Τρίτη 5 Ιουλίου 2016

Αύριο Τετάρτη η έκτακτη Γενική Συνέλευση της ΚΕΔΕ

Πραγματοποιείται αύριο Τετάρτη, 6 Ιουλίου, στην Αθήνα η έκτακτη Γενική Συνέλευση της ΚΕΔΕ (ξενοδοχείο PRESIDENT). Στο επίκεντρο των συζητήσεων θα είναι το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών αλλά και τα γενικότερα προβλήματα των δήμων καθώς και η αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου της Αυτοδιοίκησης.

Ειδικότερα τα θέματα που τεθούν προς συζήτηση αφορούν στα εξής ζητήματα:
·         Το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, τα οξυμένα και συσσωρευμένα την τελευταία εξαετία προβλήματα των δήμων καθώς και η εφαρμογή νομοθετικών ρυθμίσεων, που, όπως τονίζουν οι αιρετοί στοχοποιούν τόσο την Αυτοδιοίκηση ως θεσμό, όσο και τα αιρετά όργανά της αναφορικά με την καταστατική τους θέση.
·         Η μεταρρύθμιση Κράτους – Αυτοδιοίκησης στο πλαίσιο του διαλόγου που μόλις άνοιξε για την αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Κατά την έκτακτη γενική συνέλευση αναμένεται να κατατεθεί ο πρώτος προβληματισμός των αιρετών, για το ρόλο του θεσμού στο δρόμο εξόδου από την κρίση και την εφεξής λειτουργία του στο πλαίσιο ενός αποκεντρωμένου κράτους και μιας Αυτοδιοίκησης με αναβαθμισμένο ρόλο, διοικητικά και οικονομικά αυτοδύναμης, με σύγχρονες και αποτελεσματικές δομές και υπηρεσίες στην υπηρεσία των πολιτών.
Οι εργασίες της Γενικής Συνέλευσης θα ξεκινήσουν στις 10.30 το πρωί με κεντρική εισήγηση του προέδρου της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη, ενώ θα χαιρετήσουν ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ Κ. Αγοραστός και πρόεδροι της ΠΟΕ-ΟΤΑ Ν. Τράκας και της ΠΟΠ-ΟΤΑ Μ. Δαρδαμάνης.                 
«Στόχος μας, τονίζει  σε δήλωσή του ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης, είναι η έκτακτη γενική συνέλευση να αποτελέσει βήμα ουσιαστικού και παραγωγικού διαλόγου μεταξύ των αιρετών για το παρόν και το μέλλον της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της χώρας.
Αφενός δηλαδή για τα προβλήματα καθημερινής λειτουργίας και βιωσιμότητας των δήμων, τα οποία είναι απόρροια της μακρόχρονης οικονομικής κρίσης και των συνεχόμενων μέτρων και περικοπών που έχουν υποστεί οι δήμοι.

Αφετέρου για τη μεταρρύθμιση Κράτους – Αυτοδιοίκησης στο πλαίσιο του διαλόγου που έχει ανοίξει από το υπουργείο Εσωτερικών για την αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Θεωρούμε λοιπόν ότι η έκτακτη Γενική Συνέλευση της ΚΕΔΕ αποτελεί μια πολύ σημαντική ευκαιρία προκειμένου οι αιρετοί,  έχοντας την εμπειρία της μακρόχρονης κρίσης, να καταθέσουν έναν πρώτο προβληματισμό για το ποια Αυτοδιοίκηση οραματιζόμαστε και έχει ανάγκη η χώρα μας, πως μπορούν οι δήμοι να μετατραπούν σε πραγματικούς οργανισμούς ανάπτυξης των τοπικών κοινωνιών και οικονομιών και να υπηρετήσουν αποτελεσματικά τις πολλαπλές ανάγκες των πολιτών».  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.