Κυριακή 10 Ιουλίου 2016

Έφυγε από τη ζωή ο δημοσιογράφος Νίκος Μεγαδούκας

Μεγάλη απώλεια για την ελληνική δημοσιογραφία ο θάνατος του πολύ καλού φίλου και συναδέλφου δημοσιογράφου, Νίκου Μεγαδούκα που πέθανε σήμερα ξαφνικά, σε ηλικία 58 ετών, βυθίζοντας στη θλίψη όλους όσοι τον γνώριζαν και τον εκτιμούσαν για τη δημοσιογραφική του επάρκεια, το ήθος, την αξιοπρεπή του στάση και την αντικειμενικότητά του.
Ο Νίκος Μεγαδούκας γεννήθηκε στη Ζάκυνθο στις 14 Νοεμβρίου 1958 και σπούδασε στο Οικονομικό Τμήμα της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Ξεκίνησε την επαγγελματική του σταδιοδρομία με άρθρα ιστορικού, πολιτικού και λογοτεχνικού περιεχομένου στην τοπική εφημερίδα της Ζακύνθου «Ελεύθερη Φωνή», μεταφράσεις στην εφημερίδα «Αυγή», βιβλιοκριτική στο περιοδικό «Οικονομικός Ταχυδρόμος» και άρθρα στο περιοδικό «Information»΄.
Από το Μάρτιο του 1982 μέχρι την συνταξιοδότησή του εργαζόταν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ως συντάκτης στο εξωτερικό δελτίο, ως πολιτικός και διπλωματικός συντάκτης, ως γενικός αρχισυντάκτης και αρχισυντάκτης του Πολιτικού Τμήματος και ως διευθυντής του Πολιτικού τμήματος.
Εργάσθηκε επίσης ως πολιτικός και διπλωματικός συντάκτης στην εφημερίδα «ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ» , ως αρχισυντάκτης στον ραδιοφωνικό σταθμό TOP – FM του «Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη» (ΔΟΛ), ως πολιτικός αρθρογράφος στην εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» της Λάρισας και ως πολιτικός συντάκτης του ιδιωτικού ραδιοσταθμού ΩΧ – FM.
‘Ήταν ανταποκριτής στην Αθήνα του κυπριακού ιδιωτικού ραδιοφωνικού σταθμού «SUPER –FM» , του κυπριακού ιδιωτικού ραδιοτηλεοπτικού σταθμού «Ο ΛΟΓΟΣ», του ελληνικού προγράμματος του κρατικού ραδιοσταθμού της Αυστραλίας SBS, της κυπριακής εφημερίδος «Ο ΠΟΛΙΤΗΣ» και του «Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου» (ΡΙΚ).
Ως απεσταλμένος του ΑΠΕ είχε μετάσχει σε δεκάδες δημοσιογραφικές αποστολές σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, της πρώην Σοβιετικής Ένωσης και των Βαλκανίων, στις ΗΠΑ, σε χώρες της Μέσης Ανατολής, της Αφρικής, στο Μεξικό, στην Ινδία, στην Αυστραλία, στην Νότιο Κορέα, στην Ιαπωνία κ.α. συνοδεύοντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό ή τον υπουργό των Eξωτερικών. Είχε επίσης «καλύψει» Συνόδους Κορυφής της ΕΕ, του ΝΑΤΟ, του ΟΑΣΕ κλπ.
Έγραψε άρθρα για τη νεότερη ελληνική και παγκόσμια ιστορία στο ένθετο περιοδικό «ΡΕΠΟΡΤΕΡ» της εφημερίδας «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» της Λάρισας, αναλυτικό άρθρο για την ελληνική Ιστορία 1944 – 1999 στο περιοδικό «HERMES», συλλεκτική έκδοση του ΑΠΕ, άρθρο υπό τον τίτλο «Η κάθοδος της Ζακύνθου στην Κόλαση» στο ΒΗΜΑ (ειδικό ένθετο αφιέρωμα της εφημερίδος για την 50η επέτειο των σεισμών στα Ιόνια Νησιά το 1953) , το εισαγωγικό σημείωμα στο φωτογραφικό Λεύκωμα των εκδόσεων «Έντυπο» της Ζακύνθου «Ράγισε η φλούδα του Ροδιού» για τους σεισμούς του 1953 και άρθρο στο αφιέρωμα για τους σεισμούς του 1953 του λογοτεχνικού περιοδικού «ΠΕΡΙΠΛΟΥΣ» σχετικά με τη συμβολή των ζακυνθινών Προσκόπων στις προσπάθειες για την αποκατάσταση των σεισμοπλήκτων στη Ζάκυνθο το 1953.
Έγραψε επίσης το Μυθιστόρημα «Ο ΤΑΦΟΣ ΤΟΥ ΚΙΚΕΡΩΝΑ», που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Νέα Σύνορα Α. Α. Λιβάνη».
Ήταν Μέλος της Ενώσεως Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ) και της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων (IFJ).

Γεροβασίλη: Ο Νίκος Μεγαδούκας διακρίθηκε για την εγκυρότητα, την αντικειμενικότητα και το ήθος του
Tη βαθύτατη θλίψη της για την απώλεια του Νίκου Μεγαδούκα εκφράζει η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη σημειώνοντας ότι υπηρέτησε τη δημοσιογραφία με αντικειμενικότητα, εγκυρότητα και ήθος.
«Θέλω να εκφράσω τη βαθύτατη θλίψη μου για τον αδόκητο χαμό του Νίκου Μεγαδούκα.
Ο Νίκος Μεγαδούκας υπηρέτησε τη δημοσιογραφία και διακρίθηκε για την εγκυρότητα και την αντικειμενικότητά του και κυρίως για το ήθος του.
Πολυσχιδής και δραστήριος αφήνει παρακαταθήκη πλούσιο δημοσιογραφικό και συγγραφικό έργο.
Στους δικούς του ανθρώπους και τους συναδέλφους του, τα θερμά συλλυπητήριά μου», αναφέρει η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη.          

Συλλυπητήρια του Προέδρου της Βουλής
Τα συλλυπητήριά του για τον θάνατο του δημοσιογράφου Νίκου Μεγαδούκα εξέφρασε ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Νικόλαος Βούτσης.
Ο κ. Βούτσης έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Είναι μεγάλη η θλίψη για την απώλεια του Νίκου Μεγαδούκα, ενός εξαίρετου δημοσιογράφου που κόσμησε το δημοσιογραφικό λειτούργημα με το ήθος, την καλλιέργεια και την εργατικότητά του. Τα θερμά συλλυπητήριά μου στη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Αννέτα Καββαδία για τον αιφνίδιο και πρόωρο χαμό του συντρόφου της».

Η ΝΔ για την απώλεια του Νίκου Μεγαδούκα
«Η αδόκητη απώλεια του συναδέλφου Νίκου Μεγαδούκα, μας γεμίζει θλίψη» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου  της Νέας Δημοκρατίας.
«Με σημαντική παρουσία στο πολιτικό και διπλωματικό ρεπορτάζ ξεχώρισε για τις επαγγελματικές του ικανότητες, αλλά και για την αγάπη του για τη νεότερη ελληνική και παγκόσμια Ιστορία.

Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του», αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΝΔ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.