθέσουν τα σκουπίδια τους, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται νέοι χώροι ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων (ΧΑΔΑ). «Δεν θα επιτρέψουμε να δημιουργηθούν νέοι ΧΑΔΑ» είπε και εκτίμησε ότι η εφαρμογή της ενιαίας τιμολογιακής πολιτικής θα αποτελέσει και ένα κίνητρο για την αύξηση των ποσοστών της ανακύκλωσης, προκειμένου στους ΧΥΤΑ να καταλήγουν λιγότερες ποσότητες απορριμμάτων. Παράλληλα, θα εξοικονομηθούν πόροι και από τη λειτουργία των σταθμών μεταφόρτωσης απορριμμάτων.

Αναφερόμενος στην αύξηση των τελών, που εγκρίθηκε από το ΔΣ, διευκρίνισε ότι θα είναι σταδιακή μέχρι το 2020 και για τις επιμέρους περιφερειακές ενότητες γνωστοποίησε ότι στις αρχές του 2017, στη Θεσσαλονίκη, το τέλος θα αυξηθεί από 22 ευρώ τον τόνο στα 26, στις Σέρρες από τα 18 στα 25 και στο Κιλκίς από τα 23 στα 28. Σταθερό θα μείνει το 2017 το τέλος στην Ημαθία και την Πέλλα, όπου διαμορφώνεται στα 25 ευρώ τον τόνο, τη Χαλκιδική, όπου διαμορφώνεται στα 33 ευρώ τον τόνο και την Πιερία όπου είναι 30 ευρώ ο τόνος. Η μοναδική περίπτωση που το 2020 κάποια περιφερειακή ενότητα θα πληρώνει λιγότερα από ό,τι σήμερα είναι εκείνη της Χαλκιδικής, καθώς από τα 33 ευρώ τον τόνο η τιμή θα μειωθεί στα 30.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.